Lagbanner
En genomgång av Inters transferfönster sommaren 2020
Lautaro blev kvar i svartblått.

En genomgång av Inters transferfönster sommaren 2020

En speciell sommar avslutades med att transferfönstret stängde så sent som i början av Oktober. Corona påverkade de flesta klubbars möjligheter att värva spelare i samma utsträckning som man gjort tidigare. Trots detta har Inter lyckats locka till sig ett par stora namn i sommarens fönster. Detta blir en genomgång av de transfers som skett nu när fönstret har stängt.

Transfers in

Achraf Hakimi, RWB (40M)
Den största utgiften för Inter den här sommaren var när man plockade in Achraf Hakimi från Real Madrid. En spelare som varit utlånad till Dortmund och gjort stor succé i Bundesliga. Född 98 med medborgarskap i såväl Spanien som Marocko men har valt att representera landslaget för det sistnämnda. En otroligt snabb spelare som är ett ständigt hot offensivt men såväl inspel som mål. En otrolig tillgång för Contes Inter och den uppställning som italienaren föredrar.

Nicolo Barella, CM (25M)
En spelare som varit utlånad till Inter men som nu ägs av klubben. Har övertygat och tagit stora kliv under sin tid i svartblått. Jobbar och sliter i båda riktningarna och har även fått chansen att representera det italienska landslaget. Viktig spelare för det centrala mittfältet.

Stefano Sensi, CM (20M)
Även Sensi har varit utlånad men nu blivit en del av klubben i en permanent transfer. Fick stora delar av den föregående säsongen förstörd av skador men hoppas kunna bidra mer i år. Dock har konkurrensen ökat på det centrala mittfältet och han kommer att behöva visa hela sitt register om han ska vara med och slåss om en startplats.

Matteo Darmian (2,5M)
Spelade i Tornio innan han lämnade för Manchester United. Återvände till den italienska fotbollen och Parma inför säsongen 19/20. Nu ska han representera de svartblå. En spelare som ryktats till klubben under många år men som nu får dra på sig den blåsvarta tröjan. Får ses som en backup till Hakimi ute till höger alternativt som en möjlig ersättare till höger i den centrala trebackslinjen.

Aleksandar Kolarov, LWB, CB (1,5M)
Serben som representerat såväl Lazio som Manchester City och Roma är nu svartblå för säsongen 20/21. En rutinerad spelare som hunnit fylla 34 år. För min del har jag förknippat honom mest med platsen ute till vänster men Conte har valt att använda honom som en av tre centrala försvarare i inledningen av säsongen. Finns lite frågetecken kring hans snabbhet i denna position. Dock så ska det även nämnas att detta är en spelare som kommer att bidra med rutin och en mycket fin vänsterfot.

Andrea Pinamonti, FWD (Återköpt)
Pinamonti är född 99 och har varit utlånad och såld till Genoa innan han inför den här säsongen köptes tillbaka av Inter. Under fjolårssäsongen spelade han 28 matcher för Genoa och stod för 7 mål, varav två i cupspel. Han har även representerat det italienska U19, U20 och U21 landslaget. En spelare som har potential att bli riktigt bra men som förmodligen är den tilltänkta 4:e anfallaren för den här säsongen. Frågan är hur mycket speltid det kommer att bli? Det kommer dock att vara många matcher under en kort tid då detta är en väldigt speciell säsong. Låt oss hoppas att Pinamonti kommer ta chansen när den ges.

Alexis Sanchez (Ingen transferavgift)
Alexis var ju precis som Sensi och Barella en del av laget även i fjol då han var utlånad till Inter. Men nu har han blivit en permanent del av klubben och får räknas som ett nyförvärv. En spelare som visat en helt annan energi i svartblått än i Manchester. Pånyttfödd under Conte och en spelare som kan förändra matchbilder när han slängs in från bänken.

Arturo Vidal (Ingen transferavgift)
Ännu en spelare som är lite mer rutinerad handplockas av Conte för att förstärka Inters centrala mittfält. Har hunnit fylla 33 men kommer senast från Barcelona och har ett imponerande CV. Måste bli en viktig del av Inters centrala mittfält om man ska ha en chans att vinna ligan i år.


Transfers ut


Mauro Icardi -> PSG (50M)
Icardi lånades ju först ut men det var den här sommaren som han köptes loss av PSG. Något som de eventuellt kan få ångra då han inte lyckats prestera på samma nivå som i Italien. Man betalade ju även en ganska stor summa med tanke på de speciella tiderna vi lever i just nu. Något som Inter får vara väldigt tacksamma över.

Yann Karamoh -> Parma (8M)
Kom till klubben redan 17/18 men har aldrig lyckats övertyga. Varit utlånad flera gånger men tillslut blivit såld till Parma.

Dalbert -> Rennes (Lån 2,5M)
Ytterligare en utlåning för Dalbert som inte kan ta en startplats ute till vänster i Inter. Trots att detta är positionen där man har som svårast att hitta en permanent lösning. Det verkar allt mer tydligt att det inte är Dalbert som är lösningen.

