Inför Fiorentina - Cagliari: Maskoten Donadoni går upp mot laget med spökarenan

Möten mellan Fiorentina och Cagliari på Artemio Franchi slutar alltid med hemmaseger. Roberto Donadoni som just nu har ett flyt som ingen annan, kommer till Toscana för att bryta den sviten, och försöka bevisa att det är mer än bara tur som ligger till grund för hans oväntade succé.

Med två oerhört tunga segrar bakom sig kommer Roberto Donadoni till Artemio Franchi i Florens med sitt Cagliari för att försöka bryta den omöjliga sviten av bortaförluster mot de lila. Donadoni är fortfarande en man som har mycket att bevisa. Mot Brescia kändes seger lite i överkant och mot Lecce var han på god väg att tappa en 3-0-ledning. Ändå är han alltså hundraprocentig, och skulle han mot alla odds upprepa en bragd imorgon, då är frågan om inte resultatet i sig skulle få oss alla på fall en gång för alla.

Att Fiorentina är storfavorit inför morgondagens match råder det nog ingen tvekan om. Det finns en hel del som talar för att Cagliari kan ta poäng, men med tanke på hur ohygglig statistiken är, går det inte att göra annat än resignera som Cagliarisupporter.

Medan matcherna på Sant'Elia har varit lite upp och ner för båda lagen, har Fiorentina vunnit samtliga möten på 2000-talet när dessa har ägt rum på Artemio Franchi. I sig inget märkvärdigt med tanke på resursförhållanden, men rent statistiskt står Fiorentina i en klass för sig tillsammans med Milan i den statistiken, som alltså visar sex raka hemmasegrar mot Cagliari. Dessutom var det inte samma klasskillnad lagen emellan, när Allegri tog Cagliari till oanade höjder, samtidigt som Cesare Prandellis arbete med Fiorentina stagnerade.

Det som ändå kan tala för Cagliaris poängchanser just den här gången är att Fiorentina förstås befinner sig i något slags identitetskrisläge, där mysfarbron Prandelli har lämnat laget för landslaget, och ersatts av sin antites - Sinisa Mihajlovic.

Mihajlovic vann en gång i tiden Europacupen med Röda Stjärnan, då till det yttre som något av en primadonna. Men under åren i Sampdoria och Lazio klippte han av sig håret och blev alltmer beryktad som hårdingen som gör precis allting för att vinna. Ironin är nu total, när han tränar ett lag som under de senaste åren haft fairplay-andran som en del av profilen, och att en av hans viktiga spelare är densamme som i en Champoinsmatch för sju år sen orsakade honom åtta matchers avstängning, genom att råka vara serbens psykningsoffer.

Inför säsongen verkade det som ett klockrent övertagande. Fanns det någon uppenbar brist hos Prandellis Fiorentina, så var det bristen på cynism och ett försvar bra nog för nivån som man aspirerade på.

Huruvida den tanken var rätt eller fel är kanske för tidigt att säga. Man kan konstatera att Mihajlovic fick en närmast katastrofal inledning med Fiorentina, men att laget sakta men säkert håller på att stabilisera sig. Kanske är det bara rimligt att laget går igenom den här perioden för att omforma sig till ett fruktat lagmaskin. Mihajlovic uträttade något stort med Catania förra säsongen, och när han nu har bättre resurser kan ha få till något riktigt bra.

Men inför morgondagen kan de rödblå inte göra annat än hoppas att det är ett förhållande dömt att misslyckas.

Eller så får man se några goda tecken i att Fiorentina utöver den långtidsskadade Jovetic har även skyttekungen Gilardino borta inför morgondagen.

Cagliari är så gott som fulltaligt. Problemen finns till höger i backlinjen, där både Pisano och hans ersättare Perico lär saknas, vilket ger Donadoni en del att tänka på. Ariaudo eller Laner lär hitta en plats i startelvan av den anledningen. Frågan är bara hur de formas in i den.

Hetast i Cagliari är utan tvekan Alessandro Matri. Med sina åtta mål har han nu gjort häflten av lagets alla mål, varav tre på de senate två matcherna. Den närmast idiotiska målmedvetenheten hos anfallaren gav ett kvitteringsmål istället för ett borttappat läge mot Brescia, och mot Lecce gick det inte att ta miste på självförtroendet. Matri som får kämpa sig till många av sina mål har börjat visa boom-boom-instinkter, om man säger så. 

 

Hossein Nayebagha2010-12-04 15:45:00

Fler artiklar om Cagliari