Lagbanner
Är 3-5-2 rätt väg framåt?
Ska Conte släppa sin trebackslinje?

Är 3-5-2 rätt väg framåt?

Efter att endast ha tagit två poäng på de fyra inledande matcherna i Champions Leagues gruppspel höjs allt mer kritiska röster till Antonio Conte och hur han har lett laget i säsongsinledingen. Man har förvisso lyckats vinna de två senaste matcherna i ligan men det har även svajat betänkligt stundtals. Är 3-5-2 uppställningen rätt väg framåt för Inter eller finns det en annan väg?

Antonio Conte har roterat en del i sin trebackslinje i år där såväl D’Ambrosio, Ranocchia och Kolarov tagit plats innan han på slutet hittat mer rätt med Skriniar tillsammans med de Vrij och Bastoni. På kanterna har det även där roterats en del där Hakimi övertygande inledningsvis ute till höger men gjort allt sämre insatser ju längre säsongen gått. Där har även Darmian fått chansen. Ute till vänster har det handlat om Young eller Perisic. I Contes 3-5-2 har det inte funnits någon plats för kreativa centrala mittfältare som inte samtidigt är bollvinnare. Därmed har Conte låtit Christian Eriksen sitta på bänken till förmån för spelare som Gagliardini, Barella, Brozovic och Vidal. Detta under en säsong där både Vecino och Sensi varit skadade. Nainggolan har inte heller fått mycket speltid vilket har gjort att Conte fått förlita sig på fyra centrala mittfältare för tre positioner i ett mycket tight spelschema. De två anfallarna där framme har allt som oftast varit Lukaku och Martinez. Där har Conte gett Alexis Sanchez chansen stundtals medan Pinamonti fått väldigt begränsat med speltid.

Hur skulle 4-2-3-1 se ut?

Med detta i åtanke har jag börjat fundera allt mer på om 3-5-2 är den rätta vägen framåt för denna upplagan av svartblått. Särskilt om man tittar på den trupp man besitter. Skulle man istället gå över till en 4-2-3-1 eller en 4-1-2-1-2 så skulle man kanske få in spelare i dess naturliga positioner på ett annat vis. Låt mig ge ett exempel.

Handanovic

Darmian, Skriniar, de Vrij, Young

Barella, Vidal

Hakimi, Eriksen, Perisic

Lukaku

Med en sådan uppställning så skulle flera spelare i truppen få mer naturliga positioner om man ser till hur de har spelat tidigare i sin karriär. Jag tänker framförallt på Eriksen, Perisic, Young och Skriniar. Tänk er en frisläppt Eriksen som opererar fritt i en offensiv mittfältsroll där han har Hakimi och Perisic i offensiva löpningar på kanterna och en livsfarlig Lukaku i boxen. Något som skulle passa dansken utmärkt. En följdeffekt skulle vara att Hakimi och Perisic inte skulle behöva ta samma defensiva ansvar som de tvingas göra då de ska täcka hela kanten i ett 3-5-2. Då skulle Young och Darmian kunna ta ett större defensivt ansvar på kanterna och låta yttrarna gå allt mer offensivt. Barella och Vidal skulle täcka ytor centralt och hjälpa backlinjen. Då skulle även Skriniar hitta tillbaka till en mer naturlig position som en av två centrala mittbackar. Han skulle inte behöva gå ut och stöta mot kanterna och därmed slippa att riskera att släppa stora ytor centralt (tänk första målet hemma mot Real Madrid). Andra fördelar med denna uppställningen är att truppen skulle upplevas som bredare. Detta eftersom det skulle finnas bra alternativ att rotera mittbackarna där Bastoni skulle kunna användas som en rotationsspelare som ger andra vila. Även Barella och Vidal skulle kunna roteras där Brozovic och Gagliardini skulle kunna få speltid. Skulle man byta ut Eriksens så skulle Sensi passa perfekt i samma roll. Lukaku skulle kunna bytas ut mot Lautaro Martinez och Alexis som båda är goda alternativ. En bättre upplevd bredd med samma trupp.  

Det finns såklart även nackdelar med denna uppställning. Jag ser inte samma rotationsmöjligheter för Hakimi och Perisic där truppen inte är byggd för yttrar med enbart offensiva uppgifter. Ett annat problem med uppställningen är att man går ifrån det positiva samarbetet mellan Lukaku och Martinez då man endast kan spela en åt gången.

Varför inte 4-1-2-1-2?

Skulle man vilja spela med både Lukaku och Martinez samtidigt så skulle tidigare nämnda 4-1-2-1-2 kunna vara en möjlighet. Då skulle det kunna se ut såhär:

Handanovic

Darmian, Skriniar, de Vrij, Young

Barella

Hakimi Perisic

Eriksen

Lukaku Martinez

Med en uppställningen får man tillbaka de positiva effekter som blir av att spela med två anfallare. Man drar nytta av det samspel som finns mellan Lukaku och Martinez. Det som dock blir tydligt är att den centrala defensiva mittfältaren blir väldigt ensam (Barella i det här exemplet). Det skulle medföra att spelare som Hakimi, Perisic och Eriksen skulle behöva ta ett större ansvar i defensiven. Det skulle kanske inte vara så klokt att endast spela med en defensiv mittfältare i ett lag som är byggt för tre (Vidal, Brozovic och Gagliardini vill nog in). 


Sammanfattande tankar

Jag anser att den befintliga truppen skulle må bra av att testa att frångå trebackslinjen. Att återgå till fyra backar skulle innebära att man skulle kunna rotera laget på ett bättre vis. Man skulle även stärka defensiven på kanterna och låta offensiva yttrar få större frihet. Man skulle då även kunna ge plats åt en mer offensiv mittfältare som får styra det kreativa spelet centralt. Det är dock inte särskilt troligt att Antonio Conte kommer att ändra på sitt spelsystem. Det är dessutom allt mer troligt att Christian Eriksen säljs redan i Januari. Om så är fallet behöver Conte hitta en ersättare som bättre passar in i den fotboll som han försöker spela. En central tvåvägsspelare med en bra passningsfot som skulle kunna hjälpa Inter med det offensiva spelet men som samtidigt är skicklig i defensiven. Det är inte svårt att förstå varför Conte vill locka till sig Kanté från Chelsea. Sådana spelare växer dock inte på träd och med det pressade ekonomiska läget har jag svårt att se Inter kunna locka till sig en spelare av den kalibern. Inter går in i ett tufft December där Champions Leagues gruppspel ska avgöras och man ska gästas av Napoli bland annat. Kan laget reda ut stormen och lyckas man förstärka laget i Januari? Det är som alltid väldigt intressant att följa de svartblå.

Forza Inter!

Magnus Wecksell2020-11-29 12:11:00

Fler artiklar om Inter

Inför Inter - Torino: Kan vi hålla nollan?