Lagbanner
Italien och rasismen del II: Forza Italia, integrationsproblem och Zoro
Forza Italia och Lega Nord i fokus

Italien och rasismen del II: Forza Italia, integrationsproblem och Zoro

I den här artikelserien kommer en förklaring av det italienska samhället att göras. En förklaring som är nödvändig för att förstå den rasism som just nu syns tydligt på läktarna i vår älskade fotboll. Somliga säger att fotboll och politik inte hör ihop, men när vi pratar om Italien så går fotbollen och politiken hand i hand. Att prata om att fotboll och politik inte ska gå ihop är att leva i en naiv drömvärld, för det här är il calcio. Innan vi påbörjar den andra delen vill jag be de som har tänkt kommentera att göra det med en hög nivå och hålla fokus på ämnet. Felaktigheter tas emot med öppna armar.

Den här artikeln ska jag försöka hålla mer till fotboll än till historia, men korta historiska återblickar är nödvändiga och vi börjar med en man som alltid är aktuell inom fotbollen och det ultimata beviset för att fotboll och politik går ihop i Italien. För när Silvio Berlusconi använde fotbollssloganen "Forza Italia" och gjorde Milan till världens bästa fotbollslag var hans intentioner inte enbart att bli framgångsrik inom fotbollen utan det var även för att kunna ta den politiska makten i Italien. Men vår återblick påbörjas med det än idag aktuella partiet Lega Nord:

Lega Nord: Ett parti som skapades när flera partier i norra Italien slogs ihop. Lega Lombarda hette föregångaren och sattes på kartan 1987 när man fick en stark position nationellt och döptes senare om till Lega Nord 1989. Namnet valdes och har en historisk bakgrund i de norditalienska regioner som kom att bilda "Lega Lombarda" som ett motstånd till den romerska kejsaren Federico Barbarrosa. Det är också anledningen till att symbolen föreställer en riddare med höjt svärd, nämligen Alberto da Giussano som slogs mot makten i Rom och höll Lombardiets fana högt. Regionerna i norra Italien var nu tvungna att organisera sig för att inte låta makten gå till centrala regeringen i Rom. Många av er har säkert sett klippet där Marchisio sjunger nationalsången och sjunger "Roma Ladrona". Ett uttryck som skulle kunna förknippas med fotboll och att Roma på något sätt skulle vara tjuvar inom fotbollen. Men nej, det är istället en politisk ställning som uttrycker att Rom som stad skulle ta politisk makt ifrån de mäktiga regionerna i norr. Lega Nord har en stark strävan mot nordeuropeisk identitet och kultur. I de mest extrema formerna så finner man rasism och även en överlägsenhet i den hårt jobbande personen från nord mot folket i syditalien.

Tangentopoli: Lega Nord kan här ta makten på riktigt. Tangentopoli är en stor skandal där det avslöjades att politiker i näst intill alla stora partier i Italien tagit mutor för att gynna vissa projekt, vilket gjorde att de projekt som betalade bäst såklart var de som tilläts och de som inte hade råd att muta politikerna inte kom någonstans. I Italien hade man länge vetat om att det här systemet fanns, men inte att det var så utbrett. När politikerna greps så blev många av de förvånade över att det var ett brott mot lagen och många personer ska ha bortförklarat sig genom att säga:"Vadå? Alla har gjort det hela tiden." Det här leder till att de etablerade partierna i den italienska politiken tappar mark och det öppnar upp plats för nya partier att ta makten.

Forza Italia & Silvio Berlusconi:
Silvio Berlusconi är en av de rikaste männen i världen. Han skapade partiet Forza Italia 1993. Att han använde det namnet är som jag tidigare nämnt inte en slump, utan Silvio ville ta med sig den entusiasm som fanns inom fotbollen till det politiska området. Det här var efter att Silvio hade investerat i Milan och tillsammans med Sacchi, Gullit, Rijkaard och Van Basten först räddat laget ifrån konkurs och sedan skapat ett av (om inte det bästa?) laget som världen någonsin har skådat. Silvio hade också förstått att fotbollen i den här politiskt splittrade tiden var något av få saker som kunde ena det italienska samhället på ett sätt som enbart kyrkan hade gjort förut. När han skapade partiet var SilvioIitaliens mest populära man enligt undersökningar som gjordes i skolor i Italien. Han hade kommit från ingenting och blivit Italiens rikaste man med sitt företag Fininvest som sysslade med television, bio, tidningar och sport. Han lovade en miljon jobb och privatisering för att gynna statens kassor. Berlusconi sågs snabbt som en frälsare och när Silvio slog ihop sitt parti med Lega Nord så vann man valet stort 1994. Den här koalitionen är fortfarande väldigt stark i Italien.

