#GimmeFive: ”Historien om Rangnick är troligtvis felskriven”

#GimmeFive: ”Historien om Rangnick är troligtvis felskriven”

Turbulent tid i Milan även utan pandemin. En sportschef är sparkad, Rangnick på väg in och Zlatans framtid klart oviss i klubben.

§Vi ställer fem frågor till Milanredaktionens Gabriel Melke om statusen:


Hur ser situationen ut för Milan i Coronatider. Några smittade? Åtgärder som är gjorda och var håller spelarna hus?
— Detta är sällan skådade tider, kan man lugnt konstatera. Det har snarare varit turbulenta företeelser på andra plan än Corona i just Milan egentligen. Folk har sparkats (läs Boban) andra har rekryterats (läs Rangnick) men samtidigt har de ändå inte rekryterats. Det hela är oklart om och kring den rödsvarta Milano-klubben, men självklart har även Milans situation påverkats, precis som hela världen – och i synnerhet då Italien.
I Milan-lägret har dock smittspridningen varit begränsad. Paolo Maldini och hans son Daniel är (hittills) de enda som drabbats av viruset. De ska dock ha återhämtat sig och har några få symptom kvar. Åtgärderna är nog inte helt olika andra klubbars inom fotbollsvärlden. Spelarna håller sig hemma och Milanello har stängts ner tillsvidare. Både herr- och damlaget har fått personliga träningsprogram som följs på hemmaplan, och vi ser frekvent träningsvideos på sociala medier med hashtaggen #iorestoacasa. Uppmaningarna är många – vilket man självklart gillar. Dessutom har klubben donerat en del pengar via projektet Fondazione Milan och spelarna har skänkt en gemensam summa för att bidra i kampen mot eländet. Annars mycket fokus på att hålla humöret uppe, inte alltid lätt dessa dagar.


Lotito och De Laurentiis går mot strömmen i ligan och vill starta så fort som möjligt. Hur är ägarna Elliott Management och Gazidis syn på det hela?
— Det kan hållas en egen (och evig) diskussion om Lotitos och De Laurentiis motiv att gå mot strömmen egentligen. Det är nämligen inte helt orimligt att det finns en hel del politik inblandat. Nepotismen i Italien flödar – inte minst i tider som dessa. Elliott och Gazidis har kommersiella syften med mitt Milan, även om de inte har gjort några raka uttalanden om just det, på det specifika sättet. Därför vet jag, utan att hänvisa till någon källa, också att deras förhoppning är att aktiemarknadens absurda fall ska få sig en vändning och att avkastningen vid den kommande försäljningen inte ska påverkas för mycket. För försäljningen kommer att ske. Man väntar bara på rätt tillfälle. Men nu blev jag lite för sentimental. Gazidis har uttalat sig om att fotbollen kommer att komma tillbaka vid rätt tillfälle och därmed inte förrän den här globala akutsituationen är löst. Säkerheten kommer nämligen först. Och det är väl klokt sagt, kan man tycka.


Stora Snackisen tidigare var Rangnickgate – vad händer där?
— Det är som sagt den här situationen som snarare brakat lös i Milankretsarna och inte Corona (hittills). Historien om Rangnick är troligtvis felskriven – och ofärdig. Det hela började, i alla fall utåt sett, med att Boban gick ut och öppet kritiserade Gazidis för att ha ”gått bakom ryggen” på honom och hans kompanjon Paolo Maldini. Detta genom att ha kontaktat – och värvat – Rangnick till Milan, för att agera sportchef och manager. Säga vad man vill om det draget, men det uppskattades uppenbarligen inte av Boban.

Den offentliga kritiken ska ha fått Gazidis att ledsna, vilket i sin tur ska ha lett till att Boban fick foten. Personligen tror jag att Boban var rökt redan innan uttalandet i sig. Anledningen? Man står allt som oftast inte för sådana uttalanden om man har ett pågående kontrakt. Det är ju rent ut sagt korkat. Men å andra sidan vet vi alla att Boban har fattat impulsiva och motstridiga beslut tidigare – därmed inte otänkbart att detta var ett sådant.

Uppgifterna kring den eventuella Rangnick-dealen har varit ovissa. Först sades det att det aldrig funnits någon kontakt mellan Milan och tysken. Det senaste, som kom därefter, gör dock gällande att det ska ha funnits en överenskommelse mellan sportchefen och Rossoneri, men att denna fallit då Red Bull-koncernen ska ha stoppat dealen. Spel för galleriet? Red Bull vill ha mer pengar? Frågorna är många. Marc Kosicke, Rangnicks rådgivare av något slag, har sagt att Gazidis och 61-åringen känner varandra sedan tidigare och att de har kontinuerlig kontakt. Dock har man inga planer för något samarbete.
Vad är egentligen sanningen?


Det är också turbulent med Zlatan. Ena dagen går han andra dagen förlängt. Hur är det egentligen?
— Det vet väl egentligen ingen. Förutom Zlatan själv, såklart. Det som skrivs i medierna och det som sägs i folkmun känns mer eller mindre som spekulationer, i brist på andra specifika rykten. Jag hoppas, självfallet, att Zlatan Ibrahimovic blir kvar åtminstone en säsong till. Men det ser sannerligen inte ljust ut. Både för att Coronan drar ut på ett eventuellt återupptagande av nuvarande säsong, samtidigt som det kan skjuta på kommande.
Och vår långe svensk blir inte direkt yngre - eller mer motiverad för den delen heller. Boban och Maldini var de som tog Zlatan till Milan. Den förstnämnde har lämnat skeppet och den senare befaras vara på väg ut. Gazidis ville aldrig ha hit honom. Ja, ni löser nog den ekvationen på egen hand. Zlatan är dock med största sannolikhet inte nöjd med hur situationen i Milan har urartat sig, och faktumet att man inte vet hur den fortsatta klubbsatsningen kommer att se ut.


Hur tror du säsongen kommer sluta? FIGC president Gravina vill avsluta serien till varje pris - är det realistiskt tror du och hur har Milans ledning resonerat?
— 
Oerhört komplex situation och man ska egentligen inte säga alltför mycket. Däremot tror jag att Gravina, till viss del, säger det som behöver sägas. Det som folk vill och behöver höra. Bakom kulisserna arbetar man troligtvis i ett hiskeligt högt tempo för att finna möjliga lösningar och rätt medel för att dra igång fotbollen igen. Det är alldeles för stora pengar som riskeras. Därmed är det helt orealistiskt att tro på att man avslutar seriespelet nu. Samtidigt vore det naivt att dra återuppta ett seriespel i dagsläget. Riskerna är alldeles för stora och situationen är totalt oförutsägbar. Låt säga att Corona elimineras, är det då smärtfritt att börja spela igen? Absolut inte. Många saker behöver falla på plats. En sådan är att spelarna kommer att behöva tid att komma tillbaka. Och tid är, milt uttryckt, en bristvara. Milans penningdyrkande ägare hoppas nog på att man fortsätter. Och desto tidigare, desto bättre. Mer pengar att tjäna på det sättet. Mitt Milan resonerar dock annorlunda. Lös situationen och rädda liv, fotbollen kommer därefter.
 

La Curva-redaktionen2020-03-31 09:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)