2017-09-02 16:00

Wycombe - Forest Green Rovers

Inför Cagliari - Inter: Olägligt besök?

Inför Cagliari - Inter: Olägligt besök?

Söndagens spelschmea börjar kl 12.30 på Sardinien, där Cagliari tar emot Europamästarna Inter. En mycket stabil säsongsinledning har efter sex spelade omgångar också börjat skapa lite oro i takt med att vinsterna uteblivit. Cagliari släpper inte till mycket, men gör inte heller så mycket framåt. Ett trendbrott behövs, men kommer att bli extra svårt med tanke på motståndet.

Landslagsuppehållet är över och Pierpaolo Bisoli som nu har fått lite tid att samla ihop laget efter alla matcher utan vinst, får nog det svårt att ta säsongens andra seger, då motståndet som väntar härnäst är inga mindre än laget som har vunnit ligan samtliga säsonger efter Calciopoli: Inter.

Efter en imponerande säsongsinledning har Cagliaris alla nollor bakåt i längden börjat tolkas som uteblivna segrar snarare än fantastiska framgångar för försvaret. Att hålla nollan i fyra av de sex första matcherna är förstås en bedrift, men trepoängssystemet tar inte hänsyn till sådana detaljer. Nu måste Bisoli snart börja vinna så att vi inte får en repris på det som hände hösten 2007, när Marco Giampaolo verkade ha svetsat samman ett lag som kunde skaka vem som helst. Bara några månader senare var han sparkad.

Massimo Cellino har tidigare inte visat alltför stor hänsyn till vad det är för typ av motstånd som hans pressade tränare ställs inför, så det är inte säkert att Bisoli kan ta fram vi-mötte-ju-mästarna-kortet vid ännu en kryss, eller förlust.

Inte för att det har pratats om att sparka Bisoli ännu. Cagliari är inget lag i kris. Det är ett lag som riskerar att hamna i kris.

Motståndaren Inter behöver som sagt ingen närmare presentation. Efter att ha abonnerat på ligatiteln ända sedan 2007, tystade man sina kritiker förra säsongen genom att till slut även nå en framgång i Champions League, och det på ett mycket imponerande sätt.

Det har samtidigt blivit lite av argumentet för skepticism mot samma lag den här säsongen. Och det handlar inte enbart om att José Mourinho är borta. Hans ersättare Benitez borde i teorin klara detta alldeles utmärkt, eftersom även han är en skicklig defensiv taktiker, som nu även förfogar över ett av Europas bästa försvar.

Problemet som många misstänker kan uppstå handlar snarare om att Inter kan drabbas av det som Milan drabbades av någon gång i mitten av 2000-talet, när många spelare hade vunnit allt som gick att vinna, och började därmed få den där mättnadskänslan som är särskilt förrädisk när man ska spela av de mindre glamorösa matcherna borta mot de mindre lagen.

Bortsett från att man har vunnit allt så finns det en annan viktig komponent; att man inte har gjort några förändringar i truppen, vilket än mer gör att man kan komma att sakna den där gnistan som man fick förra säsongen när spelare som Eto'o och Sneijder anslöt till klubben.

Än så länge har vi dock inte sett några tecken på det. Inter har gått bra både i ligan och Champions League. Diego Milito har varit mindre framträdande än förra säsongen, men istället har Samuel Eto'o kommit fram som den målkung som han var innan Mourinho gjorde honom till något av en hårt arbetande ytter. Kameruanen är bättre än någonsin, nu när han börjat briljera även utanför straffområdet.

Det finns även anledning att oroa sig över den närmaste historien klubbarna emellan. Till skillnad från många andra topplag har Inter inte haft det särskilt svårt på Sant´Elia på sistonde. Av de tre senaste matcherna har man vunnit två, och förlusten kom i en match som var betydelselös för båda lagen.

Till matchen saknar man bland andra Milito och Pandev, och framförallt Cambiasso, vilket kanske kan underlätta saker och ting för Cagliari.

Hos hemmalaget är det fortfarande frågetecken kring Agostini och Conti, som ryktas ha irriterat Bisoli med attitydsproblem, vilket skulle vara orsaken till att båda varit bänkade på sistonde, den sistnämnde efter att först ha behövt vila på grund av skadan som Nicolas Burdisso orsakade i segern mot Roma.

Med tanke på Nainggolans succé är det därmed mycket som talar för att åtminstone Conti fortsätter att vara frånvarande i startelvan. En situation som han inte har upplevt sedan Gianfranco Zolas dagar i Cagliari.

Hossein Nayebagha 2010-10-16 18:20:00
Author

Fler artiklar om Cagliari