2021-03-07 15:00

Hellas Verona - Milan
0 - 2

Hellas Verona - Milan 0-2: “Stolt över laginsatsen”

Hellas Verona - Milan 0-2: “Stolt över laginsatsen”

Milan tog en otroligt viktig seger borta mot Hellas Verona och säkrade därmed tre poäng. Bakom vinsten stod en gedigen laginsats som trots skadorna på toppspelarna kunde stå för en av dom bättre insatserna under 2021. Något att bygga vidare på för ett Milan som nu går in i en avgörande period för säsongen.

Idag är jag en stolt Milanista. Stolt över spelarnas ödmjukhet till laginsatsen som skulle krävas för att inte bara överleva dagens bortamatch mot Hellas Verona utan också att vinna. Jag var nog inte ensam i att känna mig orolig inför matchen. Med dom senaste svaga prestationerna och dom nya tillskotten till skadelistan kändes ett negativt resultat inte så långt borta. Med spelare som Bennacer, Ibrahimovic, Hernandez, Calhanoglu och Rebic på läktaren skulle det krävas en gedigen insats från ersättarna, och en gedigen insats fick vi. Rade Krunic specifikt, idag höjde han sin nivå när det behövdes som mest och många andra gjorde detsamma.

Matchen
Hellas Verona startade matchen som det bollförande laget och det såg till en början ut som att vi alla skulle vara med om en lång eftermiddag. Under dom inledande minuterna såg det mest ut som att bollarna bara exploderade på milanspelarnas fötter. Spelet skulle dock lugna ner sig för bortalaget som mer och mer kom in i matchen. Den första riktigt farliga målchansen kom efter cirka 15 minuter spelade när Davide Calabria skickade in ett finfint inlägg till Rafael Leao som dock skickade iväg en nick högt över ribban.

Milans ledningsmål kom efter cirka 25 minuter när Rade Krunic efter en fin offensiv aktion fälldes av en veronaspelare strax utanför straffområdet och blev tilldelad en frispark. Med Calhanoglu på skade-kvisten blev det Krunic själv som tog hand om frisparken och lyckades få på en pangträff som gick upp i det högra krysset. Med det fina frisparksmålet kom en märkbar energihöjning för Milan, nästan som att spelarna själva insåg att det faktiskt fanns en vinst på bordet. 

Trots det fina spelet från bortalaget så saknades ändå dom där riktigt farliga målchanserna, inte så konstigt med tanke på situationen som laget befinner sig i med den offensiva spetsen på läktaren. Det defensiva spelet var däremot riktigt stabilt under den första halvleken. Tomori och Romagnoli höll det rent framför den som vanligt stabila Donnarumma medans Dalot och Calabria stoppade insticken längst kanterna.

Milan startade den andra halvleken lika bra som som avslutade den första och det skulle endast dröja några minuter innan Milan kunde utöka sin ledning. Alexis Saelemaekers transporterade bollen upp i plan och passade till en löpande Dalot som efter en snygg fint gav sig själv ytan för att från toppen av straffområdet trycka upp ett skott i det vänstra krysset - otroligt snyggt.

Hellas Verona gjorde flera tappra försök för att komma till ett reduceringsmål men det starka milanförsvaret kunde med säkerhet stoppa hemmalagets anfallsförsök. Farligaste chansen för ett reduceringsmål kom i samband med en hörna när en veronaanfallare fick iväg en välriktad nick som gick mot första stolpen. Den storspelande Rade Krunic kunde dock säkert nicka bort bollen och därmed bevara Hellas Veronas nolla på måltavlan. När domaren efter 90+5 minuter väl blåste i pipan hade Milan stått för en otrolig insats och kunde vandra av gräsmattan med full pott.
**
Rade Krunic
Rade Krunic har fått en stor mängd välförtjänt kritik, både här av mig och i forumet. Men det är nog honom vi har att tacka för dagens resultat. Det säger ju ganska mycket om en spelare att efter en rad svaga insatser klara av och ha den mentala styrkan att starta i en sådan här match och leverera på den nivån som han gjorde. Nu säger jag ju inte att han ska vara någon kandidat till en ordinarie startplats, nej nej. Men det känns dock lite bättre att veta att man har en sådan spelare i truppen och förhoppningsvis kan ha stå för en liknande insats nästa gång han blir kallad på. 

Rafael Leao
På tal om spelare som höjer sig när det verkligen gäller, för Rafael Leao verkar motsatsen gälla. Ännu en iskall insats av portugisen som fortsätter visa noll intresse när det kommer till att aktivera sig i spelet. Han står bara och väntar eller små joggar lite centralt istället för att leta upp ytorna. Hans lagkamrater börjar också bli synbart irriterade på hans stundtals nonchalanta arbete utan bollen. Man kunde tydligt se Alexis Saelemaekers gestikulera frustrerat åt Leao när han inte gjorde sitt jobb i den höga pressen. Jag är fortsatt trött på honom…

Franck Kessie
I en trupp där spelare skadar sig stup i kvarten lyckas Franck Kessie på något sätt hålla sig hel. Jag förstår inte hur Milan kan vara så skadedrabbat. Det intensiva spelschemat är väl den enkla förklaringen men det känns ändå inte rimlig. Det är ju en intensiv säsong för många lag och så vitt jag vet så lider inte dom av samma skadeproblematik. Grabben har spelat 25 matcher, (missade matchen mot Lazio innan Jul pga avstängning) springer alltid som en tok och är stenhård i duellspelet. Han är totalt avgörande i både offensiven och defensiven. Mvp kandidat för hela säsongen.
**
Statistik
Bollinnehav: 52% - 48%
Målchanser: 8 - 12
Skott på mål: 1- 12
Hörnor: 8 - 1

**
Skönt att sitta på tre-poängs-tåget igen. Nu fokus mot trötta Europa League och Manchester United borta på torsdag!

Arvid Sandbergarvidsandberg97@gmail.com2021-03-07 19:56:00
Author

Fler artiklar om Milan