Lagbanner
Conte lämnar Inter, vad händer nu?
Stannar stjärnorna efter Conte?

Conte lämnar Inter, vad händer nu?

Antonio Conte lämnar laget som tog ligatiteln och säsongens utropstecken blir frågetecken. Vilken tränare kommer att ersätta? Varför väljer Conte att lämna? Vad händer kring truppen i sommar? Frågorna är många, i den här texten försöker jag reda ut en del av dessa.

Den 5:e maj skrev jag en artikel här på SvenskaFans där jag frågade vad Inter behövde göra för att ta nästa kliv. I artikeln menar jag att Inter behöver titta på att förstärka vänsterbacken samt ta in en ny förstemålvakt. Redan då ställde jag mig frågande till om Conte skulle stanna kvar. Det hann bara gå några dagar från det att man lyfte bucklan till det faktum att Antonio hade lämnat in sin avskedsansökan. Den uteblivna sportsliga satsningen uppges som huvudskäl till att han inte väljer att fullfölja sitt kontrakt. Det pratas om att Inter behöver sälja spelare för stora summor på grund av den ekonomiskt pressade situationen. Exakt hur mycket pengar som behöver komma in är det ingen utan total insyn i klubbens ekonomi som vet. Räcker det att sälja en av de stora stjärnorna? Behöver man släppa flera av de bärande spelarna?

Beskedet att Conte skulle sluta följdes av spekulationer kring vem som skulle ersätta italienaren. I skrivande stund har man inte presenterat någon ersättare men rykten gör gällande att Simone Inzaghi ska vara väldigt nära. Tittar man på de meriter som Antonio Conte har så är det självklart att det inte går att ersätta honom med ett starkare namn. Dels med tanke på den rådande ekonomiska situationen men även på grund av att dessa fåtalet namn är hårt knutna till sina nuvarande klubbar. Det pratades även en hel del om Allegri men de svartvita från Turin valde att sparka Pirlo och ta tillbaka honom efter ett par år utan uppdrag. Det har spekulerats om många namn men flertalet saknar de meriter som krävs för att kunna ta över Inter i dagsläget. Inzaghi skulle kunna passa den befintliga truppen väl då även han föredrar att spela med en trebackslinje. Låt oss se om Marotta lyckas få till en signatur.

Vad är det för trupp den nya tränaren får ta över? Det är ett lag som vann Scudetton övertygande men där det finns en hel del spelare som har något för hög lön och något för hög ålder. Låt oss dra ett streck vid spelare födda tidigare än 1991 för att belysa vilka spelare det är som passerat sin bästa period åldersmässigt. Dessa spelare är: Handanovic, Padelli (har lämnat), Kolarov, Ranocchia, Young, D’Ambrosio, Darmian, Vecino, Perisic, Vidal och Sanchez.

Tittar man på samma lista och ser hur många av dessa som gjorde 10 eller fler matcher under 2020/2021 så är det sju spelare det handlar om. Jag anser att man bör sälja/släppa Handanovic, Kolarov, Young och Vidal. Detta på grund av att de sitter på ganska bra löner samt att åldern börjar ta ut sin rätt. Man kan ju även argumentera för att spelare som D’Ambrosio, Ranocchia och Vecino inte heller bör finnas med men de har visat sig vara väldigt bra truppspelare. Däremot ser jag gärna att Pericic, Darmian och Sanchez finns med även nästa säsong. Det är dock inga stora summor att hämta hem om man lyckas sälja några av spelarna från den här listan. Det handlar då framförallt om att föryngra truppen och få ner lönekostnader.

Tittar man istället på den andra delen av truppen där de mer intressanta namnen finns så hittar vi spelare som: Hakimi, de Vrij, Skriniar, Bastoni, Gagliardini, Sensi, Barella, Eriksen, Brozovic, Lukaku, Martinez och Pinamonti.

Det är i denna lista som Inter har spelare som går att sälja för stora summor ute i Europa. De spelare som skulle kunna inbringa mest i transfersumma är nog Hakimi, Barella, Lukaku och Martinez. Det är även de spelarna som man helst inte vill bli av med om man ska kunna bygga ett konkurrenskraftigt lag inför nästa säsong. De senaste dagarna har det pratats en del om att bland annat PSG rycker i Hakimi. Det var inte särskilt länge sedan som Barcelona ryckte i Martinez. Jag ser hellre att man väljer att sälja några fler mindre namnkunniga spelare för att kunna behålla de största namnen. Sensi har en väldigt fin höjd men är allt för skadebenägen. Gagliardini är en bra truppspelare men skulle kunna vara ordinarie i ett mittenlag. Eriksen har lyft sig under våren men har inte fått ut maximalt av sitt spel under tiden i Italien.

Skulle det räcka att man släpper några av de äldre spelarna för att frigöra löneutrymme samtidigt som man säljer spelare som Sensi/Eriksen? Eller kommer man behöva offra någon av de största namnen? En intressant diskussion är kring vilken spelare som är svårast att ersätta. Tittar man på Inters nutidshistoria så har det varit väldigt svårt att ersätta Maicon. Skulle man släppa Hakimi så fortsätter problematiken ute till höger. Går det att bryta upp duon Lukaku/Martinez? Man kan väl inte släppa Barella?

Innan man har löst ett namn för tränarbänken kommer frågorna att fortsätta rada upp sig. Förhoppningsvis får vi mer besked snart. Det vore väldigt tråkigt om man inte kunde bygga vidare på titeln utan behövde bygga om truppen helt. Min förhoppning är att firma Marotta / Ausilio lyckas reda ut stormen och skapa ett slagkraftigt lag inför 2021/2022.

Forza Inter

Magnus Wecksell2021-05-29 19:56:08

Fler artiklar om Inter

Inför Inter - Torino: Kan vi hålla nollan?