Lagbanner
Nybygge på gång för Genoa
I framtiden får Genoa träna på en toppmodern anläggning.

Nybygge på gång för Genoa

Medan byggplanerna för en ny stadion i Genua verkar ha glömts bort i någons byrålåda, går Genoa vidare och satsar på en ny träningsanläggning som ska matcha klubbens framtidsplaner.

Genoa har vuxit ur sin träningsanläggning på Villa Rostan och nu är det dags att bygga nytt. Klubben har kommit överens med ett företag om att få köpa ett landområde i Cogoleto, strax väster om Genua för bygget som tills vidare går under arbetsnamnet Genoa Village. På den 70.000 kvadratmeter stora ytan ska det inte bara rymmas två fullstora fotbollsplaner samt en mindre plan och anläggningar för gym, bastu och annat som ett lag kan behöva utan också övernattningsmöjligheter för laget och den tekniska staben för att slippa ifrån hotellövernattningar inför matcher. Dessutom är det tänkt att anläggningen ska kunna erbjuda husrum för de juniorer som på grund av avståndet hem är i behov av boende. 

Enligt Preziosi är klubbens ambition att ta första spadtaget så fort alla formaliteter är avklarade och han hoppas att de första delarna av anläggningen ska stå klara redan i slutet av året. På sikt är tanken att klubben ska kunna hålla större delen av sina träningsmatcher både för seniorer och juniorer på den egna anläggningen istället för att behöva turnera runt Genua med omnejd som läget är idag. Dessutom vill man i framtiden kunna förlägga försäsongsträningen till Genoa Village, istället för att åka iväg någonstans som man i dagsläget får lov att göra. 

Inspiration till dessa planer har klubben fått från de större italienska lagen som alla har egna imponerande träningsanläggningar de kan utnyttja. Dessutom är det flera italienska lag med inte så högtflygande framtidsplaner som Genoas som har tillgång till betydligt bättre anläggningar och därför tycker klubben att det är dags att investera. Preziosi sticker inte under stol med att tanken är att Genoa i framtiden ska vara ett lag att räkna med såväl inom den italienska som den europeiska fotbollen och att klubben därmed vill ha en anläggning som lever upp till den ambitionen. 

Anledningen till att man väljer en helt ny anläggning istället för en renovering av den gamla är dels att Villa Rostan har ett kulturminnesvärde och faller därför under lagar som i stort sett förhindrar alla planer på ombyggnation, dels gör närheten till motorvägen att en utvidgning av området är så gott som omöjlig. 

Vintern, som i Genua äntligen är på väg mot sitt slut, har gått hårt åt den nuvarande träningsanläggningen. I dagsläget kan Genoa inte träna på den fullstora planen eftersom underlaget är i för dåligt skick och klarar inte av belastningen. Istället får Gasperini och hans trupp nöja sig med en sjumannaplan eller hitta andra platser att träna på. Genoa Village i Cogoleto är alltså mycket efterlängtad och av allt att döma kommer bygget att påbörjas i sommar.

Susann Silander2010-03-15 12:07:00
Author

Fler artiklar om Genoa