Hösten 2019 — Del 3: ”Världens fetaste fotbollsspelare”

Hösten 2019 — Del 3: ”Världens fetaste fotbollsspelare”

Målsättningar, tränarörtroende och förstärkningar avhandlas i den tredje delen.

Vi är nu på den tredje delen av fyra i genomgången.
Varsågoda!

* * *

 Våromgången sätter i gång i helgen. Vad är en realistisk målsättning för resten av säsongen tycker du?
 
 

— Hamna fyra i ligan, 50/50 om man går till kvart i CL eller inte. (Erik Johansson)


— Övre halvan. (Mikael Mansjö)


— Att avsluta serien i maj med tre lag under oss. (Per-Erik Wesslén)


— Som det ser ut nu är jag glad så länge vi håller oss kvar och kan satsa på nästa säsong. Med det sagt så tror jag att ene realistisk målsättning skulle kunna vara övre halvan om Iachini får ordning på laget och kan höja arbetsviljan bland spelarna. (Johan Horn)


— Att hålla klubben kvar i Serie A. Som jag sa innan, ingen klubb har tappat det här försprånget sen 20-lags serien infördes och Hellas ska inte skämma ut sig och bli dom första. Allt annat är en bonus. (Johan Stistrup)


— Ligatitel och att gå långt i Europa League. (Konrad Grönlund)


— Att vi tar scudetton och “går långt i Champions”. Att vinna trippeln är inte ett orimligt mål, så länge det är ett mål och inte ett krav. Att exempelvis åka ut mot Liverpool i en jämn CL-semi bör inte ses som ett misslyckande, så att kräva ett CL-guld är förmätet sett till konkurrensen. Först och främst måste ligan vinnas, sedan kan vi sikta på Champions League, särskilt om det innebär att Inter vinner scudetton med Conte och Marotta bakom spakarna. (Adam Yngvesson)


— När vi väl ändå är och nosar på titeln hade det varit dumt att inte gå för den. Det hade också varit ett bra sätt att garantera CL-plats och vi har en väldigt bra defensiv nu som har släppt in färre mål än antalet matcher vi har spelat. Något jag aldrig har sett som supporter i 10 år. Så länge vi inte kollapsar som alla förväntar oss så är ju platsen vår med störst sannolikhet. Läskigt dock att flera lag börjar komma igång nu och det kommer därför bli svårare. 
 

Jag blir därför glad över defensiven. Man brukar säga att det är den som vinner titlar samtidigt som vi nu ändå har en offensiv som typ iallafall garanterar minst ett mål per match. Tror inte nästkommande halva av säsongen genererar speciellt många färre poäng än den senaste. (Niklas Tellini)
 

— På förhand var det ju som sagt att knipa en Champions League-plats. Men nu ligger det sannerligen inte nära tillhands.
Idag är målsättningen att rädda det som går att rädda. Att förfina tabellplaceringen en aning och förhoppningsvis ge Zlatan anledning att stanna ytterligare en säsong. En acceptabel tabellplacering är ju inte möjlig, men förhoppningsvis plockar spelarna (och ledarna) fram någon form av heder och presterar en aning. (Gabriel Melke)
 

— Jag skulle vilja säga att det ska gå att nå en CL-plats, det är elva poäng upp och halva serien kvar. Men just nu tror jag en mer realistisk målsättning är EL-plats, det finns inget som tyder på att Gattuso och laget skulle göra en hysterisk vår med typ 15-16 vinster på 19 matcher. Jag vill hoppas att laget löser minst en EL-plats, tyvärr gör det att den abonnerade CL-platsen försvinner vilket ger helt nya förutsättningar för kommande år. Kanske är en tappad CL-plats dock en bra väckarklocka för ADL. Sälja? (Fredik Kreüger)


