Lagbanner
Experten om Inters nyförvärv: ”Klart godkänt och över förväntan”
Ny säsong - ny tränare.

Experten om Inters nyförvärv: ”Klart godkänt och över förväntan”

Ny säsong - nya titlar? Det är inte alldeles självklart för de italienska mästarna. Blandade känslor och spridda skurar utlovas när Ramin Nouri och Siavoush Fallahi gästar och gör redaktionen sällskap i årets stora enkät.

Mycket har hänt sedan festscenerna på Piazza Duomo efter Atalantas kryss borta mot Sassuolo. Hur har du upplevt tiden efter scudetton?

Konrad Grönlund: Det är så klart blandade känslor kring allt som händer i och runt klubben. Man har anställt rätt tränare och har kvar Italiens bästa sportsliga ledning. Det kan räcka långt trots alla negativa tongångar. Just nu känner jag att det är ett vänta och se-läge.

Ramin Nouri: Efter slutsignal firade jag med familj och närmaste släkten. Proseccon stod redan på kylning. Hade tårtor till barnen. Det kramades och det gräts. Men glädjetårarna utbyttes efter några dagar mot något annat. Till och med under ett scudettofirande ska Inter hitta ett sätt att vara Inter på, om du förstår vad jag menar. Det dröjde inte länge innan det började snackas om att Conte skulle lämna. De ekonomiska problemen blev fokuspunkt nummer ett när det inte längre spelades fotboll och det inte fanns några positiva sportsliga resultat som kunde sminka över det ofrånkomliga. Kändes ett tag som att hela verksamheten skulle nedmonteras. Det var som att vi inte var mästare längre. Det har varit en lång sommar som har varit en pärs. Så för att svara på själva frågan – positiv upplevelse till en början såklart, sen var man snabbt nere i djupaste botten och ifrågasatte allt kring vad dagens fotboll har blivit. Och nu är man någonstans däremellan. Var det nu än är.

Siavoush Fallahi: Tiden fram till scudetton säkrades och efter Atalantas kryss var magiska. Inter spelade fotboll utan handbroms och press och det var magiskt att se. Scudettofesten var mäktig men sen gick det snabbt innan Conte, Hakimi och Lukaku lämnade. Om jag ska vara ärlig hade jag inte stora problem med att se Conte och Hakimi gå, det kändes som att det var i luften sen ett tag tillbaka, jag hade hopp om att man skulle kunna ge Conte tillräckliga garantier för att han skulle stanna, men när det inte gavs så kändes det lite synd att den fantastiska gruppen man hade skapat skulle nedmonteras. Det var även synd att se Lukaku gå, men mitt problem har aldrig varit att sälja spelare. Jag är av åsikten att spelare kommer och går, men det viktiga är hur man ersätter. Inter har inte sålt nyckelspelare på väldigt länge och när man nu gör det är det mer irriterande att pengarna inte återinvesteras än att de säljs från början.

Oliver Kertes: Tycker tyvärr tiden efter Scudetton varit sorgligare än vad jag föreställde mig att den skulle vara. Det kändes som Conte hade något stort och spännande på gång men det ena ledde till det andra och klubben och tränaren gick skilda vägar. Det känns tyvärr som laget tappat en del spetskvalitet, men å andra sidan finns här mycket finslipade diamanter att jobba med. 

Jens Pålsson: Det känns lite som när det blev ett lyckligt slut på en otroligt bra film, varpå det kommer en uppföljare och det lyckliga slutet från första filmen är som bortblåst. Huvudskådespelaren har blivit ersatt och in kommer ersättaren som inte är lika dyr, lika känd eller lika bra. Truppen känns markant försvagad, men givetsvis kan ett par klassnyförvärv innan fönstret stänger genast förändra den bilden. Kommer uppföljaren få ett lika lyckligt slut? Det återstår att se.

Vad tycker du om Suning och deras period som majoritetsägare?

Konrad Grönlund: En slöstart som blev till en plötslig satsning, innan kraschlandningen kom. Ett tragiskt slut. Eller ja, det måste väl ta slut snart. Om Suning får som de vill, nedmonteras en av världens största klubbar. Jag skulle vilja att det företaget drar långt ifrån Milano och aldrig visar sig på Inters huvudkvarter igen. De har skändat föreningen.

