Lagbanner

-
-

Derby della Lanterna: Genoa – Sampdoria 3 - 0: Genoa överlägsna på Marassi

Derby della Lanterna: Genoa – Sampdoria 3 - 0: Genoa överlägsna på Marassi

Det blev som väntat aggresivt och tufft spel med mängder av avblåsningar gula(8) och röda(3) kort. Genoa kontrollerade tillställningen totalt och Sampdoria skapade inte en farlighet på hela matchen.

Äntligen är nedräkningen slut och det är lördag och derbydags. Gasperini chockade alla med sin laguppställning. Han brukar vara listig den gode Gasperson, men att inte ha med varken Crespo eller Floccari från start var en liten sensation. Sculli fick förtroendet i mitten istället för de mera namnkunniga Crespo och Floccari. Antagligen för att han är i form och har den rätta inställningen. Ett helt rätt beslut skulle det visa sig. Men det var inte slut där utan Juric som testades innan match gick direkt in i startelvan efter flera veckors frånvaro. Genoas laguppställning hittar du längst ner.

Sampdoria laguppställning: 
Castellazzi; Cacciatore Rossi Gastaldello Ziegler; Padalino Poli Palombo Mannini; Cassano Pazzini

Som vanligt när det är Derby della Lanterna är det tifo i världsklass. Denna afton måste jag ge segern till Gradinata Sud som hade ett fantastiskt fyverkeritifo. I like it a lot! Hela marassi fylldes med rök. Mäktigt! Genoa hade ett mera traditionellt tifo men det var också mycket vackert.

Första halvlek
Som väntat var det fullt ös från start och Genoa verkade ha siktet inställt som förväntat på Cassano som verkade helt förvånad över den hårda uppvaktningen. Tyvärr för Cassano får han inte många situationer med sig då det är just Cassano, mästaren på att filma och överdriva situationer. Genoa spelade med sitt aggressiva presspel som Sampdoria hade mycket svårt att behärska under hela matchen. Genoaspelarna låg hela tiden på gränsen och gjorde det perfekt över hela planen. Mycket vackert, jag som gillar presspel där bollhållaren aldrig ska få en lugn stund. Ett spel som är väldigt O-italienskt. Genoa tog tag i spelet och Sampdoria hängde inte med när den ”överskattade” Palacio revs ner i straffområdet efter en snygg skarvning med bröstet av Sculli. Straffen såg helt rätt ut, men Sampdoriaspelarna ville ha det till hands på Sculli men det såg man rätt så tydligt på reprisen att det inte var. Milanetto gick fram med darrande ben men gjorde ingen besviken utan gav säkert Genoa ledningen med 1-0. Sampdoria kom nu in lite i matchen men det var fortfarande Genoa som var farligast offensivt. Genoa var mycket nära 2-0 när Zigler rensar bollen framför fötterna på Palacio i sin egna stolpe och ut. Genoa fortsätter att pressa medans Sampdoria mest gnäller på domaren och gör enkla tekniska misstag och konstiga frisparksvarianter. Helt klart skakade. Genoa fortsätter att skapa drömlägen. Sculli och Palladino kommer helt fria mot Castelazzi. Men Sculli går på avslut istället för att passa den helt fria Palladino. Ett givet mål annars. Samp kommer ingenstans medans Genoa trummar på och efter en frispark nickar Criscito, från nära håll. Men Castelazzi lyckat tippa bollen i ribban. Fin räddning och mycket nära mål igen för Genoa. Halvleken avslutas med att Biava får rött kort efter att ha klumpigt lagt handen på bollen efter han har fallit i en situation med Cassano. Helt korrekt. Genoa byter ut Palacio som var giftig på sin kant mot Sokratis som tar över efter Biava i försvaret.

