Lagbanner
Hamilton synar "Liga-bibeln" och undrar: Vad är högsta klass?
Här var det inte högsta klass, enligt Aftonbladet.

Hamilton synar "Liga-bibeln" och undrar: Vad är högsta klass?

För ett par dagar sedan utkom Aftonbladets bilaga om de europeiska fotbollsligornas start. Interredaktionens Daniel Hamilton synade bilagan och undrar vad fem plus betyder? Är Amantino Mancini lika bra som Alessandro Del Piero?

Aftonbladets reportrar, Markus Källberg och Björn Svensson, har i den utgivna “Ligabibeln” tagit på sig det stora ansvaret att komma med fakta och betygsätta spelarna i de sex största ligorna i Europa.
Av olika skäl så ägnas det såklart mest sidor och åsikter samt mer grundläggande påståenden för lagen i Premier League samt i spanska “La Liga”. Därefter följer italienska Serie A och tyska Bundesliga för att vi till sist får en liten inblick franska Ligue 1 och holländska Eredivisie.

Först och främst vill jag påpeka att slutprodukten är en gedigen läsning för den som är intresserad av fotboll i allmänhet, kanske att den bitvis endast lyckas skrapa lite på ytan, men credit till dem som försöker att hjälpa massorna till mer kunskap i den finaste av alla sporter, fotboll.
Det mest intressanta är, för min del, deras betygsättning av spelare och managers. De har valt den vanligaste av alla skalor, nämligen antal +, där 1 är lägst och 5 är högst. Dock så finns det ingen förklaring i “bibeln” om vad de olika plussen står för. Vad är fem plus? Världsklass.. Vad krävs för att få fem plus? Är det förväntningar på spelaren eller bygger de på den senaste säsongen och är VM inräknat i plussen?

Vi kan börja med att titta på Premier League, alla Oldsberg- och Hegerfors fanatikers fina liga.
Malcolm Glazers lilla leksak, Manchester United har fyra spelare av högsta klass; Patrice Evra, Rio Ferdinand, Nemanja Vidíc och oxen på topp, Wayne Rooney. Dessutom har de en av endast tre tränare som kvitterar ut högsta betyg, Sir Alex Ferguson. 23 säsonger i samma klubb, makalöst!
Kanske inget att klaga på där även om jag tycker en målvakt som Edvin van der Saar håller högsta klass i Premier League.

Ryske oljeoligarken, Roman Abramovich, kan skryta med att han har fem spelare av högsta klass i sitt Chelsea, dessutom äger han den andra av tre tränare som får högsta betyg, italienaren Carlo Ancelotti.
Av spelarna där så finns Ashley Cole, Michael Essien, John Terry, Frank Lampard och ivorianen Didier Drogba.
Inget att anmärka på där även om jag skulle framhålla målvakten även här, Petr Cech.

Nummer tre till rakning vart Manchester City där shejken, Mansour bin Zayed an-Nahyan sprängt investeringsgränsen för länge sedan. Det är bara att hoppas att inte oljan sinar snabbare än han hinner säga bensinfritt..
Shejkens lag innehöll endast tre spelare av högsta klass, Emanuel Adebayor, Carlos Tevez samt inköpte spanjoren, David Silva, från Valencia. Tränaren, Roberto Mancini, får fyra plus då han anses ha en del att bevisa.

Arsenal lyckas få med två spelare av högsta klass i rankingen, mittfältsgeniet Cesc Fabregas samt vänsterbacken Gaël Clichy(!), spelare som Arshavin, Sagna och Vermaelen får se sig slagna av den kvicke fransmannen. Den enda anfallaren i The Gunners som får mer än tre plus är Robin van Persie, trots endast 16 spelade matcher och ett blekt VM. Walcott, Bendtner och nye Chamakh räknas till tre-plussarna i ligan. Wenger då? Är han av högsta klass? Nej. Han får fyra plus p g a fem titelfria år.

