Juventus-Genoa 4-1: Orättvist men rättvist
Det borde blivit mer av detta, herr domare.

Toppmötet i Turin skulle bli en färgstark tillställning mellan två formstarka lag. Det blev målrikt, men resultatet blev en aning missvisande. För Genoas del har man fortsatt svårt för Juventus, samtidigt som bortaspöket i allra högsta grad lever.

Genoa kom till Turin med ett stort självförtroende efter många fina resultat Genoa säsongen hittills. Motståndaren Juventus var också i bra form lagom till mötet, efter sex raka segrar varav två var i Champions League och fyra i ligan. Känslorna inför matchen sa att det kunde gå åt båda hållen, att det skulle bli jämnt. Det blev jämnt – men ändå inte.

Genoa och Gasperini överraskade något inför matchen med att spela Potenza på mittfältet istället för att spela med Sokratis, som gjort fina insatser på sista tiden, i försvaret i ett 4-3-3 system. Istället fortsatte man i 3-4-3 med Potenza istället för skadade Mesto och i anfallet gick Gasbarroni in istället för Sculli. Även det var något överraskande då Beppe Sculli ju faktiskt varit lagets näst bäste målskytt med fyra fullträffar, varav ett mål senast mot Reggina.

Första Halvlek
Matchen började i ett krafttag framåt av Juventus. Det var föga förvånande då man väntat sig att hemmalaget skulle föra matchen till största delen av de nittio minuterarna på Olimpico. Före detta Guldbollvinnaren och Tjeckiske landslagsmannen Nedved fick den första chansen när han avlossade ett skott som inte landade förrän på läktaren bakom målet. Förarbetet stod formstarke Del Piero för.

Det hade bara gått sex minuter när Juventus utnyttjade ett inkast på högerkanten där Del Piero och tjeckiske högerbacken Grygera väggspelade sig fram och gav tjecken ett öppet fält att operera på i Genoas straffområde. Med ett markrullande skott sköt han in 1-0 bakom Rubinho. Ännu en gång hade Grygera gjort mål på Genoa. Chockstart för gästerna.

Juventus föll tillbaka något efter målet. Genoa bet sig in i matchen mer och pressade framåt. Naturligt kom målchanserna ganska snart. Det mesta handlade i inledningen om förre Juvespelaren Palladino som testade skott och rusher om vartannat men misslyckades tyvärr med sina aktioner. Palladino får sedan chansen att komma igenom i straffområdet efter en framspelning av skyttekungen Milito. Giorgio Chiellini stoppade honom och gav Genoa hörna. På hörnan kommer Ferrari högst och är nära med sin nick mot bortre krysset. Bollen gå strax över Manningers målbur.

Strax senare får Diego Milito en jättechans efter att han vänt bort både försvarare och Manninger i Juves straffområde. Skottet gick dock precis utanför stolpen. Efter det svängde det igen – Grygera är återigen inblandad när han slår ett inlägg från högerkanten. Högst upp kommer brassestjärnan Amauri som nickar in 2-0 bakom en chanslös Rubinho. Inte vad Genoa hoppats på direkt.

Genoa hade sedan 2-1 inne då Milito varit igenom igen. Målet dömdes dock felaktigt av för offside. Frustrationen var förståelig hos bortalaget. Man fortsatte pressa för en reducering innan paus och kom nära. Palladino slår inlägg mot Motta som missar sitt skottillfälle. Bollen hamnar hos Juric utanför boxen som snabbt spelar ut den till Gasbarroni som slår in den mot Manninger. Milito var nära att få skallen på inlägget men närmare än så kom man inte i den första halvleken.

Istället fick Juventus två avslutande lägen. Det första var vänsterbacken Molinaro som kom igenom på sin kant och blev framspelad av Del Piero. Ferrari lyckas avvärja faran till slut. Del Piero hade sedan en frispark ur ett helt okej läge, som han dock brände över då han halkade i skottögonblicket. Första halvlek slutar 2-0. 2-1 hade varit mer rättvist.

Andra Halvlek
Genoa byter in Beppe Sculli istället för Gasbarroni som varit anonym i den första halvleken. Det börjar bra. Genoa sätter full fart framåt i de inledande minuterna av andra halvlek. De stora målchanserna uteblir dock när Juventus försvar står starka tillsammans. Den första riktiga chansen får istället målskytten Amauri som nickar på en frispark. Rubinho är med på notera och klistrar bollen säkert.

Större delen av andra halvleken är chansfattig, det mesta av Genoas spel slutar på mittplan där Juventus vinner i stort nästan varje duell. När laget väl kommer till anfall har man dessutom för få spelare för att kunna åstadkomma något farligt. Sculli testar ändå ett skott när han kommit igenom Juventusförsvaret. Tätt utanför Manningers stolpe.

Milito får två chanser till frilägen när först Palladino spelar in bollen i straffområdet. Den gången är Manninger bra med och plockar bollen framför fötterna på Milito. Diego Milito får en till chans att komma igenom men landslagsbacken Chiellini visar sin klass när han avbryter Militos framfart.

Förre Udineseanfallaren Vincenzo Iaquinta blir snyggt framspelad av Del Piero och kommer före både Criscito och Ferrari och skjuter bollen förbi Rubinho till 3-0. Ridå Genoa. Men strax därpå kommer ett rättvist reduceringsmål när bortalaget belönas med straff efter hands av Legrottaglie i straffområdet. Straffen slår Milito i mitten av målet. 3-1.

Sokratis kommer in istället för Biava. Bytet betyder indirekt 4-1 då det är Sokratis som olyckligt styr in Camoranesis inlägg från höger i eget mål på övertid. Juventus vinner med stora siffror till slut.

Eftersnack
Juventus var betydligt mer effektiva än Genoa. Man tog till vara på sina målchanser som ett storlag bör göra och skötte sitt mittfält och försvar utmärkt. Genoa hade inte mycket att säga till om, särskilt på mitten. Resultatet i sig var inte helt rättvist ändå. Genoa borde ha få gått in i halvtidsvila med 2-1 då Militos mål inte borde blåsts av för offside. Dessutom borde densamme Argentinaren kanske gjort ett till mål på sin tidiga målchans som han sköt utanför.

Genoa brister som sagt på mitten. Man har många skador som spökar, men förstärkningar kommer att behövas om laget vill spela i Europa nästa säsong. Matteo Paro saknades definitivt igår. Motta gjorde så gott han kunde men det räckte inte till det heller. I anfallet, Beppe Scullis inhopp: obetydligt. Det var Milito som var den som visade mest positiva resultat, även om Palladino visade mycket vilja och ambition han också.

Juventus seger är inte orättvis, men resultatet är något missvisande. Hursomhelst var Turinlaget det bättre och Genoa får fortsätta dras med sitt bortaspöke. Toppen är inte förlorade ännu, Genoa får sadla om inför nästa tuffa möte där Lazio väntar i Rom. Förhoppningsvis kommer Giandomenico Mesto vara tillbaka lagom till dess, och så hoppas man ju såklart att Milito fortsätter på sin inslagna stig. Tio mål nådde han igår. Borde vara elva.