Lagbanner
EL: Intervju med Valenciaredaktionen inför matchen imorgon
Valencia besöker Marassi!

EL: Intervju med Valenciaredaktionen inför matchen imorgon

En dag kvar till årets viktigaste match för Genoa. Den helt avgörande matchen på hemmaplan mot Valencia i EL. Klubbledningen har väntat, spelarna har väntat, publiken har väntat och vi i kalla norden har väntat. Men nu ska det äntligen avgöras. Vi laddar upp med att intervjuva Valenciaredaktionen här på SvenskaFans.

När Valencia mötte Genoa på Mestalla så tog Rickard Petersson på Valencias redaktion kontakt med mig och frågade ifall han kunde ställa några frågor inför matchen i Europa League. Givetvis kunde han det och du hittar artikeln här. Nu är det Rickards tur att svara på frågor.

Hur går tongångarna i Valencia inför torsdagens match? Har ni respekt för Genoa och deras borg Marassi eller ses matchen som en enkel biljett till avancemang?

Tongångarna brukar alltid vara väldigt respektfulla även inför de enklaste matcher. Det är ju inte ovanligt att spanska topplag åker ut mot blåbärslag från spanska tredjedivisionen i cupen bara för att man där schabblar med fokuseringen. Så på förhand brukar det alltid låta som så att "Vi kan inte underskatta motståndarna och bla bla bla". Nu tror jag inte att någon förväntar sig en enkel match på Marassi med tanke på hur det såg ut på Mestalla. 

Hur kända är Genoa C.F.C i Spanien? Vad vet man om Genoa som lag, klubb och dess historia?

Italienska lag har man generellt stor respekt för runtom i Europa tror jag. Trots allt är det ligan som man räknar in till topp 3 på kontinenten så det finns ingen som inte känner till de italienska lagen som är ute och spelar i Europa. Däremot tror jag att man kan veta mer eller mindre om dem. Givetvis är kunskapen om en klubb som Juventus större än Genoa och det faller sig naturligt med tanke på hur de båda klubbarnas moderna historia ser ut. Kunskapen om Genoa specifikt tror jag inte sträcker sig längre än till att man vet att det är en av de historiskt stora klubbarna och att man spelar derbyn mot Sampdoria. Men det varierar nog också med vilket intresse man har för den italienska ligan och i Spanien är det Premier League man följer och bryr sig om utanför Spanien. Tempot ligger spanjorerna varmare om hjärtat än taktiken så mellan Spanien och Italien uppstår väl något av en fotbollsmässig kulturkrock kan man nog säga.

Finns det någon spelare som ni fruktar i Genoa?

Utan tvivel Hernán Crespo. Crespo har varit med och sänkt Valencia en gång tidigare när han spelade i Inter. Förvisso såg David Navarro till att bokstavligen sänka en Interspelare i matchens sluttumult (ingen historia som vi Valenciafans är vidare stolta över och inget som gör att man blir gladare av att se Navarro i dagens Valencia). Men Crespos är en klassanfallare även om han nu börjar bli gammal, men en äkta målskytt tappar sällan sitt sting. Nu är ju inte Crespo något ordinarie inslag i Genoa vad det verkar så om inte Crespo spelare så säger jag nog Sculli som också är en spelare med några ess i bakfickan. 


(Hernan Crespo är fruktad i Spanien, men får han någon speltid?)

Någon spelare i Genoa som du skulle vilja se i Valencia?

Bocchetti och Criscito är två talangfulla försvarsspelare/yttrar som jag gärna hade sett i klubben. Valencias största svagheter ligger i försvarsspelet och inte minst i ytterbackarna. Nyförvärven Bruno och Mathieu är båda två säkerhetsrisker i det defensiva och alternativet Miguel är en riktig strulpelle som gärna tar en cigg när han inte missar träningar. Hade gärna sett lite stabilare killar på dessa viktiga platser. 

Moretti värvades från Valencia inför den här säsongen. Han var ytterback hos Er men i Genoa spelar han som mittback i ett tremannaförsvar. Hur överraskande tycker ni det är? Tycker ni han har sådana egenskaper som det behövs för att spela centralt och styra ett helt försvar?

Definitivt. Han spelade en hel del mittback emellanåt för Valencia också och ibland kunde man känna att han var bättre där inne än på kanten. Ute på kanten såg Moretti ofta väldigt vilsen ut sista två säsongerna i klubben och han kom nästan aldrig upp i den klass som man förväntade sig av honom och som man visste att han besatt. Att sälja honom var därför fullt nödvändigt och naturligt. Men vi hoppas såklart att det även fortsättningsvis går bra för Emiliano. Dock inte på torsdag om du förstår vad jag menar... 

Kommer ni gå för seger eller får vi se ett Valencia som kommer bevaka poängen man har med sig från start?

