Lagbanner
Nations League: Ett stort resultat med en bitter eftersmak.
Det var Nicolo Barella som fick ta på sig hjälterollen igår kväll.

Nations League: Ett stort resultat med en bitter eftersmak.

Italien slog Nederländerna övertygande i Amsterdam, men den för dagen mycket bra Nicolo Zaniolo kan ha lämnat planen med ännu en långtidsskada. Den unga mittfältarens korta karriär har tyvärr varit skadeförföljd och oturen ser inte ut att ha ett slut. Men matchen i sig var av högsta betyg.


Italien var det bättre laget i början av matchen och några efterlängtade ändringar i elvan blev av, vilket bidrog till det faktumet. Vi såg Giorgio Chiellini, Danilo D’Ambrosio, Leonardo Spinazzola, Nicolo Zaniolo och Ciro Immobile starta, alla bättre än sina föregångare under matchen mot Bosnien. 

Att Jorginho ersatte Stefano Sensi i startelvan och sedermera matchtruppen är ett beslut man kan fundera över. Det skall sägas att undertecknad inte vet vad som skett med Sensi, men eftersom han var överlägsen på planen mot Bosnien, möjligtvis tillsammans med Edin Dzeko, så sa det ganska mycket. Locatelli flyttade upp ett snäpp jämfört med sist och det är rimligt, han kom inte till sin rätt i matchen mot Bosnien men han är bra när han får spela lite högre upp på mittfältet.

Den hetaste chansen de första 20 minuterna var en cykelspark från Nicolo Zaniolo som dessvärre inte fann målet. Sedan i den 23:e minuten blev Danilo D’Ambrosio varnad för att ha kommit fel i en nickduell då han tryckte till sin motståndare.

I början var Leo Spinazzola, en av de som fick chansen till denna match, riktigt pigg och tog verkligen sin chans. Han och Lorenzo Insigne hade bra koll på sin kant och på den andra kanten såg även Zaniolo riktigt bra ut. Dock skall det sägas att D’Ambrosio inte tryckte upp som Spinazzola så det blev inte samma dynamik på högerkanten, vilket ur ett balansmässigt perspektiv känns rimligt.

Lorenzo Insigne skulle få en till riktigt bra chans när han vek in från kanten och med ett skruvat avslut precis missade målet. Zaniolo skulle sedan bli skadad och tvingas lämna planen efter ungefär 40 minuter. Moise Kean fick komma in i hans plats. Och precis innan halvtid skulle Nicolo Barella ge Italien ledningen med en fin nick. Ciro Immobiles välriktade korta inlägg hittade Interspelarens panna och Italien kunde lämna planen i ledning.

I den 57:e minuten kom Steven Bergwijn in för Donny van de Beek i Nederländerna. De lyckades spela sig fram lite ofta som en följd av det bytet men totalt sett var fortfarande Italien bättre. Efter ungefär 70 minuter blev Joel Veltman varnad i hemmalaget. Strax därpå kom Denzel Dumfries in för Hans Hateboer. I den 80:e minuten kom varsitt byte i båda lagen. Bryan Cristante ersatte Manuel Locatelli för Italien och Luuk de Jong för Nathan Ake. Ett par minuter senare blev just Cristante varnad liksom Gini Wijnaldum.

Ju närmare slutet matchen led så attackerade Nederländerna mer och forcerade för ett kvitteringsmål. I den 88:e blev kapten Chiellini varnad för Italien. På tilläggstid byttes Federico Chiesa in för Lorenzo Insigne. Med bara sekunder kvar blev Memphis varnad för Nederländerna som inte lyckades kvittera och en livsviktig seger för Italien var ett faktum. En rättvis sådan.

Landslagsuppehållet är svårt att summera så här på efterhand. Blandade resultat, ett ganska dåligt och ett väldigt bra. Man ska ha respekt för Bosniens arbetsinsats och sättet de bärgade en välförtjänt poäng i Italien, men man måste kunna slå den spelargruppen. Nederländerna borta blev tre poäng i protokollet och en återvunnen plats i toppen av världsfotbollen. 

Det blir spännande att följa resten av gruppspelet i Nations League i höst. Tyvärr lär det bli utan den briljanta, unga spelaren Nicolo Zaniolo som kan ha dragit sitt korsband igen. Det är en stor sorg och sätter såklart ett mörker över en fantastisk kväll för italiensk fotboll. Igen ska han ha otur, vilken spelare och vilket mörker. 

Konrad Grönlundkonrad.gronlund@fotbollshubben.sekarlkonradaxel2020-09-08 07:00:00
Author

Fler artiklar om Italien

Spelarbetyg efter Kroatien-Italien (1-1): Med kniven mot strupen
Spelarbetyg efter Italien-Albanien (2-1): Övertygande men skakig seger