Zaccagni frälser Italien med avslut i krysset

Efter en otroligt välspelad och dramatisk match i Leipzig tar sig Italien vidare till åttondelsfinal. Zaccagni blir frälsare efter ett magiskt avslut i krysset i sista spelminuten.

Spalletti gjorde en hel del förändringar i elvan efter den otroligt tama matchen mot Spanien. Från 4-2-3-1 gick man över till 3-5-2 med Darmian in i backlinjen och ett nytt anfallspar i Retegui och Raspadori. De stora offensiva stjärnorna Scamacca och Chiesa bänkades och många undrade hur Spalletti tänkte med de valen.

Och matchen började med en Kroatisk press. Kroaterna tog tidigt kommando på matchen och efter några minuter sköt Luka Sucic ett otroligt långskott som Italiens kapten Donnarumma monsterräddade. Men Italien jobbade sig in i matchen och något jag tyckte var tydligt, var att laget var mycket mer bekväma i en trebackslinje. Jag tyckte det såg stabilare ut och att spelarna lättare hittade sina positioner. De stora hål som fanns på mittfältet mot Spanien täpptes till tack vare trebackslinjen som kunde gå upp och hjälpa mittfältet vid behov. Jag tyckte också Italien öppnade upp ytorna för kantspelarna bra. Kroatien spelade väldigt centrerat och detta utnyttjade Italien väl genom att bredda med sina yttrar och sedan få ut bollen på kanterna. Det kunde dock ha utnyttjats mer men både Di Lorenzo och Dimarco var lite för långsamma.

Anfallsparet Retegui och Raspadori svek laget och visar på ett större problem som Italien har. Men vi återkommer till problemen senare. Retegui-Respadori påminner mig om en sämre version av Eder-Pellé som faktiskt gjorde succé under EM 2016. Retegui jobbar på bra men saknar verkligen kvalitet för att vara en startande anfallare i Italien. Raspadori är bara för dålig, saknar fart och har egentligen inga spetskvaliteter. Ett dåligt anfall som också vittnar om Italiens vilja att bara spela av matchen och gå för krysset. Men tillbaka till matchen. Italien gjorde en bra första halvlek. Skapade lägen men såg framförallt stabila ut defensivt. Bastoni växer för varje match som går till en ledare och jag tycker han stod ut i första halvlek, även om han borde gjort 1-0 efter ett otroligt inlägg av Barella.

I andra halvlek öppnade Kroatien återigen starkt och lyckas trots straffmiss och en otrolig parad av Donnarumma göra 1-0, genom ikonen Luka Modric. Men efter det insläppta målet hände något med Italien. Man satte ett otroligt tryck från den 60:e minuten och det såg verkligen ut som att man kunde göra tillräckligt för att göra mål. Chiesa kom in och skapade, Scamacca stod för energi och Fagioli kom in och visade varför han bör spela mer detta mästerskap. Men trots ett stort tryck och fina italienska inhopp kom inget mål och matchen såg ut att rinna ut i sanden. Tills den sista minuten när Calafiori visar lite av sitt spel från Bologna och driver boll centralt i plan för att få ut den till Zaccagni som skruvar in den i högra krysset. Klassmål av Italien som står för otrolig dramatik när man säkrar en åttondelsfinal mot Schweiz.

Jag tycker dock att matchen visar det stora problemet inom italiensk fotboll, som vi pratat om en tid. Den låga produktion av kvalitetsspelare och framförallt i offensiven. Startar Italien med ett så begränsat anfallspar som Retegui och Raspadori i en så viktig match i EM understryker det verkligen siutationen. Jag skrev faktiskt exakt detta för ungefär ett och ett halvt år sedan. Detta har länge varit ett problem men det är ändå värt att belysa. Chiesa har aldrig varit och kommer aldrig bli den stjärnan han lovade att bli. Men även om skulle vara världsklass skulle det inte räcka. Och det finns inte heller tillräckligt många på väg fram. Jag hoppas verkligen att detta är något man jobbar på, för detta har varit ett problem för länge.

Men åter till nutiden och mer exakt EM 2024. Hur kommer det gå för Italien nu? Närmast har man Schweiz som absolut inte är en lätt motståndare. Jag tror att detta Italien visat sin nivå ikväll. Man är ett bra lag men man är absolut inte bättre än max en kvartsfinal. Man är taktiskt skickliga men man saknar erfarenhet och framförallt offensiv kvalitet för att gå långt i detta mästerskap. Men nu ska jag inte vara för negativ, låt oss fira avancemanget och hoppas på vinst mot Schweiz.

Just det, en sista tanke. Pellegrini. Jag är faktsikt besviken på hans EM efter den fina insatsen mot Albanien. Han ser seg ut och har inte riktigt hittat rätt. Han hjälper inte till mycket i speluppbyggnaden men gör inte heller mycket framåt. Just nu är han inte tillräckligt avgörande för att vara den lyxspelaren han är. Jag säger in med Fagioli i på hans plats mot Schweiz.