Lagbanner
Långläsning: Paolo Nicolato och Roberto Mancinis två landslag erövrar Europa
Ett formstarkt Italien slog Bosnien enkelt under gårdagen.

Långläsning: Paolo Nicolato och Roberto Mancinis två landslag erövrar Europa

Två landslag, två seriesegrar. Italiens U21- och A-landslag på herrsidan vann varsin grupp under gårdagen. U21 efter en övertygande seger mot ett uppgivet Sverige med 4-1. A-laget efter ännu en i raden av goda insatser spelmässigt mot Bosnien i Sarajevo. Onsdagen den 18:e november blev historisk för Italien. Idag bjuder vi på långläsning om de båda landslagen som verkar ostoppbara just nu.

Både U21 och A-landslaget kunde avsluta sina respektive gruppspel som gruppvinnare. I första matchen mellan Italien och Sverige i U21-EM kvalet så tog Italien ledningen genom Youssef Maleh i den 27:e minuten. Venezias mittfältare gjorde ett drömmål. De unga azurblå inledde matchen i ett högt tempo och Sverige hade direkt svårt att hänga med. Men Italiens enda stora plump i kvalet hade kommit borta mot Sverige då svenskarna vann i Kalmar med 3-0 helt rättvist. En chock för Italien. 

Därför såg laget till att inte underskatta utmaningen som man stod inför, vilket man märkte direkt på hemmalaget. På Arena Garibaldi i Pisa var inte inledningen enbart positiv, det skall sägas. Två gula kort redan den första halvtimmen. Youssef Maleh, målskytten, samt Samuele Ricci blev varnade. I Sverige fick även Anton Kralj syna det gula kortet.

I den 48:e minuten gjorde Giacomo Raspadori 2-0 och det var tydligen fingertoppskänsla att starta med honom på topp. Direkt efter målet gjorde Sverige 2-1 genom Jesper Karlsson och Sverige vägrade ge upp sina chanser till slutspel. Men Giacomo Raspadori skulle även göra 3-1. Gianluca Scamacca fick också göra 4-1. Därmed missade Sverige U21-EM samtidigt som Italien kvalificerade sig på ett enkelt sätt. 

Gianluca Scamucca, Filippo Melegoni och Giacomo Raspadori gjorde hela skillnaden för Italien och var riktigt, riktigt bra matchen igenom. Youssef Malehs drömmål får man inte glömma, men han har lite att lära innan han blir helt vital för detta landslag.

Italiens U21

Michele Cerofolini, Reggiana

Alessandro Vogliacco, Pordenone (Raoul Bellanova 83’)
Alessandro Buongiorno, Torino (Enrico Del Prato 46’)
Giuseppe Cuomo, Crotone

Gabriele Zappa, Cagliari
Youssef Maleh, Venezia (Andrea Colpani 58’)
Samuele Ricci, Empoli
Filippo Melegoni, Genoa
Marco Sala, SPAL (Riccardo Marchizza 46’)

Giacomo Raspadori, Sassuolo
Gianluca Scamacca, Genoa (Riccardo Sottil 71’)


Förutom plumpen mot Sverige i Kalmar där man torskade mycket överraskande med 3-0 så var detta gruppspel helt perfekt av ett i mina ögon ganska svagt lag på pappret. Det har tyvärr lett till en stor omsättning i spelarmaterialet då många har gått till A-landslaget eller valts bort på vägen. Känslan är att i ett U21-EM har man chansen att samla några av de stora talangerna från A-landslaget med. 

Moise Kean, Alessandro Bastoni, Sandro Tonali, Manuel Locatelli, Riccardo Orsolini, Nicoló Barella, Luca Pellegrini, Davide Calabria, Gigi Donnarumma och Alex Meret kan bli aktuella även om flera är mer realistiska än andra. Till exempel lär “Gigi” inte vilja kliva ner i U21. Kanske även “Ale” Bastoni och Nicoló Barella som verkar bli supergivna i A-landslaget. Ifall Italien får ihop ett antal riktigt bra unga italienare som är hungriga att gå ner ett steg för ett mästerskap, då kommer man att gå långt. 

U21 EM-kvalgrupp 1

1. Italien 25p (25-7)
2. Irland 19p (15-8)
3. Island 18p* (16-12)
4. Sverige 15p* (28-12)
5. Armenien 3p* (4-27)
6. Luxemburg 3p (3-29)


Förtydliganden kring tabellen

P = Poäng
* = har inte spelat klart pga uppskjutna matcher. Nya speldatum oklara. Bara Island har något att spela för.
() = målskillnad

Vann sin Nations League grupp - Italien tillhör Europatoppen igen.

A-landslaget ställde upp med en närmast identisk elva som sist mot Polen. Domenico Berardi gick in i elvan istället för en i söndags mycket blek Federico Bernardeschi. Det såg bra ut direkt och Alessandro Florenzi och Domenico Berardi på högerkanten skapade problem. Stor dominans spelmässigt bäddade för en matchbild där man endast väntade på första målet. Andrea Belotti skulle få göra sitt första mål i Nations League när han gjorde 1-0 i den 22:a minuten på en fantastisk chipp från Lorenzo Insigne.

