Giuseppe Meazza, 2023-02-18 20:45

Inter - Udinese
3 - 1

En stabil Interseger mot Udineese

Inter roterade laget en del i kvällens match mot Udinese. Trots rotationen lyckades Inter bemästra ett defensivt Udinese med 3-1 på San Siro.

Inter var det bättre laget i första halvlek utan att skapa allt för mycket. Den höga pressen belönades med en straff där Denzel Dumfries kapades. Romelu Lukaku var nervös och sköt en av de sämre straffarna jag har sett, men straffen gick om då en Udinesespelare var tidigt inne i straffområdet. På försök två satt den hårt längs marken till höger. Udinese första målchans kom i minut 42 där Matteo Darmian gick bort sig och Udinesemittfältaren Sandri Lovric utnyttjade läget genom att dundra in kvitteringen i nättaket.

I den andra halvleken såg det länge slött ut, men när Lautaro Martinez och Hakan Calhanoglu kom in i minut 66 blev det plötsligt mer fart. Henrik Mkhytarian kunde dundra in 2-1 med ett fint distansskott och Martinez satte 3-1 några minuter innan slutsignalen. En viktig seger för Inter då Milan vann tidigare under kvällen.

Tre tankar efter matchen
Lukakus uppåtgående form – Jag tycker vi faktiskt kan säga att Lukaku har hittat tillbaka till en bra form. Det här är en coachfråga enligt mig, hur ska Inter använda Lukaku bäst? Det blev inte bättre då Dzeko som också gillar det felvända spelet var hans anfallspartner. För idag är Lukaku bra och gör mycket rätt. Jag ser fram emot nästa match Lukaku spelar tillsammans med Martinez, jag tror det är vad som behövs för att han ska höja sig en nivå till. Detta då Martinez löper väldigt mycket samt är smart i spelet utan boll.

Rotation – Jag blev lite nervös när jag såg elvan där nyckelspelare som André Onana, Milan Skriniar, Hakan Calhanoglu samt Lautaro Martinez saknades. Men det gick ju bra, dessa spelare behövs mot Porto. Inzaghi gör det bra i sina byten idag och det var helt rätt att byta ut Darmian i halvtid. Det är i och för sig lättare att vara en bra matchcoach när nyckelspelare vilas.

Porto – En liten special kommer en dag inför Portomatchen med mina tankar. Magkänslan är att Inter har uppåtgående form men detta är upp till bevis för Inter denna åttondelsfinal. Inter inleder på hemmaplan på onsdag. Detta är en match alla Intersupportrar har längtat efter, senast Inter var i kvartsfinal var 2010/11 när Schalke vann över Milanolaget.

Betyg
Inter ställde upp med sin klassiska 3-5-2 uppställning. Betygskalan är den klassiska 1-10 från La Gazzetta dello Sport men troligtvis med lite mer känslor inblandande.

Samir Handanovic – 5,5 – Ska ej lastas för 1-1 målet vilket var det enda skottet i första halvleken, även om han gör sig mindre. Märktes i vissa ageranden att han inte spelat pålänge.

Matteo Darmian – 4,5 – Jag har hyllat honom för jämnheten men ett onödigt gult kort i första halvlek samt ett markeringsspel som en vilsen tonåring på Udineses 1-1 mål. Blev därför utbytt i halvtid. Fick det inte stämma framåt heller.
Francesco Acerbi – 6 – Håller ihop försvaret bra som mittendirigent. Det är på denna position han är som bäst. Ska ej lastas för målet då Darmian tar hans markering.
Alessandro Bastoni – 6 – Kom in i offensiven mer i andra halvlek med sin fina passningsfot.

Denzel Dumfries - 6 – Slarvig i passningsspelet totalt sett. Fixade straff i första halvlek. Vinner sin kant trots allt och det går inte klaga på hans slit. Hans bästa match efter VM-uppehållet.
Nicolo Barella – 6,5 – Bra fart och driv som vanligt. Kunde fått straff i första halvlek. Italienaren kunde även haft en assist när Martinez valde att lobba bollen i ett friläge.
Marcelo Brozovic (ut 66) – 6 – Vinner mittfältet och gör det han ska men en bit till den gamla formen ändå.
Henrik Mkhytarian (ut 84) – 7 – Bra i passningsspelet. Slet hårt och vann dueller. Hans andra halvlek är enorm där han var överallt. Målet han gör med distansskottet är otrolig klass på. MOTM.
Federico Dimarco (Ut 79) – 6,5 – Jobbar hårt och en av få som fyller på. Blir för ensam väldigt ofta då Udinese har stenkoll på honom. Får tillslut belöning med en assist till 2-1 målet.

Edin Dzeko – 5 – Brände ett friläge där Mkhytarian frispelade honom. Passade ej tillsammans med Lukaku och slarvade mycket i andra halvlek när han blev mer involverad i spelet.
Romelu Lukaku (ut 66) – 6,5 – Är otrolig i det enkla spelet med sin fysik och hålla ifrån. Men då Inter inte kan utnyttja det samt Lukaku gör en del fel med bollen blir det sådär. Straffmål idag där han har tur att första straffen gick om. Men det syns inte i resultatet.

Byten
Danilo D’Ambrosio (in 46) – 6,5 – Kom in med bra energi där han vann många frisparkar. Gör en vacker assist till 3-1 målet.
Lautaro Martinez (in 66) – 6,5 – Superviktig i sitt djupledsspel. Brände ett friläge slarvigt men tog revansch två minuter senare med ett vackert forwardsmål.
Hakan Calhanoglu (in 66) – 6 – Märks att han är en pådrivare och en viktig spelare denna vinter. Bolltempot ökas när han kommer in och Inter blir mer självsäkra.
Robin Gosens som byttes in minut 79 samt Roberto Gagliardini som byttes in i minut 84 spelade för kort tid för att betygsättas.

Carl MårtenssonTwitter: @Carlm942023-02-18 23:17:30