Andra halvlek
Genoa började andra halvlek med en man mindre och och en 3-4-2 uppställning. Jag förväntade mig en anstormning av Sampdoria. Men det blev helt tvärt om. Genoa skapade chans på chans på ett mycket virrigt och förvirrat Sampdoria försvar. Mitt i all press lägger Milanetto en patenterad macka till Marco Rossi som skär in lite från kanten i fritt läge och dunkar in 2-0 under Castelazzi. Oerhört rättvist och oerhört lättande. Marassi exploderar igen och lagkaptenen Rossi blir nästan tårögd av glädje. Genoa fortsätter att skapa jättechanser och Milanetto blir helt ren likt Sculli i första med Palladino på den bortre stolpen men istället för att passa till ett givet mål försöker sig Milanetto på en lobbchipp. Snyggt men onödigt och jag skrek av ilska här hemma i min bunker. Mitt i allt åker Sampdoriaspelaren Marco Rossi ut efter att klumpigt fällt Bocchetti på mittplan i ett helt ofarligt läge. Varning och utvisning. Inte så mycket att såga om. Tio minuter senare gör Genoa målet som skulle komma till slut när Sokratis tog sig in i straffområdet efter en fin djupledslöpning där han kapades bryskt av Zigler. Solklar straff och den tar Palladino hand om. Han rullar säkert in 3-0 och förnedringen är klar. Palladino gör sedan något som inte var så genomtänkt. Han springer förbi Gradinata Sud och håller handen bakom örat, typ ”varför är ni tysta nu?”. Palombo blir helt rasande och försöker slå till Palladino i ansiktet men som tur är skyddas han av lagkamrater. Mycket irriterad stämning nu på planen som det oftast brukar vara under ett Derby della Lanterna. Genoa spelade nu bara av matchen hur säkert som helst men utvisningarna tog inte slut då Cacciatore manglade ner Juric och fick ett rött kort direkt. Rosetti ville inte ha fler utvisningar och gula kort utan han blåste av matchen direkt efter 90 minuter trots att säkert fem sex minuter skulle läggas till.

Analys
Genoa var flera nummer för stora idag. Det var närmare både 5 och 6-0 än Sampdoria var en reducering. Sampdoria hade inte ens enda chans på hela matchen. Inte en enda! Klasskillnad var ordet! Genoa vann matchen med sitt underbara presspel där ingen Sampdoriaspelare fick någon lugn och ro med bollen. Sampdoria var oerhört störda av Genoas patenterade spel som det var ett tag sen man såg. Men en annan faktor som var avgörande var även Sampdorias stjärnspelare var helt osynliga. Den enda som syndes var Cassano på gott och ont. En spelare man måste älska. Men vad höll Pazzini på med? Totalt bort plockad av Bocchetti. Palombo var han med på planen över huvudtaget? Mannini blev utbytt tidigt i andra efter att varit helt osynligt. Genoa som lag vann matchen och gamlingarna Milanetto och Juric på mitten dominerade mittfältet fullständigt. Två helt klart underskattade spelare! Sen hade Sampdoria inga trumfkort på bänken att sätta in. De har sin startelva som håller en okej klass men sen finns det inte mycket att hänga i julgranen. Gasperini däremot har ett smörgårdsbord på bänken med Crespo, Floccari, Zapater, Sokratis, Modesto och Figueroa. Det kanske inte var utklassning siffermässigt men på planen fanns det bara ett lag och det var GENOA CFC!

Ni som missade matchen missade något, men ni som såg den kanske får lite mera förståelse över att Lippi med flera anser att Genuaderbyt är Italiens mest passionsfyllda derby. En fantastisk match, fantastisk stämning, fantastisk inställning (förutom Samp), fantastiska tifon. Ja, ett Derby della Lanterna har allt! 

Tredje raka derbyvinsten! Snacka om vilka som är bäst i stan. 

Samp trösta inte...ni kommer snart få ett julkort som kommer att påminna Er om denna dag. 

FORZA GENOA!

GRADINATANORD2009-11-28 23:25:00
Author

Fler artiklar om Genoa