Valentino Lazaro -> Borussia Mönchengladbach (Lån 1,2M)
Kom till Inter under 19/20 men har inte övertygat. Lånades ut till Newcastle men hade svårt även i England. Lånas nu ut till Tyskland istället där han tidigare gjort det bra i Bundesliga i tiden med Hertha Berlin.

Samuele Longo -> Vicenza (0,4M)
En spelare som tillhört Inter sedan urminnes tider. Ständigt utlånad. Nu har man äntligen lyckats sälja spelaren som aldrig var nära att komma tillbaka.

Diego Godin -> Cagliari (Ingen transferavgift)
Det blev en säsong i svartblått för Uruguayanen innan han lämnar för Cagliari. Jag tror att man hade kunnat se ett värde av honom även i år men att den höga lönen fällde avgörandet. Gjorde en stabil insats där han framförallt fick mycket speltid i slutet på den föregående säsongen.

Borja Valero -> Fiorentina (Ingen transferavgift)
Vi får tacka den sympatiske Borja för tiden i svartblått och önska honom all lycka när han åter ska spela för Fiorentina 20/21. En spelare som alltid var trygg med bollen och kunde avlasta när man hade skadeproblem på mittfältet.

Joao Mario -> Sporting (Okänt upplägg)
Ännu en spelare som man fått låna ut gång efter gång då man inte lyckas bli av med honom. Förhoppningsvis får han till det nu när han är tillbaka i Portugal.

Sebastiano Esposito -> SPAL (Okänd)
Inters yngling som allt som ofta fick sitta på bänken i fjol går nu till SPAL. Kommer förhoppningsvis att få mer speltid för att kunna visa vad han går för.

Antonio Candreva -> Sampdoria (Okänd)
Vi får även säga adjö till Candreva som under så många säsonger frustrerat fans med sitt svaga beslutsfattande. En spelare som verkligen har blandat och gett med sina insatser i svartblått. 

Lucien Agoume -> Spezia (Okänd)
Även detta en spelare som behöver speltid för att kunna ta steg i sin utveckling. Nu blir det Spezia för unge Agoume.

Kwadwo Asamoah -> Klubblös
Har inte längre något förtroende från Conte och har heller inte lyckats hitta någon ny klubb. 

Analys

I sammanfattningen ovan så har jag tagit med de de spelare som varit tydligast förknippade med Inter. Som vanligt med de italienska klubbarna så är det väldigt många affärer som görs så det går inte att ta upp alla. När man ska analysera hur transferfönstret har skötts måste man ta in en rad parametrar. En tydlig faktor som påverkar i nuläget är självklart Corona och hur detta begränsar klubbars möjligheter till intäkter i samband med matcher. En annan faktor är hur truppen såg ut 19/20 jämfört med hur den ser ut nu. En tredje aspekt är om man lyckats förbättra startelvan på de platser där det fanns tydliga brister. Följande översikt ger en ganska talande bild:


Kolarov - Godin

Perisic - Asamoah

Darmian - Moses

Hakimi - Candreva

Vidal - Borja Valero

Nainggolan - Agoume

Pinamonti - Esposito

Radu - Berni


När man gör denna jämförelse så blir det tydligt vilken förbättring av truppen som har genomförts. Perisic, Hakimi, Vidal, Nainggolan, Radu och Pinamonti är alla betydligt bättre än de spelare som fått lämna. Sedan så är det ganska jämförbara ersättare i fallen med Kolarov och Darmian. Man har därmed lyckats skapa en trupp som är starkare på en rad positioner, något som blir viktigt med ett tajt spelschema. Tittar man istället på startelvan så är detta den starkaste elvan i min bok:

Handanovic; Skriniar, De Vrij, Bastoni; Hakimi, Vidal, Eriksen, Barella, Perisic; Lautaro, Lukaku.

Denna elvan innehåller tre namn som tydligt förstärker laget jämfört med i fjol. Dessutom finns det bra ersättare på i stort sett varje position. Detta blir extra tydligt när man skapar en B-elva.

Radu; Darmian, Ranocchia, Kolarov; D’Ambrosio, Gagliardini, Sensi, Brozovic, Young; Sanchez, Pinamonti.

Inter har skaffat sig en otroligt stark trupp under den nya sportsliga ledningen. Nu gäller det att ta nästa kliv och börja utmana om ligatiteln på riktigt. Jag ser detta som tecken på en (för tillfälligt) välskött klubb. Det man skulle kunna anmärka på är att man inte lyckas sälja Nainggolan och Perisic. Men skulle även kunna säga att man saknar en LWB som på samma sätt som Hakimi blir ett ständigt hot framåt. Nu gäller det för Conte att ta det han har fått och få Perisic att prestera ute till vänster i en något ovan position. Det gäller ju såklart att man lyckas integrera samtliga nyförvärv i klubben om man ska kunna lyckas. Det blir ett spännande 20/21 för de blåsvarta om allt faller på plats. Forza Inter!



* Siffror kring transfersummor hämtade från transfermarkt.com

Magnus Wecksell2020-10-09 11:15:17

Fler artiklar om Inter

Inför Inter - Torino: Kan vi hålla nollan?