Lagbanner
Derby della Lanterna: Tre bra saker och en dålig…
Vem ska avgöra i år efter Militos fyra mål mot Samp förra säsongen?

Derby della Lanterna: Tre bra saker och en dålig…

Nerladdningen har börjat inför Italiens mest passionsfyllda match Derbyt mellan Genoa och Sampdoria.

Två dagar kvar och matchen blir hetare och hetare. Men vad finns det för saker som kan avgöra derbyt? Det brukar bli täta och tillknäppta matcher med få målchanser. Med jag ska ta upp fyra saker som kan avgöra derbyt för respektive lag. Tre positiva och en negativ. Jag kan inte säga att jag har någon vidare koll på Sampdoria, men jag gör ett försök. 

GENOA

1, Publiken: Genoa har Italiens bästa fans enligt Svenskafans Italienexpert Lorenzo Medici och det kan man bara hålla med om. Genoa har även hemma plan och har därmed sympatier med en stor majoritet av publiken vilket kommer att märkas på planen. När Gradinata Nord manglar på brukar Genoa kunna höja sitt spel och få en tolfte spelaren på plan. Nummer 12 är redan ämnad åt fansen och får inte bäras av någon spelare. Ska publiken vinna matchen åt Genoa?


(Genoas derby TIFO från förra året) 

2, Det offensiva spelet: Genoa har en otroligt bred och imponerande offensiv. Man kan byta tre spelare från ena matchen och slänga in tre nya till nästa med likvärdigt resultat. Palladino är dessutom i storform och lär garanterat starta matchen. Crespo ”is still going strong” och Floccari blir bara bättre och bättre. Lika snabb som vinden är Palacio. Sculli är en "finne i röven" på varje försvarare och han har ett oerhört hjärta och inställning. Vilka Gasperini än väljer så lär man skapa målchanser och störa Sampdorias defensiv.

3, Gian Piero Gasperini: Ett geni(?) eller i alla fall Genoas hjärna som har fått sådana fina framgångar på kort tid med sitt Genoa. Han verkar vara lika mycket psykolog som fotbollstränare och har en förmåga att alltid få sina spelare i god form. Han vågar även spela offensivt både på hemma som på borta plan. Ett spel som bygger på aggressivitet, rörelse och ett vårdat passningsspel på marken. En fröjd att titta på!

1, Försvarsspelet: Genoa har gått från ett av Italiens bästa försvar till ett av de sämsta på en säsong. Vad beror det på? Matteo Ferrari? Nja, så lätt är inte svaret. Men det beror på många faktorer. Ett försvarsspel spelar man på hela planen så det är inte bara försvararnas fel men en faktor är att man tappar boll för lätt i uppbyggnadsfasen. Speciellt på innermittfältet där vissa ibland tror att de heter Xavi. Men även själva organisationen defensivt ser ut som en hönsgård ibland. Moretti är heller ingen utpräglad mittback. Jag hoppas verkligen slippa uppleva ett förvirrat Genoa på lördag.


SAMPDORIA

1, Duon Pazzini och Cassano
Vad ska man säga om denna underbara duo? De känns nästan som de är som gjorda för varandra. Pazzinis öga för mål och Cassanos fantasi och kreativitet. Pazzini har gått från iskall i Viola till stekhet i Samp på en halvsäsong. Cassano är ingen personlig favorit men är oerhört skicklig fotbollsspelare. En hetlevrad och passionsfylld köttbulle på två ben. Jag är orolig redan nu! 


(En fruktad duo)

2, Lagmaskinen
Sampdoria har fått en trygghet i sitt spel med Del Neri som tränare och de djupa dalarna känns inte lika djupa längre. Man har ett organiserat försvar där inga stjärnor lyser men som är tillsammans en lagmaskin. Ska maskinen lägga i turbon på lördag?

3, Kantspelet
Något som Sampdoria saknat sedan Maggio försvann är ett farligt kantspel. Men nu har man handlat smart under mercaton och värvat Mannini och Semioli där Mannini har varit utläcker på sin kant. Kommer ofta till inlägg och gör även en del mål. Giftig!

1, Formen
Sampdoria trodde jag inte på innan säsongen, men ack så fel jag fick. Man har startat säsongen strålande och har spelat mycket bra fotboll. Men under den senare tiden har man kunnat ana en svacka. Eller? 

Vem vinner, vem förlorar och vad är det som kommer att avgöra?

GRADINATANORD2009-11-26 14:00:00
Author

Fler artiklar om Genoa