Benitez gamla klubb som ryktas vara på dekis, Liverpool, får med två spelare av högsta klass; Steven Gerrard och spanjoren Fernando Torres, trots sin skadedrabbade fjolårssäsong. Nye tränaren och gamle Sverige-bekantingen, Roy Hodgson får fyra plus efter sin lyckade fjolårssäsong i Fulham.
I övrigt är det ingen i Premier League som når upp till högsta klass. Men vem var den tredje tränaren då, skriker ni? Evertons David Moyes är svaret. Rätt eller fel?

I spanska “La Liga” så ståtar Barcelona ensamma på tronen med hela sex spelare av högsta klass. Ligan anses endast ha en tränare av högsta klass och han är ny för i år, han är speciell, han är José Mourinho.
Pep Guardiola, Alvarez(Sevilla), Emery(Valencia) och Quique Sanchéz Flores(Atletico Madrid) når inte upp till högsta klass utan ligger på tre- och fyra plus nivån.
I spelarväg om man tittar på Barcelona så är det Dani Alves, Gerard Pique, Xavi, Iniesta, David Villa och Lionel Messi som håller högsta klass. Undrar vad Zlatan tycker om det? Eller Carles Puyol?
I huvudstaden hittar man fem marängspelare av högsta klass; Iker Casillas, Sergio Ramos, Xabi Alonso, Cristiano Ronaldo och Gonzalo Higuain. Kanske kan Karim Benzema visa att han är värd mer än tre plus i år?
Varken Sevilla eller Valencia har högsta klass någonstans, men tittar man lite längre bak i tidningen så hittar man två namn som ska vara högsta klass, Atletico Madrids Diego Forlan(instämmer!) och Atletico Bilbaos Fernando Llorente(instämmer inte!), där ser man! Det är inte bara i de två toppklubbarna man kan hitta högsta klass.

I italienska Serie A konstaterar man genast när man kommer till Inter, som rankas etta, att här finns det inget som är italienskt, det har den f d landslagstränaren Marcello Lippi basunerat ut högt och ljudligt, oavsett om Inter vunnit Champions League eller om det italienska landslaget ännu en gång gjort bort sig i en landskamp. Undertecknad bläddrar tillbaka för att titta på t ex Arsenal och Chelseas trupper, hur många engelsmän hittar vi där? I Arsenal hittar vi tre spelare, Gibbs som spelat tre matcher, Wilshire som var utlånad till Bolton hela förra säsongen samt Theo Walcott. I Chelsea hittar vi Ashley Cole, John Terry, Frank Lampard och Daniel Sturridge, är vi snälla skriver vi in Michael Mancienne som inte spelade en match samt tredjemålvakten Ross Turnbull. Vad vill jag komma till? Det kanske inte antalet inhemska spelare som avgör om du vinner eller inte. Fotbollen idag består av spelare från hela världen, att skrika och hojta med kvoter och dylikt låter inte modernt eller sunt, att man ska behöva se och höra gamle surgubben Lippi som gjorde sig till åtlöje i Inter klaga på klubben är lika säkert som ett brev på posten. Hur många känner någon som pratar gott om en gammal arbetsgivare som man blivit sparkad ifrån för att man inte lyckades med sitt jobb, dessutom var väl skilsmässan inte den som gick smidigast mellan Inter och Lippi. Låt oss slippa höra detta eviga klagande från en bitter man, credit till VM guldet, Marcello, men det luktar svavel när du och Inter nämns i samma mening.