Om ni har följt Jacob Gustafssons artiklar så är det även Lega Nord-representanten Roberto Maroni som i ett direktiv i "Ministero dell'Interno" under Berlusconi tog direktivet till t.ex. La tessera del tifoso.

Den nya invandringen de senaste 25 åren:
Alla som har varit i Italien och kanske speciellt i Milano har nog lagt märke till fenomenet med den nya invandringen som har ägt rum i landet. De som är mest synliga är män som säljer sina varor på torgen, tvingar på turister band, säljer rosor på restaurangen och de som tvättar rutorna på bilarna vid rödljusen. De här brukar av den inhemska befolkningen kallas: "Vu cumpra?" vilket är Milanesisk slang för "vuole comprare" dvs "vill ni köpa?". Den formen av invandring som syns betydligt mycket mindre är den kvinnliga invandringen. De kvinnliga invandrarna är ofta verksamma i hemmen där de tar hand om barn eller äldre. Italien har länge haft intern migration där folk ifrån Syditalien flyttade upp till norr för att få jobb och där Fiat (Juventus) spelat en stor roll. Därför är fenomenet med immigration rätt nytt i Italien.

Fördomar och integrationsproblem:
Ungdomsarbetslösheten i Italien är hög. Invandrarna i Italien gör ofta lågavlönat jobb som gör sin nytta i det ekonomiska systemet. Trots det får man mest höra att invandrarna tar jobben ifrån italienare. Det är dock ofta en mer komplicerad situation än så, i Italien har man inte samma tradition som i Sverige att flytta hemifrån tidigt. Utan i Italien är man ofta väldigt fästa vid sina familjer och bor hemma en längre tid. Det finns många familjer där man har barn som har avslutat sina studier och väntar på att få jobb. Ofta är det unga som har studerat på en hög nivå och som inte nöjer sig med vilket jobb som helst, utan vill ha ett stabilt jobb (vilket är svårt att få i Italien). På så sätt är man hellre trygg i hemmet än att flytta hemifrån utan några garantier eftersom att möjligheten till att göra karriär inte alls är hög. På så sätt så skapas också ett "vi mot de-perspektiv" som egentligen inte alls är nödvändig då man inte ens slåss om samma jobbplatser.

Nu kommer vi till det som utöver allt det här är viktigast för att förstå den rasism som utspelar sig på fotbollsläktarna, nämligen integrationsproblemen. Sett till den starka homogenitet i det italienska samhället, speciellt i religion. jämfört med med heterogeniteten  i nya kulturer, språk och religioner så uppstår en stor konflikt mellan de här två grupperna. Det finns även ett problem där den otrygga jobbsituationen gör att invandrare istället för att integrera sig med det italienska samhället söker sig till sina landsmän där de känner sig trygga.

Rasismen inom fotbollen:
Den här texten påbörjades lagom till att Juventus fick höra mycket i Sverige ifrån olika håll om att deras curva var rasister som att det bara var Juventus som sysslade med apljud mot motståndare. Sedan dess har rasismen blivit ännu tydligare på läktarna, återigen med Juventus som får mest uppmärksamhet efter matchen mot Inter där både Obi och Maicon apljudades högljutt. Lazio mötte Roma och apljuden mot Juan blev också tydliga. En bild i svensk media är ofta att Lazio och Juventus pekas ut som rasister, ungefär som att resten av klubbarna i ligan inte vore det. Det stämmer inte. Hos Inter förekommer apljud i princip i alla matcher. I Romas curva apljudas spelare också ut. Milan är troligen inte bättre och det finns många fler exempel.

Ett av de mest kända exemplen är när Marc Zoro Kpolo i Messina 2005 försökte avbryta en match efter att Inters Curva Nord ständigt under en match förnedrade honom. Något som är intressant är hur de två spelare som direkt går fram för att prata med honom är Adriano och Martins. Zoro förnedrades av många supportrar den där säsongen och han var enbart 18 år. Ett skamligt och tragiskt öde.

