Lagbanner
2021-06-11 21:00

Turkiet - Italien

Inför Turkiet - Italien:  "Ingen ska sova"

Inför Turkiet - Italien: "Ingen ska sova"

Alla vägar bär till Rom sägs det.  Men herregud vad det har varit svårt för UEFA och FIFA att hitta dit ändå de senaste 30 åren.


Vi har en av världens mest historiska fotbollsnationer i Italien men att landet inte haft en stor turnering sen VM 1990 är under all kritik.
Nej, det är inget jag bara lastar de stora förbunden utan det är helt enkelt också Italien som land som inte hängt med. 
Det har helt enkelt blivit mindre viktigt att ha tradition och vara stor fotbollsnation i förhållande till att visa upp stora, feta dollartecken i sin budget  - förutom då lite guld, rökelse och myrra vid sidan om...
Frågan är om inte det här är det närmaste Italien kommer komma att arrangera ett EM - gruppspel i Rom plus en kvartsfinal i samma stad- de närmsta 10 åren.
Nu kanske Italien och andra nationer ska tacka sin lyckliga stjärna att Platini fick igenom sin turnering utspridd över Europa och Asien (Azerbadjan) nu när pandemin sätter stopp för både folk och fest.

Även om det nu inte kommer vara fullt på arenorna så har Rom stad sagt att de tillåter upp till 25% besättning på Olympiastadion. Med andra ord pratar vi 16.000 personer på den gamla VM-finalarenan. Många av biljetterna är sålda till utlänningar men frågan är hur många som kommer dyka upp. UEFA har självklart låtit folk få pengarna tillbaka för köpta biljetter. Helt klart är i alla fall att inga från Turkiet kommer komma - pga restriktionerna mellan länderna - men däremot kan många turkar komma ner från Tyskland och Österrike - där de har stor diaspora - för att lyfta sitt lag. 

Italienarna drömmer såklart tillbaka till VM 90 och deras magiska nätter de hade innan Maradona tog död på det i Neapel nu när det ska spela hemma på "mammas gata" i Rom .
Ett Gli Azzurri som kommer utan en riktig fixstjärna men med ett stabilt, tjockt kollektiv som verkligen har en grundtrygghet i den typen av fotboll som Mancini presenterar. Inget sprakande överhuvudtaget utan mer snickarbyxor än Dolce Gabbana.
Och det här skrämmer mig. Inte själva spelet utan att laget inte haft en enda motgång de senaste två åren. 27 raka matcher utan förlust - längsta sviten sen trettiotalet.
Då snackar vi inte bara förluster utan även schism i truppen, skador och annat som händer på vägen när många olika starka karaktärer slås ihop till en enhet.
I medvind vet alla hur man hissar segel men vet de kollektivt hur man kryssar sig fram i motvind för att komma framåt? Kanske men proven på det vill man gärna inte ha under ett EM utan gärna ett par matcher innan. 

Vi har också ett version av italiensk landslag med ovanlig hög del av mästerskapsdebutanter. Dels är mästerskapet ett år sent men laget saknades ju också i det senaste VM:et i Ryssland av känd anledning vilket gör att det inte var sen Brasilien 2016 de senast gjorde en stor turnering, då under Cesare Prandelli.
Bernardeschi, Bonucci, Chiellini, Immobile, Insigne , Florenzi, Sirigu och Verratti är det enda som har mästerskapsrutin - vilket är anmärkningsvärt lite på en 26 manna trupp i ett så stort fotbollsland. Och bara hälften av dem har väl spelat tillräckligt mycket för att säga att de är rutinerad.
Så Mancini plockar alltså fram hela 18 stycken rookies
Risken känns uppenbara att hemmaplan kommer fälla en så stor fördel att laget inte ens hinner testa på att gå på grund innan laget blir totalkapat redan i åttondelen på Wembley - oavsett motstånd.

Men hey, vi är nu. I den eviga staden sätter det igång. Varför kasta ankare redan nu. 
Gruppen ser onekligen överkomlig ut men skenet bedrar. Ser man till FIFA:s ranking (vad det nu ger egentligen) så är det den bästa gruppen efter dödens grupp med Portugal, Tyskland, Frankrike och Ungern. 
Turkiet är dock lägst rankade i gruppen med en 29:e plats (Schweiz och Wales har 13 respektive 16)
Men dem ska verkligen inte underskattas. Laget har inlett VM-kvalet med att slå Nederländerna med 4-2 och Norge med 3-0 och Lilles store hjälte Yilmaz har inte bara skördat framgångar i franska ligan utan även i landslaget.
Laget har faktiskt sex raka matcher utan förlust och bara en förlust på tretton så det är inget man bara kör över på Olimpico.  Förbundskapten Günes 4-1-4-1 kan verkligen förstöra Mancinis 4-3-3-planer, där turkarna kommer låta Mancini få rulla ...och rulla...och rulla. Spontant sett något som känns passa italienska landslag väldigt dåligt - särskilt som målskyttet hos anfallarna inte funkat klockrent.

Mancini verkar ha sina planer klara och de största frågetecknen är såklart där framme. Immobile lär han inte rucka på men vem ska spela bredvid? Insigne och Berardi lutar nog det mesta åt och det känns väl ganska logiskt med tanke på deras tekniska styrka och Immobiles djupledslöpningar. 
Locatelli och Barella som ganska offensiva mittfältare och Jorginho som låg playmaker för att manövrera ut turkarna.
Rädslan är väl att försvaret kommer få jobba hårt och med tanke på att varken Bonucci eller Chiellini är några speedkulor gäller det att de får hjälp av mittfältarna och även av Spinazzola och Florenzi på ytterbackarna. Vi vet sen gammalt att Romas gamla kaptens styrkor inte direkt ligger i spelet att freda det egna målet.
Och var står Donnarumma? Är han redo? Kan han släppa hålla Raiola, PSG och Milan borta medan han mästerskapsdebuterar - han är trots allt bara 22 år.
Herregud, börjar känna nu att det här kan bli en riktigt obehaglig överraskning för värdlandet...

Trolig startelva hos Italien:
 

Donnarumma
Florenzi - Bonucci - Chiellini - Spinazzola
Barella - Jorginho - Locatelli
Berardi - Immobile - Insigne
Tränare: Mancini                Domare:  Makkelie (NED)
Stadium: Olimpico Rom          Tid:  11 Juni 21.00 (CET)      Kanal: Tv4


Vi måste ändå avsluta där vi började. Med rubriken.
Fredagkvällen bjuder inte bara på match utan hela turneringen sjungs in av tenoren Andrea Borcelli
Han kommer nämligen att inviga det hela med att sjunga Nessun dorma - fritt översatt "Ingen ska sova" - ur Puccinis opera Turandot.
Även om det kanske svårt att starta igång så finns nog en längtan hos alla att det ska bli en underbar fotbollsfest. 
Jag vill se och höra kidsen rusa ut i den ljusa natten och skrika Raspadori! Yilmaz! Benzema! Isak! runt om i hela Sverige (Jorå, även i Nacka).
Vi för hoppas att det blir ledordet för hela europamästerskapet - inte bara för Gli Azzurri under matchen mot Turkiet.

Här är en version med Pavarotti:
 

Full volym - nu kör vi! 

 

em2024-sponsored-image
Johan Stistrupjuws@live.se@wintherbird2021-06-10 22:40:00
Author

Fler artiklar om Italien

Spelarbetyg efter Kroatien-Italien (1-1): Med kniven mot strupen
Spelarbetyg efter Italien-Albanien (2-1): Övertygande men skakig seger