Genoa-Palermo 1-0: Criscito ordnade festen

Genoa hade ett Sicilienspöke att handskas med när Palermo besökte Marassi. Hjälten för dagen blev tro det eller ej inte Diego Milito, utan superlöftet Domenico Criscito.

Genoa med Diego Milito tillbaka i startfältet mötte under söndagseftermiddagen ett relativt formstarkt Palermo som på senare tid verkligen klättrat i tabellen, precis som rossoblu också gjort. Med Milito tillbaka, och dessutom i målform efter mål mot både Milan och Catania, och både Beppe Sculli och Bosko Jankovic i fin form tycktes det på förhand kunna vara dags att jaga bort det Sicilienspöke som uppenbarat sig för Ligurienlaget under säsongen.

Med Roma jagandes strax bakom i tabellen behövde Genoa få med sig tre nya poäng för att hålla undan i tabellen och behålla den så oerhört åtråvärda fjärdeplatsen som ger den sista Champions Leagueplatsen i Italien. Med två oavgjorda resultat mot Catania och Milan var det bara tre poäng som skulle få gälla godkänt på Marassi mot Palermo.

Men med de många skadeproblem laget fått dras med under hela säsongen fanns det skäl till oro mot ett lag som Palermo. Inför matchen saknades Motta och Paro, två innermittfältare laget såväl skulle kunna behöva i en så pass fysisk mittfältskamp mot Palermos Fabio Simplicio, Fabio Liverani och Antonio Nocerino. Istället fick Gasperini förlita sig till nyblivne kroatiske landslagsmannen Juric, och slittålige Omar Milanetto.

Matchen
Genoadominans och Palermokontringar. Så kan man summera stora delar av matchen, i synnerhet första halvlek. Anfallen bildades oftast på Genoas vänsterkant där Beppe Sculli gärna sökte sig, och där Criscito ångade fram från sin mittfältsposition. Men även Jankovic hade tillfällen till inspel från den högra delen av straffområdet.

Den första riktigt farliga målchansen fick Genoa då just Criscito tagit sig fram på vänsterkanten och gått inåt i planen för att testa ett skott, vilket blockerades men lämnade Criscito med ett nytt och om än bättre läge att få ge ledningen till hemmalaget. Hade riktningen på skottet varit aningen mer åt vänster hade inte stolpen räddat Palermo och Amelia den gången.

Serben Jankovic bjöd sedan på show med en cykelspark i straffområdet efter inlägg ifrån höger. Amelia tvingades tippa bollen till hörna och Genoa såg ut att ha fått matchen dit de ville. Än bättre blev det väl när passningsskicklige Liverani tvingades lämna planen strax därpå.

Strax innan halvtid fick Biava chansen att nicka in ett ledningsmål på hörna, men även denna gång räddade målramen gästerna när nicken tog i ribban. Returen gick till Sculli vars skott parerades av Amelia ut till en ny hörna. Första halvlek slutade därmed mållös.

Den andra halvleken såg ut på ungefär samma sätt, men med Palermo som desperat försökte hitta tillbaka till ett eget spel, utan nämnvärda framgångar eller resultat egentligen. Genoa fortsatte i samma stil med lite mer fokus på högerkanten dock, än i första halvlek.

Diego Milito fick ett läge att få göra 1-0 när han kommit fri med Amelia. Med en elegant skottfint var Palermomålvakten bortfintad och målet nästan öppet för den argentinske skyttekungen. Som sagt, nästan. Danske Simon Kjaer räddade Palermo den här gången med att stå i vägen för Militos avslut. Nog tycktes Sicilienspöket vara i farten.

Palermo skapade också chanser, oftast genom kontringar som sagt. Som tur är gjorde Rubinho en mycket bra match mellan stolparna, precis som sin kollega på andra sidan för den delen. Simplicio hade den kanske absolut bästa chansen när han fick nickträff i ungefär samma position som Jankovic cykelspark i första halvleken. Med en enarmsräddning klarar Rubinho att tippa bollen över ribban.

Som sagt kom mycket fokus över på Genoas högerkant i den andra halvleken där Jankovic fortsatte leverera. Den här gången skulle det ge resultat. Efter flipperspel mellan Genoaspelarna med bollen farande från mitten till höger till mitten ut till höger igen innan Jankovic till slut slår inlägget som varken Simon Kjaer, Marco Amelia eller någon stolpe kunde undanvärja. Inbytte Olivera styr bollen förbi Amelia och serverar Domenico Criscito öppet mål.

Slutliga reflektioner
Genoa avfärdade Palermo och Sicilienspöket med 1-0 på Marassi efter en väl genomförd match. Allt som allt var man det bättre laget och var helt klart förtjänta av alla tre poäng. Offensivt var kantspelet det mest utmärkande med framförallt Jankovic och Criscito som skapade farligheter för Genoa.

Diego Milito gick mållös. För den här gången. Istället fick Domenico Criscito kröna en kunglig insats med ett segermål. Det var han väl värd. Juventus kan skatta sig lyckliga. Genoa också, åtminstone fram till sommaren.

Tre poäng togs mot Palermo. Tre poäng skiljer nu Genoa och femteplacerade Roma som bara fick med sig oavgjort mot Reggina under söndagen. Vem hade trott att Genoa skulle ligga på en fjärdeplats i Serie A efter mer än halva säsongen avklarad?

Även om stämningen var på topp redan från början på Marassi, höjdes den, om möjligt, en bit extra när det annonserades ut att Chievo kvitterat Sampdorias ledning i Verona.

Med andra ord blev det en trevlig söndagseftermiddag i Italien.