Lagbanner
Derby della Lanterna: Milito vs Cassano

Derby della Lanterna: Milito vs Cassano

Inför helgens Genua-derby finns det två spelare att hålla ögonen på: vår egen målspruta Milito och Sampdorias yrväder Cassano. Att någon eller båda kommer att spela en huvudroll eller till och med avgöra matchen är mycket sannolikt. Men vem är egentligen bäst? Vi på Genoa-redaktionen har försökt oss på att göra en analys.

Att jämföra två spelare är inte helt lätt. Extra svårt blir det om spelarna inte har samma spelstil. Detta är fallet när man försöker jämföra Antonio Cassano och Diego Milito. Medan Antonio har en släpande position i banan och en mer teknisk spelstil med en gudabenådad touch på bollen så har Diego är en mer renodlad forwardposition med ett målsinne som få världsspelare kan mäta sig med. Jag ska i alla fall göra ett ärligt försök att ställa dessa spelares kvaliteter mot varandra för att belysa deras svagheter och styrkor.

Målgörare

Som ren striker kan Cassano inte mäta sig med Milito. Cassano gjorde visserligen totalt 18 mål i alla turneringar under säsongen 03/04 i Roma, men bortsett från den säsongen har målen inte duggat särskilt tätt. Milito har däremot öst in mål både i Italien och i Spanien, där han säsongen 0607 slutade tvåa i skytteligan med 23 fullträffar. Årets start på säsongen är ett bevis på att Milito inte på väg neråt i karriären utan snarare tvärtom. Elva mål har han prickat in på tolv matcher och är därmed på god väg att slå sitt tidigare målrekord i Genoa-tröjan från 0405 då han noterades för 21 mål på 39 matcher i Serie B. Cassano har också öppnat denna säsong bra. Fem mål på tolv matcher har det blivit, vilket är ett mycket bra facit.

Segrare i denna omgång blir Milito. Han har förmågan att gång på gång hamna i farliga lägen och oftast bara genom att stå på rätt, vilket såklart låter mycket enklare än vad det. När han sedan har hamnat i lägena så har han kvickheten, bra skott, bra på huvudet och vet hur man lurar en målvakt. Nä, här har Cassano faktiskt ingen chans, Milito är en bättre målgörare.

Teknik

På den här punkten finns det inte så mycket att diskutera egentligen. Cassano har en gudomlig teknik. Man skulle kunna säga att bollen är liksom fastklistrad vid hans fötter om man får lov att vara lite klyschig. Jag kommer väl ihåg hans tid i Roma när han hade lekstuga tillsammans med Totti i anfallet. Cassano var i en lysande form och kunde göra fantastiska saker med bollen. Tekniken bor fortfarande i hans fötter, även om han inte har utvecklats den lika mycket som han kunde ha gjort.

Vad gäller Milito så är han ingen kylskåp direkt. Han har en extremt bra första touch på bollen, vilket är en väldigt viktigt egenskap om man ska bli en bra anfallare. Det som gör Cassano dimensionen bättre är förmågan att göra det oväntade och snurra upp sin markering och därför så vinner Cassano den här ronden

Att ta ansvar

För att vara en bra fotbollsspelare måste man kunna stiga fram när stormar som allra värst, göra de viktiga målen och vara skillnaden i de stora matcherna. Båda spelarna är utan tvekan viktiga för sina respektive lag, men när det gäller att ta ansvar finns det en tydlig skillnad.

Cassano bidrar med fina dribblingsnummer och många snygga mål men har också ett temperament som gör honom till en sorts personifiering av Dr Jekyll and Mr Hyde. Hela hans karriär har blandats med briljans och dåligt uppförande. Om detta beror på att han har haft en svår uppväxt eller om det beror på andra saker kan ju diskuteras, men han är en fotbollsspelare och ska uppträda som en. Dessa dåliga egenskapar hindrar honom från att ta ett stort ansvar i de lag han spelar för och det måste tas med i beräkningen när man jämför honom med Milito

Milito är en spelare som tar ansvar. Han uppträder ordentligt, får aldrig några utbrott, drar sällan på sig varningar och inte minst; han kliver fram när det ser som mörkast ut. När matcherna står och väger dyker han ofta upp gör ett avgörande mål. Han är spelare som man kan räkna med.

Denna egenskap är den största skillnaden mellan Milito och Cassano och dessutom det som avgör den här jämförelsen. Sista ronden går till Milito som vinner matchen med 2-1. Nu återstår det bara att se om Cassano kan visa att jag har fel eller om Milito kan bekräfta att jag har rätt. Allt avgörs på söndag, missa för guds skull inte denna drabbning*! 

FORZA GENOA!!!


*OBS! Matchen sänds på Bet365, vilket får ses som en liten tröst då Kanal9 sviker.

Emil Carlström2008-12-05 22:51:00
Author

Fler artiklar om Genoa