Lagbanner
Fotbollen, Inter och Asien
Inter siktar mot Kina

Fotbollen, Inter och Asien

Som mycket annat som handlar om tillväxt så går tankarna mot Asien, denna kontinent som ser ut att bara svälja västerländska seder, pengar och trender. Efter just att varit i Asien i 6v och har rest runt ett antal gånger förut så har reflektionerna sparats ihop till denna lilla krönika.

Varje sommar numera så längtar presidenterna och de med plånböckerna att sätta igång en Asien turné. Marknaden är stor och tiden är knapp. Det är nämligen inte bara fotbollen som är ute efter de stora folkmassorna som finns i östra Asien utan även de Amerikanska idrotterna vill gärna ta sin del av kakan. Därav, kan man idag säga att länder som ligger närmast den Amerikanska fronten, Japan och Filipinerna har Baseball och Basket tagit ett hårt grepp om. I Filipinerna står det 5 gånger så mycket om de Amerikanska sporterna som om fotboll medans i Japan håller fotbollen sakta men säkert springa om jänkarnas idrotter. Mycket tack vare hårda satsningar och det avstamp som VM hade 2002.

I de europeiska gamla kolonierna är förhållandena motsatta. Malaysia, Thailand, Vietnam och Singapore så är fotbollen redan den största sporten, mycket större än de sporter som de själva är traditionellt duktiga inom (Badminton osv).

Den stora kapplöpningen handlar om Kina, som sväljer allt med hull och hår bara det är spektakulärt och marknadsförs på rätt sätt. Det är inte svårt att förstå att den sport, och det lag som lyckats bäst i Kina kan gå en mycket hälsosam framtid till mötes, rent ekonomiskt. Fotbollen strider just nu frenetiskt krig på den Kinesiska marknaden, och även om den lyckas så har den bara c:a 5 år på sig innan den inhemska klubbfotbollen står sig så stark att de inte längre behöver få se cirkusen som kommer varje sommar.

Det är fundamenta för den närmaste framtiden. I Malaysia och Singapore har fotbollen egna krönikörer och en vanlig dag kan det stå minst 5 sidor om fotbollen på sportsidorna. Även Allsvenskans resultat och matcher finns med. Fotbollen är inte bara stor som sport utan även framförallt som spelobjekt. Många spelar stora summor vilket även har fått den inhemska fotbollen i alla de här länderna att bli korrumperade. Titt som tätt skakar en spelskandal med läggmatcher regionen.

För ungefär 6 år sedan, så var Beckham och Manchester United det stora affischnamnet där nere. Idag, är både Beckham och United på dekis. Intresset är fortfarande stort men man ser fler folk med Chelsea tröjor på sig än de med United. I Asien är det vinnarna som räknas och folk vill gärna identifiera sig med dem som vinner. Hur, det kvittar fullkomligen för den stora nyintresserade skalan. I Kuala Lumpur fanns då ett helt uteställe som hette Manchester ”The Reds” United corner. Lika stort som de andra skrytbyggena i det välmående området ”Golden Triangle”. Då, prydde Micheal Owen coca-cola burkarna i hela regionen. Idag, finns där ingen snabb skadebenägen Engelsman utan cola burkarna kör sina vanliga röd-vit aktiga utseende som resten av världen. Engelska ligan är fortfarande störst i den här delen av världen, men både Spanska och Italienska är på frammarch. Minnet är kort och lojaliteter skiftande.

I Thailand, köpte premiärminstern Thaksin Shinawatra delar av Liverpool. AirAsia, regionens största lågprisbolag sponsrar Manchester United och Inter flirtar med Pirelli på Kinesiska på tröjorna mot Livorno i år. Kriget har börjat, och Asiaterna vill gärna köpa och eller associera sig mot framgångsrika klubbar. För dom, är det att vältra sig i glansen av ett globalt märke. Everton, ett förhållandevis litet lag utanför England lyckades få öltillverkaren Chang Beer att sponsra laget. I samma lag så har man värvat Li Tie som med hjälp av sponsorn Kejian öppnat upp lagets möjligheter mot Kina. I England så har t.o.m. lagt spännade matcher så att de ska passa Asiatisk kvällstid. För tror ni verkligen att huliganhot och fylla är anledningen varför man startar matcher kl1300 på lördagar och söndagar?

För att knyta an mot Kina så är tydligen Inter det största laget. Det är svårt att mäta, men Ronaldo effekten ser ut att fortfarande sitta i. Eftersom Moratti inte har gett den Kinesiska marknaden något besök så tror jag att Adriano och de andra får helt enkelt finna sig i att åka över till Asien I någon vecka för ett såkallat träningsläger, vilket är storlagens synonym för pr-cirkus. I Sydostasien så var det många som nu hade skaffat Inter-tröjor som tillsammans med Chelsea och Real Madrid tröjor var de vanligaste man träffade på bland förmodade ”locals”. Zebrarandiga tröjor ala Juventus var svåra att finna på någon, däremot fanns de att köpa på varenda marknad såsom alla de andras tröjor var. Milan tröjor var lite vanligare, medans de andra lagen i Serie A levde en tillbakadragen roll och var lika synliga som en vild orangutang i djungeln.

Så. Inter ligger bra till om man vill öppna upp marknaden där borta. Det är framförallt Kina som Moratti kommer att blicka mot. Malaysia och Thailand är nog förlorade till den Engelska ligan ett bra tag till och i Japan så även om Acer sponsrar laget så blir den inhemska ligan starkare för varje år. Ekonomin finns i öster och spelarna från främst Korea och Japan börjar hitta till Europa för att få träning med de bästa. Det roliga blir när någon Kines är så bra att han kan konkurrera bland topp-10 i världen, då tror jag alla övergångsrekord slås med dunder och brak.

Räkna med ”Bi Rui Li” (Pirelli) kommer att synas fler gånger i framtiden. När kommer den första affärsmannen från sydostasien att köpa ett lag med samma modell som Abramovic? Fotbollen har liksom samhället blivit globalt. Det är bara att anamma naturens lagar, anpassa eller dö…

Bengt Augustsson2006-03-11 11:27:00
Author

Fler artiklar om Inter