Atalanta-Genoa 1-1: Tåget har inte gått än
Än är inte spelet förlorat, Milito

Genoa har på senaste tiden tappat sin fjärdeplats till de lila från Florens, men imponerade senast mot Sampdoria i derbyt. För att kunna återerövra biljetten till Champions League krävdes en seger i svårspelade Bergamo.

Tåget mot Europa är på väg att avgå, för att Genoa fortfarande skulle ha en chans att komma på det krävdes en seger mot Atalanta för att inte hamna ytterligare poäng bakom Fiorentina. Laget från Bergamo, som till synes inte har så mycket kvar att spela för den här säsongen, skulle ändå på förhand visa sig vara en tuff motståndare för de rödblå från Genua. Trots ett stärkt självförtroende efter 3-1 mot Sampdoria i Derby della Lanterna senast skulle matchen på Stadio Azzurri d’Italia bli allt annat än en dans på rosor.

Första Halvlek
Genoa startade med sin standarduppställning 3-4-3, dock utan både Matteo Ferrari och Thiago Motta som var avstängda efter derbyt. Istället försökte Gasperini ge Mesto och Modesto chansen att visa upp sig från yttermittfältspositionerna för att kunna mata anfallet med inlägg från kanterna.

Det började olyckligt för gästerna då Atalanta tog en tidig ledning. Simone Padoin kom fri mot mål på vänsterkanten och hittade chilenaren Jaime Valdes med ett lågt inspel som Genoaförsvaret var chanslösa på. Valdes petar utan större svårigheter in 1-0 i tom bur.

Efter målet försökte Genoa snabbt komma in i matchen igen. Spelet gick via kanterna och mot Milito och Palladino i anfallsposition. Atalanta hade dock inte för uppsåt att försvara sin ledning i resten av matchen utan fortsatte att pressa Genoa på mittplan och lyckades med snabbt passningsspel och brutna offsidefällor hota gästerna något. Sergio Floccari hade den bästa chansen för de blåsvarta när han kom fri med Rubinho. Skottet var inte särskilt välplacerat och enkelt taget för brassemålvakten.

Genoa kom också nära ett mål och en kvittering innan paus. Diego Milito får läget när han låter bollen studsa över sig själv och ställa sin bevakare och ge honom fritt fält framåt mot mål. Precis i skottläget hinner en back upp honom och skottet blir lätt byte för Consigli i Atalantamålet. En inte helt orättvis Atalantaledning står sig in i omklädningsrummet.

Andra Halvlek
Gasperini vill ändra matchbilden så fort som bara möjligt och gör två byten redan i paus. Bosko Jankovic och Marco Rossi byts in mot Mesto och Milanetto. Skillnaden målmässigt kunde dock inte urskiljas då Atalantas försvar fortsatte att avväpna Ligurernas anfallsvågor.

När ungefär halva andra halvlek gått kom ändå något till Genoas hjälp när hemmalagets mittfältare Guarente gick in fult mot Juric i en närkamp där bollen redan var förlorad. Ett andra gult kort delades ut och betydde sorti för den svartblå. Kanske skulle detta kunna bli vändningen för Genoa?

Det skulle dröja till in i den sista minuten innan Genoa till sist fick sin utdelning. Man samlade mycket folk inne i offensivt straffområde för ett sista anfall. Jankovic slog in ett inlägg mot Milito som med lite akrobatik, och en felträff, lyckades hitta Domenico Criscito som ohotad smällde in 1-1 en halvmeter från mål.

Reflektioner
Genoa kämpade sig till en poäng mot Atalanta. En välförtjänt poäng, helt klart. Hemmalaget var inte ofarliga men hade inte mycket av spelet i andra halvlek. Däremot hade man ett fint försvarsspel som gjorde allting bra i nittio minuter innan Criscito fick chansen att avgöra. Det var ett mycket viktigt mål för Genoas del. En poäng är förstås att föredra över noll.

Fiorentina vann sin match mot Catania och leder nu med tre poäng över Genoa i striden om fjärdeplatsen. De återstående tre matcherna blir oerhört intressanta att skåda då Genoa måste göra allt i sin makt för att ta nio poäng av nio möjliga och samtidigt hoppas att Viola förlorar åtminstone en match. Tåget har inte gått än.

Atalanta – Genoa 1-1
Jaime Valdes 1-0 9’
Domenico Criscito 1-1 90’