Lagbanner
Derby della Madonnina: Ritorno al passato
Stadio Giuseppe Meazza, vår delade amfiteater.

Derby della Madonnina: Ritorno al passato

Inter har fyra raka segrar mot AC Milan och har varit klart bättre i flera år. Helgens match snackar vi upp imorgon, men idag fokuserar vi på historien. En historisk återblick som involverar 36 ligatitlar och 10 Champions League-triumfer. Och allt som oftast vinner Nerazzurri mötena mellan rivalerna.

För riktigt länge sedan så var Inter klubben för de lite mer välbärgade och välskolade i Milano, medans AC Milan kallades för skruvmejslarna, det vill säga arbetarna. Idag har gränserna suddats ut betänkligt och man har inte längre lika tydliga identiteter. Inte heller består de gamla anorna i varför Inter finns, det vill säga att man var för att utländska spelare skulle få vara del av laget. Vilket AC Milan var helt emot. 

Alla vet hur den moderna fotbollen fungerar nuförtiden. I vissa fall tar man med sig sin ryggsäck och bygger på den identitet man har byggt. AC Milan och Internazionale har lyckats väl med det genom att hela tiden integrera gamla hjältar i klubbarna och visa vördnad för dem. Men även genom sina klubbmärken som bär historiska symboler.

Idag och sedan många år tillbaka är derbyt ett vänskapsderby där det existerar en pakt mellan rivaliserande ultrasfirmor att inte skapa trubbel kopplade till olika klubbtillhörigheter.

Derbyt är det mest prestigefulla som finns i världsfotbollen och spelas på en av de mest omtalade och historiska spelplatserna. Stadio Giuseppe Meazza, hem till två av världens största och historiskt bästa klubbar. Båda lagen kommer dock från varsitt riktigt tufft decennium, där Inter lyckats klart bättre med att ta sig upp ur dvalan. 

Men det finns inget annat att säga än att vissa derbyn minst sagt varit ljumma under den senaste tioårsperioden. Det globala intresset har börjat leta sig tillbaka och med ett stjärnfyllt Inter som tar emot one man show AC Milan som leds av en riktig ikon, då finns allt att spela för.

Vi är bättre historiskt och har vunnit 82 officiella möten med AC Milan, medans de har vunnit 76 gånger. Därtill har 67 matcher slutat med ett kryss mellan lagen. Och målskillnaden ligger på oerhört jämna 309-301 till Nerazzurris fördel. Med en klart bättre spelartrupp borde man kunna lösa en 83:e seger när Rossoneri kommer på “besök”. 

Men respekten för AC Milan måste finnas där. Tre segrar genom ett stabilt försvarsspel och en tillräckligt bra offensiv för att vinna, vittnar om att man har fått något på plats. Detta utan Zlatan Ibrahimovic i två av matcherna. Dock är det givet att hänga upp en brasklapp så länge man har Stefano Pioli. I helgen kan dock allt hända. Ett publikfritt Stadio Giuseppe Meazza gör matchen till en ren helgarderingshistoria.

Får vi se Il Biscione ringla sig runt AC Milan på lördag?
Imorgon kommer del 2.


Grande Ambrosiana Inter!

Konrad Grönlundkonrad.gronlund@fotbollshubben.sekarlkonradaxel2020-10-15 16:14:00
Author

Fler artiklar om Inter

Inför Inter - Torino: Kan vi hålla nollan?