Lagbanner
Derby della Lanterna: Lorenzo Medici grillas inför derbyt
Derbydags! Gradinata Nord in action!

Derby della Lanterna: Lorenzo Medici grillas inför derbyt

SvenskaFans Italienexpert och Sveriges bästa fotbollsskribent Lorenzo Medici svarar på 11 frågor om helgens hetaste match...Derby della Lanterna.

Jag tog kontakt med Lorenzo Medici och undrade ifall han kunde tänka sig svara på några frågor inför helgens "Derby della Lanterna". Hans svar var JA! När jag mailat frågorna fick jag ett snabbt svar: "Jag älskar sånt här". Här under kan du läsa hela intervjun med Svergies bästa journalist om Italienskfotboll. Håll till godo.

 1, Genoa har som vanligt varit aktiva under sommarens mercato både med att sälja och att köpa spelare. Namn som sitter fast på min näthinna är Floccari, Palacio, Crespo, Milito, Motta, Ferrari, Acquafresca och Ranocchia mm. Vad är dina åsikter om Genoas transfer policy?

En del kritik har riktats mot Genoa för att man inte värvade färre spelare men med större spets och större kvalité. Jag kan hålla med om det till viss del men man ska komma ihåg att det inte är lätt för ett lag som Genoa att locka till sig de största spelarna och ur den aspekten tycker jag Genoa har gjort ett jättejobb på transfermarknaden de senaste två säsongerna. Att man tvingas att sälja av Motta och Milito är inte mycket att säga om, däremot tycker jag inte att man lyckats hitta en fullgod ersättare till Marco Ferrari även om Moretti gjort det rätt bra. Ferrari var en nyckelspelare i skymundan med sin elegans och säkerhet. Floccari har väl gått ungefär som väntat, Crespo likaså medan min favoritvärvning, Palacio  har visat sig vara briljant med jämna mellanrum - frågan är bara om han kan hitta större kontinuitet.  De spelare som nästan gått bäst är annars Ranocchia och Bonucci som är utlånade till Bari, båda har gått över förväntan och där har Genoa två fina sparkapital, dock har jag aningar om att Ranocchia passar sämre in i en trebackslinje. Meggiorini tror jag på sin höjd är en 10-12 målskytt. Acquafresca som jag alltid har hävdat är överskattad tror jag de har övervärderat och Esposito är klart tryggare i en fyrbackslinje - vilket jag anar att Gasperini insett. Över lag gillar jag ändå Genoas transferpolicy och främst att man köpt loss spelare som Criscito och Palladino (stora personliga favoriter båda två). Glöm heller inte Jankovic när han kommer tillbaka. Allt det jag skrev om Genoas värvningar under sommarmercaton stämmer ganska bra överens med vad som har hänt.

2, Hur långt kan Preziosis satsning/pengar räcka och hur stor plånbok har egentligen familjen Preziosi? Genoa med Preziosi i spetsen värvade t.ex. näst mest av alla lag i Serie A under årets mercato.

Genoa har en bra mix av Preziosis rätt stora plånbok och att de är fantasifulla och modiga på transfermarknaden. Satsningen kan räcka rätt långt då jag tycker att de har en röd tråd i vad de gör och att de satsar på bra blandning mellan unga och gamla spelare. Självklart är det svårt att i framtiden nå en scudetto men om allt klaffar är det inte omöjligt även om det primära är att fortsätta att nå platser ute i Europa inom de närmaste åren.

3, Många anser att Genoas beryktade president Enrico Preziosi är väldigt kontroversiell då han har åsikter om allt och syns överallt, men vad har ”Leksakskungen” betytt för Genoas utveckling?

Självklart mycket. Han har precis som Zamparini och De Laurentiis fört sitt lag från fotbollens bakgårdar till jakt på spel ute i Europa. Att han är kontroversiell är på gott och ont och att han har varit inblandad i fuffens tycker jag inte är så anmärkningsvärt i sig då han i stort sett inte gjort mycket mer än vad de flesta andra fotbollspresidenter i Italien gjort. Den enda skillnaden är att han är en av dem som åkt dit.

4, Genoas tränare Mister Gian Piero Gasperini är väldigt populär bland spelarna och stämningen i truppen är mycket god och spelarna verkar nästan alltid vara i form. Han rankas som en framtida stortränare i Italien. Hur länge är han kvar i Genoa och vad har han betytt för klubben?

Stämmer. Jag har aldrig sett en spelare gnälla över ett byte i Genoa. Att hålla bra sammanhållning och god stämmning i laget är ett av Gasperini största trick. Ett fundamentalt sådant. Eftersom Gasperini har haft Juventus ungdomslag har han ofta kopplats ihop med den gamla damen men jag tvivlar på att hamnar där inom en snar framtid. Gasperini är för mig en tränartyp à la Bagnoli (som Genoa hade i två säsonger) som passar bättre i en mindre storklubb och där han kan jobba under lugnare former. Nu har det varit lungt eftersom det gått så bra men jag är inte säker på att han själv vill eller att han är rätt typ för att träna till exempel Milan, Juve eller Inter. Jag ser honom därför inte som en framtida stortränare på det sättet och om inte Preziosi tappar tålamodet om det skulle börja gå riktigt dåligt tror jag han kommer vara kvar riktigt länge. Personligen tror jag det skulle funka alldeles utmärkt om han blev Italiens svar på Alex Ferguson.

