2019-02-16 20:30

Atalanta - Milan
1 - 3

Inför Atalanta-Milan: Derby di Lombardia
Kommer Gattusos mantra att fungera?

Inför Atalanta-Milan: Derby di Lombardia

En månad återstår till Milan-Inter, men lördagens Posticipo skulle kunna beskrivas som ett smakprov, inför Derby della Madonnina. Atalanta mot Milan, Neroazzurri mot Rossoneri, ett regionalt derby, men framför allt ett toppmöte i dagens serie A. Två formstarka lag med en ung och spännande trupp som konkurrerar om en plats i Champions League inför ett fullsatt Stadio Atleti Azzurri d'Italia.


Förra säsongen på Stadio Atleti Azzurri d'Italia - 13e maj 2018: Atalanta-Milan (1-1) Kessie (M) 60e, Masiello (A) 92a




Atalanta - entusiasm, stolthet, hopp är tre bra substantiv för att beskriva känslorna i Bergamo just nu. Atalanta eller La Dea (gudinnan), som klubben även brukar kallas, har bjudit fansen på ännu en spännande Campionato och biljetthysterin inför Posticipon mot Milan har nu pågått i flera dagar. Redan i onsdags hade man hunnit sälja 3.658 biljetter och vi får inte heller glömma att klubben har 15.317 årskort på Stadio Atleti Azzurri d'Italia i år. Formkurvan pekar uppåt för Neroazzurri och lagets målstatistik är enastående både på nationell och internationell nivå. Efter 23 spelade omgångar är Atalanta den enda klubben som har lyckats göra 50 mål (2.17 per match i genomsnitt) i Serie A. Gasperinis anfall är bäst i Italien (Juve ligger ett mål bakom) och bland de bästa i Europa om man bara tänker att klubbar som real Madrid, Manchester United och Tottenham har gjort färre mål. Josip Ilicic och Alejandro ”Papu" Gomez har visat strålande form under senaste perioden, men Neroazzuris hetaste spelare är utan tvekan Duvan Zapata. Colombianska anfallaren har till och med möjligheten att slå Superpippos målrekord i klubben från säsongen 1996-97 med 24 mål. Neroazzurri håller fortfarande en låg profil, men både fansen och staden har all rätt att drömma om Champions League i nästa säsong.




Milan - Toppmöten efter toppmöten… Milan har inte gjort annat än att spela toppmöten under senaste perioden, Napoli gånger två, Juventus, Roma. Rossoneri har trots allt kopplat greppet om fjärde platsen, omgång efter omgång har man lyckats stänga dörren för rivalerna. Atalanta, Roma och Lazio står dock precis utanför dörren och knackar på och det är endast en poäng som skiljer Rossoneri från konkurrenterna. Milan behöver ett säkrare försprång och lösningen är just att börja vinna dessa toppmöten. Under senaste åren har Rossoneri haft stora problem med stormatcher och trenden har blivit ännu tydligare i de senaste två säsongerna . Om vi endast räknar med utdelningen mot lagen som är direkt involverade i CL-racet kan vi enkelt konstatera att Milan har plockat alldeles för få poäng. Den enda matchen man har vunnit är hemmasegern – med nöd och näppe – mot Roma i augusti, därefter bara oavgjorda resultat – Atalanta hemma, samt Lazio och Roma på Stadio Olimpico. Rossoneri har dessutom en oroväckande statistik på Stadio Atleti Azzuri d'Italia där man inte lyckats vinna sedan maj 2015. Kommer Milans solida försvar att hålla mot målmaskinen Atalanta? Kommer Ilicic att straffa oss som vanligt? Det finns trots allt en statistik som vi borde glädjas åt som Milanfans, nämligen Gattusos poängstatistik. Det har nu gått 23 omgångar och Milan är kvar på fjärde plats, en liknande statistik hade vi inte sett - tro det eller ej - på hela sex år. Det vår säsongen 2012-13, Allegris näst sista säsong i Milano och Rossoneri låg även då på fjärde plats efter Juventus, Napoli och Lazio efter 23 serie A omgångar - man avslutade säsongen på tredje plats och gick därmed  til Champions League. “Inleda våren på fjärde plats, inleda våren på fjärde plats” har Gattuso tjatat om i flera inervjuer. Är det kanske en liknande mantra som kommer att ta oss till Champions League?





Förvantade startelvor enligt Gazzetta dello Sport:


Atalanta (3-4-1-2)
Berisha, Toloi, Palomino, Mancini, Hateboer, De Roon, Freuler, Castagne, A.Gomez, Ilicic, Zapata
Milan (4-3-3) G. Donnarumma; Calabria, Romagnoli, Musacchio, R. Rodríguez, Kessié, Bakayoko, Paqueta, Suso, Piatek, Çalhanoglu.

Erik Terzi2019-02-15 21:30:00

Fler artiklar om Milan

Fem snabba: Fiorentina - Milan 2-1