Tillbaks till spelarplussen så räknar man det till att i hela Serie A så finns det 8 spelare som håller högsta klass. Fem av dessa spelar i Inter; Julio Cesar, Lucío, Douglas Maicon, Wesley Sneijder och Samuel Etoó. Hörde jag Cambiasso eller Milito? Walter Samuel, kanske…
Amantino Mancini får tre plus, precis som Ivan Cordoba, Cristian Chivu och Goran Pandev. I rest my case, herr Källberg. Benitéz får tre plus på bänken, han anses arrogant och en big spender på nya spelare, tiden får väl tala sitt språk, men arrogant vet jag inte…
Bland de övriga lagen så finns det en spelare i huvudstaden av högsta klass, Daniele De Rossi som tränas av treplussaren Ranieri. På Milanos rödsvarta bakgårdar finns det ingen spelare av högsta klass, just det Llorente kanske man skulle föreslå för Berlusconi istället för Ronaldinho? Nesta håller högsta klass enligt mig, detsamma gäller Juan i Roma, möjligt att Vucinic stundtals var högsta klass under perioder i Roma. Den enda av tränarna i Italien som får mer än tre är Milans nye Massimiliano Allegri, resten får nöja sig med tre plus. De övriga spelarna i serien som håller högsta klass var en målvakt i Juventus, Gianluca Buffon, samt anfallaren i Udinese, Antonio Di Natale, instämmer i båda. Pato och Silva håller jag högre, dessutom börjar jag skruva på mig när Del Piero står på tre, precis som Poulsen, Melo och Amauri. Förutom nyförvärven, Pepe och Martinéz så får endast Diego(!) och Chiellini fyra plus i Juventus. Intressant läsning var att Romas Simone Loria tjänar en miljon i månaden, inte undra på att han sitter ut kontraktet, skulle inte betala en tiondel av hans lön om jag var manager i Serie A, inte konstigt att Romas business inte är den bästa. Julio Sergio, tre plus, precis som Riise, medan Perotta får fyra. I Sampdoria hittade vi inget av högsta klass.

I tyska Bundesliga finns det ett lag som står för hälften av alla spelare av högsta klass och det är Bayern. Förutom att tränaren Louis van Gaal får fem plus så får Philipp Lahm, Franck Ribery och Bastian Schweinsteiger fem plus. Spelar inte Arjen Robben i Bayern München? Thomas Müller fyra plus precis som ärkesvinet Mark van Bommeln och kroaten Olíc. Ojämnt värre i ett av de mer jämna lagen som nådde ända till finalen i Champions League. Övriga spelare av högsta klass i tyska ligan är Wolfsburgs Edin Dzeko samt Leverkusens äldre gubbar i form av målvakten Rene Adler samt Michael Ballack. Var inte Manuel Neuer den som stod i VM och som gjord en kanonsäsong?

I franska Ligue 1 finns det fyra spelare av högsta klass, men ingen tränare av högsta klass. Tre av dem spelar i Lyon; målvakten Hugo Lloris, mittfältaren Michel Bastos samt anfallaren Lisandro Lopez. Bra spelare, men högsta klass om man jämför med t ex Milito, nej tror inte det. I Marseille finns det en som sticker ut över mängden och det är Mamadou Niang, hans 50 mål i ligan på tre säsonger är en högst bidragande orsak. I Bordeaux, Monaco, PSG eller resten av lagen finns det inget av högsta klass.

Slutligen den holländska Eredivisie där det finns ett namn som är värt att nämnas och det är uruguayanen i Ajax, Luis Suarez som får högsta klass. På tränarfronten finns ingen av högsta klass, Martin Jol i Ajax, får fyra plus sedan är det slut. Av svenskarna som spelar i Holland så finns det ingen som får mer än tre, de flesta står på två plus.
Premier League, 16 spelare av högsta klass. La Liga, 13 spelare av högsta klass. Kanske borde Canal Plus vända blickarna åter till Premier League?

Vad är högsta klass? Är han bättre än den där andre i den andra ligan? Betygsättning är subjektivt. Vilka är kriterierna för ett betyg? Oavsett kriterier hänger det slutligen på den enskilde individen som ser fotboll på sitt sätt. Är betygsättaren jävig? Sätter han glädjebetyg vid seger eller sätter han extra låga vid en storförlust? Många frågor med säkert lika många svar. Personligen tycker jag det italienska är att föredra där det ger mer utrymme, kommer det dessutom med en uttömmande motivering i kommentaren så ger det bara mer kraft bakom betyget.

Mot en ny säsong,
Diskutera gärna och kommentera, men håll en god ton.
Med vänlig hälsning,
Daniel Hamilton, Inter-red








Daniel Hamilton2010-08-15 18:25:00
Author

Fler artiklar om Inter