2017-08-17 20:45

Milan - Shkendija

Inför Milan-FK Shkendija: Sista hindret innan Europa
Montella blickar mot Europa

Inför Milan-FK Shkendija: Sista hindret innan Europa

Milans sista hinder på vägen mot Europa Leagues gruppspel är den makedonska ligatvåan KF Shkendija. Ikväll möts de båda klubbarna på San Siro för att göra upp om avancemanget.

De rödsvarta från Milano slog för två veckor sedan ut rumänska Universitatea Craiova med sammanlagt 3-0 efter mål av Ricardo Rodriguez, Giacomo Bonaventura och Patrick Cutrone. Ikväll är det dags för den sista play off-omgången och lottningen föll på pappret väl ut för Milan när man lottades mot KF Shkendija från Makedonien.

Sedan dess har Milan legat i träning inför kvällens match samt ligastarten till helgen när man tar sig an Crotone på bortaplan. Två matcher där enbart segrar förväntas av ett hårdsatsande Milan. Den senaste tiden har klubben bidat sin tid när det gäller värvningar, efter den furiösa köphetsen i början på sommaren. Till skillnad från sina föregångare såg Marco Fassone och Massimiliano Mirabelli fördelarna i att så tidigt som möjligt få pusselbitarna på plats, istället för att som Adriano Galliani vänta in deadline day innan affärerna blev klara. Det förfarandet gjorde nog många milanisti färgblinda, och man förväntade sig att tempot skulle upprätthållas hela sommaren, något som givetvis är en omöjlighet. 

Nu verkar det i alla fall så gott som klart att nästa värvning efter Leonardo Bonucci heter Nikola Kalinic. Kroaten från Fiorentina förväntas göra klart med Milan vilken dag som helst. Förhandlingarna har dragit ut på tiden på grund av Fiorentinas och Kalinics olika viljor. Fiorentina vill sälja till ett bättre betalande Everton, medan Kalinic själv absolut vill till Milan. Spelaren ser i nuläget ut att få sin vilja igenom.

Fassone och Mirabelli har under den senaste tiden försökt tunna ur truppen något, vilket visat sig svårare än de kanske hade förväntat sig. Under onsdagen blev Carlos Bacca klar för Villareal, men bara på lån med köpoption. Tränare Vincenzo Montella dolde inte sina och colombianens samarbetssvårigheter under presskonferensen inför kvällens match när han sa att klubben förväntade sig mer av Bacca och att 30-åringen inte spelade på det sätt Montella önskar av sina anfallare.

Andra spelare som är på väg bort är M’Baye Niang som ser ut att vara väldigt nära en flytt till Spartak Moskva för €18-20 miljoner, samt Gabriel Paletta och José Sosa som inte längre tränar med klubben. Även Gustavo Gomez ryktas till exempelvis turkiska Trabzonspor.

I kvällens matchtrupp saknas, förutom ovan nämnda spelare, även Lucas Biglia, Alessio Romagnoli, Davide Calabria och José Mauri på grund av skador. 

Den stora nyheten ikväll är att Leonardo Bonucci äntligen gör sin första tävlingsmatch för Milan, och det inför hemmapubliken på San Siro. Mittbacken är nyutsedd lagkapten av Montella, som säger att supportrarnas nya gunstling med sin karisma och internationella erfarenhet perfekt förkroppsligar en lagkapten och att han dessutom kommer väldigt bra överens med de andra spelarna som var med i snacket kring lagkaptensbindeln.

Ikväll börjar således en ny Milan-era med Bonucci som kapten. Vi hoppas att den börjar lika bra som vi tror!


Trolig startelva:

4-3-3: Donnarumma; Conti, Bonucci, Zapata, Antonelli; Kessie, Montolivo, Calhanoglu; Suso, Silva, Borini


Milans trupp:

Målvakter: G. Donnarumma, A. Donnarumma, Storari
Försvarare: Abate, Antonelli, Bonucci, Conti, Gabbia, Musacchio, Rodriguez, Zapata
Mittfältare: Bonaventura, Calhanoglu, Kessie, Locatelli, Montolivo
Anfallare: Borini, Cutrone, Silva, Suso



Motståndarna från Makedonien kom alltså förra säsongen tvåa i inhemska Prva Liga, 13 poäng bakom segrande FK Vardar Skopje. Denna säsong började förra helgen med att FK Shkendija vann med 2-0 mot just FK Vardar Skopje, ett lag som många svenskar känner igen sedan de slog ut Malmö FF i Champions League-kvalet under sommaren. FK Shkendija må vara ett obskyrt lag som ingen hade hört talas om innan lotten föll på dem den 4:e augusti, men de är uppenbart ändå ett lag med kvalitet som kan slå tillbaka bra lag när de har den dagen.

Storstjärnan i laget är Besart Ibraimi, en 30-årig anfallare som förra säsongen slog till med 20 mål och tio assist på sina 30 spelade matcher. Även 27-årige Ferhan Hasani bör hållas under uppsikt av Bonucci och kompani när han kreerar fritt i sin nummer tio-roll. Andra spelare att se upp med är Besart Abdurahimi och Marjan Radeski.

Klubben har inför säsongen återanställt tränaren Qatip Osmani som under våren 2012 agerade interimtränare under 16 matcher. Sedan dess har han tränat Renova Dzepciste som han förra säsongen tog till en femteplats i Prva Liga. Som bäst har han lyckats nå en tredjeplats under säsongen 2015/2016.

Hittills i Europa League-kvalet har makedonierna lyckats slå ut finska HJK Helsingfors (4-2) samt litauiska FK Trakai (4-2). I båda dessa omgångar har laget varit väldigt starka på hemmaplan (3-1 mot HJK och 3-0 mot FK Trakai).

För er som känner att ni vill ha ytterligare information gällande kvällens motståndare för Milan föreslår jag denna briljanta video som den makedonska klubbens PR-ansvariga skapat. Bara den får oss att gilla våra rödsvarta makedonska bröder lite extra.


Trolig startelva:

4-2-3-1: Zahov; Todorovski, Bejtulai, Bojku, Celikovic; Alimi, Totre; Radeski, Hasani, Abdurahimi; Ibraimi



Vad? Europa League-kval play off, match 1
När? Torsdag 17 aug, 20.45
TV? Nej

Tommi Uksila@TUksila2017-08-17 12:30:00
Author

Fler artiklar om Milan

Fem snabba: Fiorentina - Milan 2-1