— Jag hoppas ju att man lärt sig en värdefull läxa från fjolårssäsongen så att man slipper se samma fall den här våren. Och jag tror man har gjort det. Parmas trupp är mycket starkare än den var i ifjol samt som de gode Roberto har fingrat lite på sin modell. ifjol var man mycket mera beroende av särskilda individer som just Gervinho och Inglese exempelvis och när dessa sedan skadade sig eller var ur form under våren så föll man från klippan omgående. Gervinho har varit bra men han är inte längre en spelare som Parma står och faller på som man gjorde under fjolåret. Man är mindre beroende av tur gällande skador och D'Aversa har bättre etablerade spelmönster och en större struktur, ett mer kompetent spelsystem helt enkelt som just minimerar betydelsen av oväntade variabler. Så jag förväntar mig en bättre vår än ifjol och mina förhoppningar är som på de var på förhand faktiskt, en stabil placering i mittenträsket. En bonus hade också varit om man slutade före Bologna och Sassuolo. (Martin Eliasson)


—  Topp-fyra hoppas jag. Med en bra ersättare för Zaniolo tycker jag att vi har god chans att ta upp kampen med Atalanta om fjärdeplatsen. 50/50 i den duellen är min känsla idag. b. I Europa League bör Roma definitivt gå vidare från 32:a-delsfinalen mot Gent men därefter vet man inte. Tycker ändå vi ska sikta på åtminstone kvartsfinal. Olimpico är en arena för europeisk toppfotboll och det bör vi kämpa för! (Erik Winell) 


— Med de senaste två månaderna i färskt minne är det lätt att skena i väg i drömmarna och börja hoppas på en slutplacering i den "vänstra kolumnen". Men dit är det långt och om bollen studsar fel i några matcher, samtidigt som lagen under lyfter sig får Udinese fortfarande se sig om för att hålla de jagande lagen bakom sig. Fokus kommer således att ligga på att hålla sig kvar i Serie A. (Jesper Klingnell)

  * * *

Har du förtroende för att din tränare kommer klara säsongsmålet?
 
 

— Enklaste frågan hittills. Ja. (Erik Johansson)


— Absolut, om Mihajlovic bara orkar leda laget så tror jag att den målsättningen kommer att uppnås. (Mikael Mansjö)


—  Ja, det har jag. Corinis enda fel är att han är lite väl fastlåst vid 4-3-1-2 och den "a-typiske" trequartistan. Det har inte lyckats, och han måste lämna den idén i byrålådan, tror jag, för att Brescia ska kunna krig sig till ett lyckligt slut. Om nu krig kan sluta lyckligt, och det kan de ju inte. Kamp, säger vi istället. Kämpa sig till förnyat kontrakt. (Per-Erik Wesslén)


— Han har två bilder under bältet så det är litet tidigt att säga. Men som ovan nämnt han har gett lite indikationer på att nödvändiga förändringar kommer att genomföras. Sen tvivlar jag på att Iachini är en tränare som Fiorentina satsar på långsiktigt även om kontraktet är skrivet tills juni 2022. (Johan Horn)


— Absolut. Minns det var ett herrans liv i Curvan när Alfredo Aglietti inte fick fortsatt förtroende efter att tagit över efter Grosso och fixat Serie A-avancemanget. Setti ville ha Ivan Juric -trots misslyckad period i Genoa.
Han själv sa också att han var för känslomässigt involverad eftersom det är hans klubb. Men mycket låg nog också i president Preziosi ledarskap i klubben. Redan den tredje tränaren för i Grifoni - kan inte bara vara tränarna som är odugliga... 
Ska också säga att han själv är överraskad över hur det utvecklat sig sen sommaren, då laget knappt vann en match, men spelarna vet sina begränsningar och vet att de måste följa tränarens taktik för att klara det hela. Sen verkar han och sportchefen (D´Amico) ha otroligt bra samarbete. (Johan Stistrup)


— Har du förtroende för att din tränare kommer klara det? Ja. Antonio Conte är Serie As bästa tränare, om man inte vill dra till med Simone Inzaghi. (Konrad Grönlund)


— Nja, inte helt, men jag anser att han åtminstone ska få chansen, med fansens fulla stöd. Och även om Sarri inte vinner ligan och Champions tycker jag att han bör få fortsätta minst en säsong till, om han inte helt kör laget i botten på vägen. Förhoppningen är givetvis att Sarri får det här laget att flyga som det aldrig gjort innan och skrapar hem en trippel av bara farten, men återigen - det återstår att se, Juventus är ett lag under förändring. (Adam Yngvesson)
 

