Lagbanner
Derby della Lanterna: Iskallt derby i sommarvarm stad
Det krävs bilder från förr for att komma i derbystämning denna gång

Derby della Lanterna: Iskallt derby i sommarvarm stad

Genoaredaktionens filial i Genua begav sig ut på stan för att spana efter derbyförberedelser. Alldeles i onödan, visade det sig. Vart tog festen vägen?

Eftersom derbyveckan inleddes med annandag påsk kändes det helt naturligt att uppladdningen inför helgens match skulle försenas lite. När påskhelgen var avklarad och vardagen tog vid igen började jag se mig omkring efter tecken på att något var på gång. Tyvärr resulterade spaningarna inte i något särskilt spännande. 

Jag blev tvungen att kontrollera datumet. Har jag blandat ihop veckorna? Nej då, rätt vecka. Men med undantag för en tidningskiosk där ägaren lite nonchalant hade lagt ut några rödblå mjukisdjur över tidningshögarna och några diskreta halsdukar som stack upp ur ett par tröjkragar hittade jag inget som antydde ett stundande derby. 

Veckan har gått utan att situationen har förändrats. Okej, ett par flaggor har dykt upp på någon balkong längs min väg till jobbet men i övrigt har inget hänt. Veckans hetaste derbyuppladdningsögonblick var nog när vi på fredag återvände med två skolklasser från en utflykt. Vår buss körde in mot stan på motorvägen och passerade Signorini. Från bussfönstren kunde vi se några av Genoaspelarna ute på ett träningspass, något som fick oss i lärarkåren att brista ut i en spontan applåd. Barnen hakade på, fast en del av dem var lite osäkra över vad vi egentligen applåderade åt. Busschauffören ryckte åt sig mikrofonen och sa att han skulle stanna vid nästa serviceplats och släppa av alla rödblå som skulle få gå resten av vägen, ett hot som möttes av ett gott skratt från passagerarna. Busschauffören fick acceptera nederlaget och köra vidare. 

Biljettförsäljningen ryktas i alla fall ha gått i väntad takt. Säsongskortsinnehavarna på Gradinata Nord har haft ungefär en vecka på sig att köpa biljetter, sedan övergick resterande biljetter till övriga säsongskortsinnehavare. Vi andra får snällt stå bredvid och titta på. Det ryktas om slutsålt i de sektioner som Genoafansen har tillgång till.
På fredagsaftonen promenerade jag hem genom stan i 25-gradig värme. Uteserveringarna var välbesökta, men samtalsämnet för kvällen verkade inte vara fotboll, utan vädret som äntligen växlat från vintrigt regn till behaglig vårvärme. Staden verkar helt enkelt mer intresserad av att förbereda sig för strandsäsongen än för helgens derby. 

Jag hoppas att söndagskvällen i alla fall ska bjuda på en något mer upplivad tillställning än vad staden bjudit på i veckan. Annars får vi väl sätta hoppet till den stundande badsäsongen.

Susann Silander2010-04-10 11:00:00
Author

Fler artiklar om Genoa