Video på händelsen: http://www.youtube.com/watch?v=uHvDNj_VijA

Mer moderna händelser som har uppmärksammats är apljud mot Samuel Eto'o gjorda av Cagliari-supportrar 2011. Apljud som var så tydliga att domare Tagliavento blåste av matchen tills supportrarna lugnade ner sig, Eto'o avgjorde sedan matchen. Han är van vid liknande händelser från sin tid i Spanien. En som var mindre van var Mario Balotelli när han spelade mot Juventus och fick höra ramsor som "Sei solo un negro di merda", "non ci sono italiani negri" och apljud. Utöver det fick han höra apljud och rasism från tidigare nämnda Romas supportrar. Fler konkreta exempel finns säkert som jag inte har tagit upp, men de här tillsammans med "Sei un zingaro" till Zlatan är troligen de mest kända fallen i modern historia och det hela är ett resultat av dålig integrationspolitik i Italien samt en nostalgiskt glorifierad bild av fascismperioden som många italienare har. 

Rasismen går inte bara emot invandrare, mörkhyade och folk ifrån Balkan. Som jag nämnde i den första texten finns det också inslag av hat mellan nord och syd. Många representanter i Lega Nord vill ha en separation mellan Nord- och Syditalien. Något som märks av i matcherna där lag ifrån nord möter lag ifrån syd. Ord som terroni riktas ofta mot lag ifrån syd. Det är inte heller sällsynt att man när man är ifrån Neapel ser sig som "Partenopeo" istället för italienare. Hela situationen är väldigt komplex och väldigt svår att förstå om man inte är italienare och det finns troligen väldigt mycket som utlämnats, men artikeln fick inte heller handla för mycket om politik så vill man gå mer djupgående in på det så får man forska lite själv.

Olika supportrar med erfarenhet ifrån respektive lags curva frågades om de har märkt av rasism och apljud när de varit på plats:

Roma, Jacob Gustafsson: 
Absolut, på Curva Sud är rasism förekommande, speciellt mot mörkhyade spelare. I höstas fick Djibril Cisse motta den största apljuds-våg hört live. 

Inter, Siavoush Fallahi:
Helt klart är rasismen utbredd i Curva Nord. Apljud mot mörkhyade spelare förekommer ofta, men inte längre lika starkt som i fallet med Zoro. Skällsord mot andra ickeitalienska motståndare förekommer också. Curvan är också splittrad här. När jag var på Inter-Lille så började man sjunga nationalsången efter att ha irriterad sig på fransmännen. Vissa sjöng spatserande med fascistiska gester. Andra sjöng rakryggat med handen på hjärtat. Vissa sjöng inte alls för att de är för separation mellan nord och syd. Vissa sjöng inte alls av okänd anledning.

Parma, Cihan Dalaba:
Rasism gentemot utlänningar förekommer i oerhört liten omfattning. Däremot förekommer det nidramsor gentemot de syditalienska lagen när dessa är på besök.

Lazio, Erik Karlsson:

Fascism, ja. Rasism, också ja eftersom man buar ut mörkhyade spelare. och sjunger vissa sånger som man i efterhand bötfälls för. Men angående buandet tror jag är mer för att sänka den/dom spelarna och då är att göra apljud mot honom det mest effektiva.

Palermo, Hampus Nielsen:
Jag har aldrig märkt av någon rasism från Curva Nord i Palermo. Det visas mer ilska mot norditalienare än mot utlänningar, men det är sällan något olämpligt om raser sägs. Det handlar mest om att sicilianarna vill göra sig hörda och inte uteslutas politiskt från övriga Italien.

Vad som bör göras:
Vad som bör göras i Italien är enligt mig att man inte längre ska ignorera och ge böter. Jag tror själv att situationen har gått så långt att det inte längre finns så mycket att göra men man kan inte fortsätta med att låta det vara tyst om situationen som det är idag. Det är en komplex situation som sitter långt ned i ryggmärgen på många och på bästa italienska vis föredrar man att ignorera istället för att bekämpa.

Mer läsning:
Den här artikeln har hållits kort för att få med det som kanske är nödvändigt för att situationen ska bli klar för alla att förstå. Men jag hoppas att den förklarar en del. Fler supportrar har sökts utan framgång. Fler och mer djupgående problem finns såklart att ta upp. För vidare läsning hänvisar jag snabbt till de italienska sidor på Wikipedia och de böcker som finns om ämnet. I den avslutande delen kommer en intervju med en känd författare som är expert på ämnet och som bevakat situationen i Italien sedan 90-talet.

Källor: Läroboken l'Italia dal fascismo ad oggi.
www.istat.it

Tack till:
Alla de intervjuade supportrarna.
Signaturen Sandro90 ifrån Juventusforumet.
Malena Johansson på Eurosport
Andreas Helmersson från Roma-redaktionen

Siavoush Fallahi2012-04-23 19:20:00
Author

Fler artiklar om Inter