Italien fortsatte skapa chanser genom Domenico Berardi och Italien såg ut att gå mot stora siffror. Men man lyckades inte göra tvåan under den första halvleken. Istället såg Bosnien ut att kunna kvittera mot slutet densamma. Men 0-1 var rättvist i halvtid för Italien. Giovanni Di Lorenzo ersatte Alessandro Florenzi till den andra halvleken.

Alessio Romagnoli blev varnad för att han inte använde uppvärmningsväst. Något undertecknad aldrig varit med om. Domenico Berardi gjorde sedan 2-0 på ett fint sätt och Italien fick utdelning för sitt enorma spelövertag, något som man haft problem med även om man har 22 raka matcher obesegrade. Berardi kan ha försatt Bernardeschi till bänken, permanent.

Med tio minuter kvar blev Domenico Berardi och Andrea Belotti utbytta för Federico Bernardeschi och Kevin Lasagna, två spelare som inte tackade nej till några minuters speltid. De har en del att bevisa för att få åka med till EM, om det nu blir av. Det förstod båda, då de såg bra ut i slutet av matchen. Varsin riktigt bra målchans skapade dem.

Italien vann sedan med 2-0, men det hade kunnat ha blivit fler mål. Resultatet räknas, det är en gammal klyscha men den är icke desto mindre sann för det. Dagens bästa spelare var Domenico Berardi, som verkligen kommer bli viktig för det Italien som tagit steg mot en ny typ av fotboll.

Italien

Gianluigi Donnarumma, AC Milan

Alessandro Florenzi, AS Roma (Giovanni Di Lorenzo 46’)
Francesco Acerbi, SS Lazio
Alessandro Bastoni, Internazionale
Emerson Palmieri, Chelsea FC

Nicoló Barella, Internazionale
Jorginho, Chelsea FC
Manuel Locatelli, Sassuolo

Domenico Berardi, Sassuolo (Federico Bernardeschi 82’)
Andrea Belotti, Torino (Kevin Lasagna, 82’)
Lorenzo Insigne, Napoli SSC (Davide Calabria 90’)


Segern sammanfattade Italiens höst. Förutom den de två kryssen mot Polen och Bosnien med 0-0 respektive 1-1 som resultat så gjorde man ett prickfritt gruppspel i Nations League. Två mycket bra insatser mot det nya, fräscha Nederländerna slutade med fyra poäng i protokollet från de två matcherna. Och det var nästan i underkant, dessutom.

En match att komma ihåg från denna hösten var verkligen bortamatchen mot Nederländerna. Det var en mycket solid insats av Italien som säkerligen kände pressen efter att ha kryssat mot Bosnien i premiären. Nicoló Barella avgjorde matchen, och det var kanske symboliskt perfekt då han varit den bästa spelaren i laget i höst. En av världens bästa mittfältare den här hösten. 

22 raka matcher utan förlust under Roberto Mancini och en svit som har levt sedan tidigt under hösten 2018 ger Italien en riktigt stark självkänsla inför EM. Portugal och Frankrike är undertecknads två stora favoriter till titeln. Bland utmanarna finns Belgien, England, Spanien, Italien och Nederländerna. Personligen tror jag inte alls på tyskarna och att de ska ha någon större chans till mästerskapstiteln. 

Det var i den föregående Nations League turneringen 2018 som senaste förlusten kom. Portugal var ett nummer för stort och de vann så småningom även hela turneringen. Sedan dess har det blivit 17 segrar och fem kryss. Den här gången får Italien chansen att vinna turneringen då man kvalificerat sig för semifinalspelet tillsammans med Frankrike, Belgien och Spanien. Tre mycket tuffa motståndare där jag rankar Italien som den tydliga underdogen. 

Innan dess väntar ett mästerskap dit Italien tagit sig med 17 raka tävlingsmatcher utan förlust. Inklusive matcher mot Polen, Portugal och Nederländerna. EM-kvalspelet var i all ärlighet en transportsträcka mot sämre motstånd, men det var icke desto mindre imponerande att vinna alla tio matcher. 

Nations League Grupp 1 Liga A
1. Italien 12p (7-2)
2. Nederländerna 11p (7-4)
3. Polen 7p (6-6)
4. Bosnien 2p (3-11)


Förtydliganden kring tabellen
P = Poäng
() = målskillnad

Mitt tips om utgången i EM och Nations League för A-landslaget samt U21-EM för U21-landslaget.

Nations League: Förlorar direkt i semifinalen om inte motivationen tryter för de andra lagen.

EM: Går minst till semifinal och väl där finns alla möjligheter till guld, även om minst tre andra lag ses som större favoriter.

U21-EM: Beroende på gruppen har man så klart en chans till semifinal, som är första steget efter gruppspelet. Men sannolikt så ser jag Italien som ett lag som inte kan vinna en U21-turnering, om man inte får in en stor portion klasspelare från A-landslaget.

Forza Gli Azzurri!

Konrad Grönlundkonrad.gronlund@fotbollshubben.sekarlkonradaxel2020-11-19 15:05:00
Author

Fler artiklar om Italien

Spelarbetyg efter Kroatien-Italien (1-1): Med kniven mot strupen
Spelarbetyg efter Italien-Albanien (2-1): Övertygande men skakig seger