Gewiss Stadium, 2022-01-16 20:45

Atalanta - Inter
0 - 0

Atalanta - Inter 0-0: Nollade i Bergamo för första gången på 39 seriematcher

Söndagkvällens rivalmöte med Atalanta slutade mållöst efter en misskavalkad från de båda blåsvarta lagen. Edin Dzeko sumpade varje chans han fick och tyvärr blev Inters svit bruten efter 39 matcher. Dock kvarstår den förlustlösa sviten och det är ett bra resultat att kryssa borta mot ett svårspelat Atalanta.

Under strålkastarljusen på Gewiss Stadium utspelade sig ett modernt rivalmöte, mellan två klubbar med hyfsat närhet mellan sina respektive hemstäder. Ett möte mellan en randig klubb och en från provinsen. Men tack vare ett närmast unikt och storslaget arbete från en gedigen klubbledning har nu Atalanta blivit en klubb att räkna med och en match för Inter som man ser framemot.

Både Atalanta och Inter hade ett par avbräck, även om de nog drabbade bergamascerna allra mest. Ruslan Malinovskyi, Duván Zapata och Robin Gosens är tre av spelarna som var borta. Simone Inzaghi i sin tur ställde upp utan Denzel Dumfries och Stefan de Vrij, men fick därmed in Danilo D’Ambrosio och Matteo Darmian i elvan. Det är två pålitliga och riskminimerande spelare med en lite lägre höjd än de som saknades i elvan idag.

Matchens karaktär var något lurig i inledningen och det syntes till bra tendenser från båda lag, men ett generellt sett slarvigt passningsspel satte käppar i hjulen för båda lagen. Edin Dzeko fick söndagens första målchans men nickade utanför, detta från ett läge där den bosniske anfallaren borde ha träffat mål. Sedan skapade Inter ett par chanser på löpande band och efter att Hakan Calhanoglu frispelade Alexis Sanchez, gjorde Juan Musso en superräddning för att neka chilenarens skott. Ett avslut som förtjänade ett bättre öde. Men rent generellt var Atalanta jobbiga att möta och det var absolut rent spelmässigt den tuffaste matchen på länge för Inzaghis killar.

I den 37:e minuten fick Marten de Roon syna matchens första kort, ett gult sådant efter att ha stoppat Alessandro Bastonis framfart lite väl bryskt. Halvleken spelades av med 0–0 som resultat. Inter hade bollinnehavet men led av Atalantas press. Det första av värde som skedde i den andra halvleken var att Samir Handanovic tvingades till en riktigt bra parad på friläge från Matteo Pessina, ett avslut som inte var bra nog från ett så bra läge. Detta utan att på något sätt förringa prestationen som Handanovic lyckades med när han styrde bort en hundraprocentig målchans.

Andra halvleken var något bättre från Inter och misstagen i uppbyggnadsspelet var som bortblåsta. Men målen uteblev och vi hade bekymmer med pressen från Atalanta. Hakan Calhanoglu hade ingen superlyckad match och fick ett solklart gult kort när han stoppade en framåtflygande bollhållande Atalanta-spelare med en sen tackling. I den 67:e minuten gjorde SImone Inzaghi ett trippelbyte. Hakan Calhanoglu, Matteo Darmian och Alexis Sanchez lämnade planen och in kom istället Joaquin Correa, Arturo Vidal och Denzel Dumfries.

Välbehövliga pigga ben och energi som hade potential att förändra matchbilden till det bättre för Nerazzurri. Matchen var jämn, men Inter hade definitivt övertaget chansmässigt i matchen. Denzel Dumfries gav nian en målchans som han ska sätta alla dagar i veckan. Dessvärre gick det inte som önskat och genombrottet i matchen lös fortfarande med sin frånvaro. Atalantas andra bra målchans i matchen kom i den 79:e när en spelare nickade utanför från nära håll. Skulle Atalanta bryta Inters nolla? Inte där och då, i alla fall.

Efter den chansen skapade man flertalet på rad och det var inte förrän Inter gjort sina sista två byten som man faktiskt lyckades samla sig igen. Alessandro Bastoni och Edin Dzeko ersattes av Lautaro Martinez och Stefan de Vrij där den förstnämnda borde fått hoppa in redan 20-30 minuter tidigare. Danilo D’Ambrosio träffade stolpen från ett rent friläge med en minut kvar, en miss som kostade två poäng för Inter. För första gången på tolv månader lämnade Inter en seriematch mållös. Sista kvarten var Atalantas och därmed tror jag bestämt att Inzaghi är nöjd med 0-0.

Konrad Grönlundkonrad.gronlund@fotbollshubben.sekarlkonradaxel2022-01-16 22:54:13