Lagbanner
Derby della Lanterna: Genoa-fansen finns överallt

Derby della Lanterna: Genoa-fansen finns överallt

Förutom de elva spelarna på planen, kommer ytterligare en att vara med från avspark till slutsignal imorgon. Jag tänker förstås på publiken, Genoas tolfte spelare. Mängder av fans kommer att samlas på läktarna, men även vid tv- och radioapparaterna för att följa matchen. På Marassi, i Genua och runt om i världen.

Förutom läget i laget har den italienska pressen inför helgens derby ägnat åtskilliga spaltmeter åt att beskriva supportrarna. Vilka är de, var finns de och hur förbereder de sig inför matchen? Efter att ha läst igenom mängder av artiklar på temat kan jag bara konstatera att svaret är: Vem som helst, var som helst och på alla möjliga sätt. Tidningen Secolo XIX har besökt ett antal liguriska skolgårdar för att se om derbyt märktes av bland eleverna. Skolorna var så klart fulla av ungdomar som glatt visade upp sina nyckelringar och mopedhjälmar med lagsymbolerna och berättade om favoritlaget, som en 18-årig tjej som nöjt berättade att hon hade alltid hållit på Genoa trots att pappan försökt påverka henne att välja laget han själv var supporter till. Man har intervjuat supportrar på kontor och i kyrkor, varje lokalkändis har fått bekänna färg. Il Giornale presenterade för ett par dagar sedan en fantastiskt rolig artikel där de hade intervjuat vinnare av olika skönhetstävlingar för att höra vilket som var laget i deras hjärtan. Bland skönhetsdrottningarna vann Genoa matchen med 4-2 och journalisten drog snabbt slutsatsen: De vackraste kvinnorna håller på Genoa. 

Du som läser detta har redan förstått att Genoa-supportrarna finns inte bara i Genua eller Ligurien. Från hela världen strömmar nyheter om supportrar som förbereder sig inför derbyt. Från Argentinas Boca Juniors, med en historisk koppling till Genua, till en liten bar i norra Kanada, där lokala anhängare samlas vid varje derby för att heja fram Genoa vid tv-apparaten, även om det ibland kan bli vid en konstig tidpunkt på grund av tidsskillnaden. Det spelar ingen roll, intygar barens ägare, vinner Genoa öppnar vi en flaska bubbligt oavsett tid på dygnet. 

Någon som på nätet kommenterat en av artiklarna berättar att när han utanför hemorten får syn på en person som bär på någon Genoa-souvenir får han spontant lust att gå fram och föreslå en kopp kaffe. Det måste ju vara en trevlig person om han eller hon håller på Genoa. 

Jag hamnade en gång i en diskussion med en kvinna, som stolt talade om sitt ursprung som Genoa-supporter. I hennes familj hade man hållit på Genoa i flera generationer, det var självklart att hon gjorde det, att hennes barn gjorde det och att det nyfödda barnbarnet skulle ha en liten sparkdräkt med texten ”Den sötaste Genoa-supportern i stan”. Sedan såg hon stint på mig och sa: Genoani si nasce. Man föds till att bli Genoa-supporter. Jaha, försökte jag flika in, men alla vi som inte är födda i Genua, som inte har som vårt första fotbollsminne att våra föräldrar tog oss till Marassi och vi fick sitta på deras axlar för att se något av matchen? Vi som hamnade där för egen maskin? Räknas inte vi? Hon tittade på mig med en min som tydligt sa att jag inte visste vad jag pratade om. Sedan upprepade hon: Man föds till att bli Genoa-supporter. För en del tar det bara lite längre tid att upptäcka sitt rätta jag.

Susann Silander2009-11-27 09:40:00
Author

Fler artiklar om Genoa