Lagbanner
Flytt på gång för Genoa?

Flytt på gång för Genoa?

Efter utdragna diskussioner om var Genoa i framtiden ska spela sina hemmamatcher verkar en flytt ut från Luigi Ferraris-stadion nu vara på gång. Men vart ska laget ta vägen?

Efter att en ombyggnad av den befintliga stadion uteslutits ur diskussionerna, började alla aktörerna se sig om efter alternativa lösningar. Eftersom det sedan en tid tillbaka även pågått diskussioner om att Marassifängelset vuxit ur sin kapacitet och behöver flyttas, föreslog Liguriens regionschef Claudio Burlando att fängelset skulle rivas och ersättas med den nya fotbollsarenan. Förslaget fick en hel del anhängare, men de boende i området protesterade. Lösningen skulle ju fortfarande innebära att en dag i veckan går det inte att ta sig fram på vägarna i kvarteret.

Nästa förslag blev att man skulle bygga upp ett kombinerat sport- och handelsområde i Sestri Ponente, i anslutning till Genuas flygplats. Förslaget diskuterades över många konferensbord och har delat hela staden i två läger. Ja-sidan med borgmästare Marta Vincenzi i spetsen tyckte att västra delen av Genua behöver utvecklas och att det planerade bygget skulle vara ett steg i rätt riktning. Framförallt de lokala handlarna tyckte dock att det skulle ha precis motsatt effekt, eftersom ett stort handelskomplex skulle locka ytterligare kunder från de små butikerna i området.
Förslaget har lämnats in till ENAC (Italiens motsvarighet till Luftfartsverket) för ett utlåtande. Enligt förhandsuttalanden från ENACs ingenjör Alessandro Cardi är byggandet av en stadion i Sestri-området inte förenligt med de planer som finns för utvecklingen av flygplatstrafiken.

I väntan på ett besked om en framtida placering av stadens fotbollsarena har Luigi Ferraris i sommar försetts med nya sitsar för att motsvara UEFA:s minimikrav på en stadion som används i europaspel. Att byråkratins kvarnar mal långsamt i Italien fick vi se även i samband med denna renovering, eftersom sitsarna började skruvas fast först ett par dagar innan Genoas återkomst i Europa. Med en dispens från UEFA fick fansen se Genoas återkomst till Europas planer trots att några tusen sitsar fortfarande fattades. Nu är dock den gamla arenan mer eller mindre i form för att gästas av andra europeiska lag och deras fans under höstens gruppspel i Europa League.

Så nu när den gamla stadion på Marassi är godkänd för europaspel kan man ställa sig frågan hur lång tid det tar innan något beslut om ny stadion kommer att fattas. Återstår att se hur ett sådant beslut kommer att tas emot. Vid säsongens första hemmamatch, Europa League-premiären mot Odense, passade Genoas fans på att uttrycka sin åsikt i frågan med en banderoll med texten ”Benvenuti al Ferraris, lo stadio del Genoa”, dvs. Välkomna till Ferraris, Genoas stadion.

1 september träffades representanter för kommunen och ENAC för första gången för diskussion. Mötet utmynnade i beskedet att stadion kommer att byggas i Sestri Ponente. Eller någon annanstans. Kanske kan man rent av tänka sig att bygga där fängelset står idag. Eller varför inte bara renovera gamla Luigi Ferraris? Med andra ord, man har öppnat upp för samtliga möjligheter som hittills diskuterats men har inget konkret att komma med. Fortsättning lär följa.

(Källa: Il Secolo XIX)

Susann Silander2009-09-07 20:03:00
Author

Fler artiklar om Genoa