Som jag antydde i mitt siande om matchbilden så tror jag det blir ett Valencia som lägger sig på försvarssida från första spark men förmodligen med förutsättningen att man skall lämna Genoa med minst en poäng. Tät defensiv med snabba omställningar kan mycket väl generera 0-1 som 0-2 och mer därtill. Man behöver inte spela totalfotboll modell Barcelona för att vinna matcher.

Hur tror du matchbilden kommer att se ut? På Mestalla var Genoa stundtals utspelade men ändå var det spännande ända till slutet. Omvänd matchbild i Italien?

Jag är övertygad om att Valencia kommer lägga sig på försvarssida och sätta A och O på att inte släppa in mål, något man misslyckades kraftigt med i helgen. Sedan har Valencia en av Europas kanske giftigaste anfallsuppsättning med oerhört mycket speed, teknik och målfarlighet. Så det kommer vara ett passivt och avvaktande Valencia som möter ett framstörtande Genoa som kommer göra allt för att få ett tidigt mål i matchen. Lyckas Genoa få håll på Valencias försvar (vilket är långt ifrån en utopi) kan det bli en betydligt mer öppen match. Men denna gång tror jag faktiskt att Valencia kommer lyckas täppa till bakåt. Man har inget behov av att öppna upp sig för kraftigt så länge man gör sitt jobb bakåt och man kan då förlita sig på sina klasspelare där uppe och Genoas tremannaförsvar passar Villa, Mata, Joaquín och Pablo Hernández alldeles utmärkt. 

Hur prioriterar ni Europa League mot ligaspelet?

Ligaspelet är det absolut viktigaste i år. Missar man Champions League nästa säsong så är nog klubbens nuvarande stjärnkapital förlorat och rent ekonomiskt skulle det innebära en katastrof. Samtidigt är det viktigt att klara den pågående säsongen och då kan ett avancemang till de betydligt mer ekonomiskt inbringande sena omgångarna i Europa League vara viktiga att nå för en klubb som Valencia med den ekonomi man nu har. Så i ljuset av detta måste man säga att EL är relativt viktigt. Men att åka ut ur EL är inte i närheten av att vara jämförbart med att missa CL nästa år.

Har det någon betydelse att ni precis har spelat en toppmatch i ligan mot Real Madrid? Orkar ni ladda om?

Det har absolut betydelse. Matchen mot Real sög mycket kraft ur benen och inte minst tror jag att det blev en mental urladdning när man fått ladda en hel vecka inför matchen för att sedan göra ett platt fall. Och det gör inte saken bättre nu att hela det ordinarie manskapet fått slita ut sig inför denna mycket viktiga match som stundar.

Har ni lillebrorskomplex över Barcelona och Real Madrid eller tycker ni själv att ni kan utmana dessa två giganter i ligaspelet?

Definitivt inget lillebrorskomplex där inte. Rivaliteten mellan klubbarna ser inte riktigt ut så. Att möta Barcelona är alltid lite extra speciellt, speciellt som det finns en del olika politiska meningsskiljaktigheter mellan regionerna Valencia och Katalonien. För att förklara mig så var det inte minst en liten incident för bara något år sedan då Barcelona vecklade ut en stor flagga med en karta på Camp Nou där kartan hade ritat in delar av regionen Valencia till Katalonien. Det var inte så populärt. Valencia utmanar när man kan men de åren det inte går lägger man inte så mycket vikt vid att någon av de andra klubbarna går och vinner. Största rivalen är numera regionskollegan Villarreal. 

Vilken/vilka spelare ska Genoa se upp med i Valencia?

Något säger mig att Joaquín kommer visa vägen på nytt för laget. Hans inhopp mot Real nu i helgen höll på att generera en viktig poäng och han har vid ett flertal tillfällen i år visat att han är på väg tillbaka till den kvalité som för några år sedan gjorde honom till en av Europas mest intressanta yttrar.


(En spelare som Genoa har varit intresserade av ska vi nu se upp med)

Hur beroende är ni av David Villa?

Alldeles för mycket för att det skall vara nyttigt. Men Villa skulle vara lika viktig för nästan vilken klubb som helst. Nu bygger mycket av hela spelet på att vi har en spelare som Villa längst fram. Hans enorma arbetsinsatser under matcherna har stor betydelse även för försvarsspelet. Villa bromsar många anfall och vinner inte sällan tillbaka bollar som hamnat snett.

Hur tror du det går i matchen och vilka lag går vidare från gruppen?

Jag tror det blir 0-1 eller 1-1 här och tyvärr innebär det nog respass för er del. Jag räknar kallt med att Lille kommer göra sitt jobb nu när de ser att de har chansen. Det är räddningen på deras säsong. Det räcker ju med oavgjort för Lille så länge inte Genoa vinner och det tror jag Lille räknar med att Valencia kommer se till inte sker. 
Vi tackar Rickard Petersson på Valenciasredaktionen för dessa fylliga och intressanta svar. TACK!

Dag: Torsdag
Matchstart: kl 19.00
Matchen sänds på TV4 Sport

GRADINATANORD2009-12-16 15:00:00
Author

Fler artiklar om Genoa