— Hade den frågan ställts för cirka 4-5 månader sedan hade jag sagt nej. Men Inzaghi har visat att han kunnat ta ytterligare ett kliv i sin utveckling och nu har laget genomgående vunnit stormatch på stormatch - vilket var ett stort problem under framförallt förra säsongen i Serie A. Så i sammantaget har jag förtroende för Inzaghi.  (Niklas Tellini)


— Bra fråga, jag undrar egentligen om Pioli känner förtroende från klubben och fansen? Tveksamt. Det är även tveksamt att Pioli kommer att få sitta på bänken nästa säsong, men jag tycker att insatsen är godkänd med tanke på förutsättningarna. Ett stort plus är att han har "vågat" betydligt mer än Gattuso och Giampaolo. (Erik Terzi)


— Inte att nå CL-plats. Gattuso är inte tillräckligt bra. Å truppen är för skadad, vet inte om de kan komma ur detta och bli så bra i spel och vinster. Det sorgliga är dessutom att om Gattuso på något otroligt sätt tar en CL-plats kan ADL få för sig att tokförlänga med tränaren istället för att försöka hitta något nytt och spännande. (Fredrik Kreüger)


— Jag är optimistisk och tror att D'Aversa kan möta denna kravbild. (Martin Eliasson)


— Ja det har jag, Fonseca har trots skador gjort det mycket bra och bara hoppas att han slipper svettas lika mycket med massa skador och elände. Bara hur han satt ihop mittlåset eller mitt-triangeln med Smalling-Mancini-Diawara tycker jag visar att den här portugisen vet vad han gör. (Erik Winell) 


— Jag vill svara ungefär samma sak som jag gjorde på den föregående frågan. Det vill säga att det är lätt att skena i väg och hoppas på stordåd från Mister Gotti men att man ska komma ihåg att han under de senaste tio åren mest agerat hjälptränare och att han egentligen inte ens vill vara huvudtränare. (Jesper Klingnell)


* * *

Behövs det förstärks något i laget för att uppnå målet?
   
 

— Nej, om ingen lämnar har man inget behov av nyförvärv nu när Caldara kom in. Zapata är tillbaka och spetsar anfallet ytterligare. (Erik Johansson)


— Är inte säker på att det är nödvändigt, men det är klart att Dominguez och Barrow (?) är välkomna tillskott till truppen. (Mikael Mansjö)
 

— Ja, vi behöver någon som varit med förut, som kan hålla några av de yngre i handen. Och så skulle jag personligen gärna se en klassiska 10:a i laget. En Sodinha, om någon minns honom. Världens fetaste fotbollsspelare, blev han ju utsedd till. Inte av mig, utan av diverse medier. Men han var den mest magiska bolltrollaren vi sett sen Baggio. Får vi inte något av detta kan man alltid önska sig någon med verklig hunger, driv och passion. Det kan också räcka långt. Vi behöver inte värva många, det tror jag inte på. Vi ska ha Serie B-mästartruppen relativt intakt, det är viktigt ur ett psykologiskt och mänskligt perspektiv. Men ett par tillskott är nödvändiga. (Per-Erik Wesslén)


— Det krävs framförallt att alla nuvarande spelare höjer sig till normal nivå Som det ser ut just nu så underpresterar majoriteten av laget. I form av nyförvärv skulle jag vilja se en injektion på mitten, en anfallare som vi redan fått in i form av Cutrone samt möjligen alternativ till yttrar/kantmittfältare. (Johan Horn)


— Vi har precis fått in Fabio Borini från Milan vilket kan vara den förstärkningen Hellas behöver i anfallet. Vi har också några nyckelspelare som är påväg ut men det lär troligtvis dröja till sommaren - tack så mycket. (Johan Stistrup)