5, Mister Gasperini använder sig helst av en trebackslinje. Gräver han sin egen grav eller är han ett geni som spelar framtidens fotboll?

Det här är en intressant fråga eftersom trebackslinjen smyger sig in lite på modet igen. Nevio Scala körde sin trebackslinje i början av 90-talet med stor framgång efterföljt av Zaccheroni och Capellos Roma men sedan dess har den dött ut för att nu börja dyka upp igen med Gasperini i spetsen. Guidolin gillar spelsystemet och även Zenga och Ballardini har försökt lite grann. Gasperini har ju alltid spelat på detta sätt och i jämförelse med Scala och Guidolin tycker jag Gasperini är lite mer offensiv. Delar av hans spelidé tillhör framtidens fotboll men snarare vissa återkommande spelmoment i deras spel som snabba omställningar, rörligheten och inslagen av totalfotboll än själva spelsystemet.

6, Genoas försvar har stundtals havererat i år medans det offensiva spelet har rullat på bra. Tycker du laget var inne i en mindre kris efter förlusterna mot Inter (0-5), Lille (3-0 och Cagliari (3-2). Skulle Genoa t.ex. valt att spela mera defensivt för att täppa till bakåt istället för att alltid fokusera sitt offensiva spel?

Nej verkligen inte. Det om något vore att gräva sin egen grav. Spelsystemet och deras sätt att spela är lagets ryggrad, lagets trygghet. Om Gasperini skulle börja spela annorlunda skulle bara skapa förvirring hos spelarna och även tappa sin trovärdighet. Jag tror aldrig att det varit aktuellt för mister Gasperini. Däremot är han ju inte dum i huvudet, ibland använder han sig av mer defensiva uppställningar som när Mesto spelar i anfallstrion till exempel. Lagets defensiva haveri har mer berott på nya spelare och individuella misstag.

7, Genoa har öppnat säsongen positivt trotts vissa spelmässiga problem som nämnts ovan. Men på vilken position tror du laget hamnar när man summerar tabellen nästa vår?
Jag ser ingen anledning att ändra mitt tips jag hade innan säsongen vilket var en tionde plats. Placeringen bygger på att man tar sig hyfsat långt i Europa League men laget har kapacitet att hamna sjua åtta och inte minst om man skulle åka ut tidigt ur E.L.

8, En del rankar Genuaderbyt som det mest passionsfyllda derbyt i världen. Biljetterna till matchen tog t.ex. slut på två dagar. Hur stort är "Derby della Lanterna" jämfört med andra derbyn i Italien?

Nja knappast det mest passionsfyllda i världen. Jag har svårt att se Genoa-Sampdoria slå ett hardcore-derby som Boca-River till exempel. I Italien är fortfarande Roma-Lazio och Inter-Milan klart större medialt och även åskådarmässigt men eftersom båda lagen går så pass bra nuförtiden är det minst lika hett som i början av 90-talet om inte ännu hetare vilket är jävligt roligt. Tifomässigt och atmosfärmässigt brukar derbyt hålla väldigt hög klass. 


(Exempel på ett Genoa-tifo)

9, Du har hyllat och trott på Sampdoria starkt redan innan säsongen började. Är din tro lika stark nu efter att laget verkat ha tappat lite efter sin fina inledning av säsongen?

Absolut. Sampdoria har i mina ögon gjort det mesta rätt innan säsongen. Garrone och Marrotta har gjort ett jättejobb med klubben och gjort det mesta rätt, inte minst på transfermarkanden. Det är bara en naturlig process att man tappar lite efter en rivstart. Om Sampdoria bara slipper skador tror jag definitivt att man kan sluta på en fjärdeplats och om inte annat kan jag garantera att de klarar en plats till Europa League. Jag tror i alla fall inte att lika många skrattar åt mitt tips (fyra) idag.

10, Inför förra årets "derbyt-snack” i Genua kretsade allt i stort sett bara runt Diego Milito. I år har ingen enskild spelare hamnat i fokus på det sättet. Vad kan det ha för effekter, positiva såväl som negativa, att fokus inte ligger så tungt på en enda spelare?

Jag tror inte att det får någon större effekt alls precis som jag inte tror att det hade någon större effekt i fjol heller. Att Milito avgjorde var mer tecken på hans klass. Däremot är ju Sampdoria mer beroende av att Cassano producerar än att någon enskild spelare i Genoa ska producera. 

 
(Diego Milito, derbykung förra året med sina fyra mål)

11, Hur tror du matchen slutar?

Jag tror ju alltid att det ska sluta oavgjort när lagen möts. Kanske för att jag sympatiserar med båda och inte vill att någon ska torska, hehe. Vidöppet, helgardering. Faktum är att det inte slutat oavgjort sedan 1999. Kanske är det en liten fördel för Sampdoria trots allt som har lite mera spets i Cassano, Pazzini, Palombo och Mannini. Äh, jag säger en underbart spektakulär match som slutar 2-2. Genoa tar ledningen genom Bronx-Sculli, sedan vänder Peter Pan och djävulsängeln Pazzo på matchen med var sitt mål och slutligen kvitterar ballerinasurfaren Palladino med en minut kvar. 


Vi tackar Lorenzo för dessa fylliga, välskrivna och intressanta svar. TACK!
Bilder och bildtext inlagt och skrivet av undertecknad.

GRADINATANORD2009-11-28 09:00:00
Author

Fler artiklar om Genoa