— Behövs det förstärks något i laget för att uppnå målet? Som jag skrev tidigare ser jag gärna en eller två värvningar. Det ryktas just nu allra mest om Arturo Vidal och Christian Eriksen. Det är mycket rörigt kring Vidal då det ryktas om att han har stämt Barcelona och de vill ej sälja honom. Å andra sidan går Eriksens kontrakt ut och de kan få honom för 20-25 miljoner euro redan idag. Där verkar löneanspråket vara skon som klämmer och som dröjer ett beslut. Han ryktas vilja ha €10m vilket är överlägset mest i Inter. (Konrad Grönlund)


— Mittfältet, kort och gott. Vi juventini har varit bortskämda med världsklassmittfältare så länge jag kan minnas, och det är därför olustigt att se denna lagdel vara vår i särklass sämsta under så lång tid som vi gjort nu. I övrigt är både trupp och klubb i så gott skick man kan önska, men det behövs minst en central tvåvägsmittfältare av världsklass för att det här laget ska kunna räkna sig som favorit till att vinna Champions League, och helst en trequartista värdig rollen. Som mezzala tänker jag mig någon av potentialen som Paul Pogba eller Sergej Milinkovic-Savic besitter och som trequartista någon av Nicolò Zaniolo eller Luis Albertos kaliber, men en sådan januarivärvning är uppenbart utesluten, så hoppet står till att nyförvärven växlar upp ett under våren. Till sommaren räknar vi dock med ett monster till mittfältet. (Adam Yngvesson)


— Visst skulle det behövas en och annan förstärkning när Lazios reserver inte alls håller måttet för att komma in och ta ansvar om några nyckelspelare skulle dra på sig skador. Det är dock orealistiskt och både Lotito och Tare har deklarerat att man inte har någon avsikt att värva under januari. Orsaken ska officiellt vara att man inte vill rubba den goda balansen som finns i truppen i dagsläget. (Niklas Tellini)


— En ytterback, en mittback och en erfaren regista. I skrivande stund har Milan släppt Caldara och värvat Kjaer - det verkar som att Maldini & co vill snarare förstöra än  förstärka laget. 20 dagar kvar av Vintermercato, kom igen! (Erik Terzi)


— Ja, för att få ny energi. Några som rör upp på träning och i match. Jag är osäker på om de två nya mitffältarna har den förmågan. (Fredrik Kreüger)


— Det finns inga uppenbara akilleshälar när Parma mönstrar sin starkaste elva. Utan det är isåfall små detaljer och bredd det handlar om. Parma är mycket bättre när Scozzarella spelar exempelvis då han är den enda naturligt defensiva registan. Hans blotta närvaro innebär färre skapade chanser för motståndaren på grund av hans fina defensiva positionsspel. En till spelare av den typen hade ju kunnat vara att önska eftersom Matteo inte längre är en ungdom och är skadebenägen. Det var inte en slump att Parma släppte in fem mål mot Atalanta senast med Scozzarella på bänken. Men som sagt det finns en förhoppning att Brugman ska lyckas skola in sig i den rollen på ett bra sätt. Precis när jag skriver detta så ryktas det om att Jasmin Kurtic är så gott som klar för Parma. Det är en fin förstärkning om den blir av. Det har pratats om en till anfallare som uppbackning till Inglese och Cornelius som bägge två har haft såpass stora skadebekymmer med. (Martin Eliasson)



— Yes, vi behöver en ersättare för Zaniolo. Lär bli en tom lucka. Pratas om Politano och Suso. Självklart tar jag då helst den förstnämnde men allra helst ser jag ju att klubben tar någon från en aning högre hylla. Med nya ägare på ingång kanske det finns en budget för detta? (Erik Winell) 


— I backlinjen finns det många namn som är helt okej på Serie A-nivå men för att verkligen lyfta laget till nästa nivå tror att många gärna hade sett en försvarsgeneral in men frågan är om man hittar sådana i januarifönstret. Sedan beror det så klart på om någon lämnar. Det har exempelvis ryktats en del om att Fofana ska lämna och eftersom den franske mittfältsdynamon fått stort förtroende, och tagit till vara på det, under den senaste tiden blir det i sådana fall viktigt att ersätta honom. Om nu inte Barak kan hitta tillbaka till formen från 2017-18. (Jesper Klingnell)


 

La Curva-redaktionen2020-01-16 12:29:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)