Ramin Nouri: Vi har senaste året sett ett annat ansikte från styret. Det rätta ansiktet? Vet inte. Av det man läser är det speciella tider även för ägarna. Men kurvan som visar mitt förhållande till Suning liknar väldigt mycket den känslomässiga kurvan under den här sommaren.  Väldigt mycket upp och ned. Den var långt ner när Lukaku såldes. Men när det sen stod klart att det var Lukaku som ville bort så ändrades en del. Kanske inte hade behövt sälja Hakimi om Lukaku drog tidigare. Sen de tog över har det skett en modernisering av klubben i ett tempo som vi inte har sett förut. Klubben har ömsat skinn (no pun intended på de nya tröjorna) och gjort om en hel del. För att få Inter att bli ett varumärke på ett annat sätt. Det hade kunnat gå att göra det bättre. Men det hade absolut kunnat gå att göra det sämre. Jag tycker ändå Inter kommer ur det här med identiteten intakt. Vi har kvar vår arena. Världens bästa och vackraste. Jag skulle aldrig våga tänka tanken att flytta från den. Men hur sorgligt det än låter så spelar det ingen roll hur många förändringar vi gör. Vi måste äga vår arena om vi ska hänga med de övriga. Annars riskerar vi att göra om för mycket, tappa vår själ eller sälja till en ägare som fullständigt struntar i klubben och dess identitet. Då är vi riktigt illa ute. Där går det nästan bara att göra fel. 

Siavoush Fallahi: Sunings tid som ägare har varit positiv. Visst, de gjorde bort sig första året när de la stora pengar på Joao Mario och Gabigol som blev floppar. Mancini lämnade pga bristande kontakt med ägarna och han hade helt klart kunnat bygga något starkt i Inter. Katastrofåret med De Boer, Pioli och Vecchi glömmer ingen bort, men sen dess har det gått bra, ekonomin har utvecklats, laget har utvecklats och Inter var på väg att bli en riktig storkraft. Sen slog pandemin och de uteblivna publikintäkterna samt Sunings försvagade position på hemmaplan satte Inter i en finansiell kris utan dess like. I vintras hade Suning möjlighet att sälja klubben för Inters bästa, något de inte gjorde troligtvis giriga med möjligheten av Superligan runt hörnet och det kom att bli ett beslut som inte gjorde Inter väl. Jag hade hellre sett Suning tacka för sig, sälja av när de hade läge, istället för att hålla kvar klubben och försämra den. När Inter hade Hakimi, Lukaku och Conte, samt en vinnande grupp, så var det ett projekt som var ett steg från att vara en scudettokandidat igen och att kunna göra bra ifrån sig i CL, det känns som bortblåst nu

Jens Pålsson och Oliver Kertes avböjde att kommentera den här frågan, något som i sig kanske talar ganska tydligt. 

Hur ser du på de nyförvärv som har gjorts, till en totalkostnad på 12.5 miljoner euro?

Konrad Grönlund: Det är en mycket bra början. Mycket talar för att Calhanoglu kommer att bli en nyckelspelare, och att då plocka honom direkt från Milans VIP lista, det är ju inget annat än extremt fint. Han har gjort det bra, nu hoppas vi att han håller den trenden vid liv. Vad gäller Dzeko tror jag att det är en spelare som kan få ut mer i ett mycket bättre lag, men att det självklart behövs en till anfallare. Dumfries är avslutningsvis en helt perfekt ersättare till Hakimi, det är svårt att hitta en bättre match bland alla världens högerbackar, och vi får honom för 12.5 miljoner plus bonusar. En fantastisk affär rakt igenom. Men det är så klart parodiskt att så lite pengar återinvesterats.

Siavoush Fallahi: Haha, det är skrattretande att Inter investerat så lite pengar efter att ha sålt för 200 miljoner euro. Visst, finansiell och ekonomisk kris, visst, skulder, men alla ambitiösa klubbar har skulder. Ingen klubb har sålt för så mycket som Inter och återinvesterat så lite. Det som är intressant här är också att försäljningar räknas direkt på balansräkningen, medan köp räknas i amorteringar och avbetalning, för mig hade det varit rimligt att Inter gör ett plusresultat på 100 miljoner euro, men återinvesterar i alla fall hälften av pengarna man får in från Lukaku och Hakimi. Istället har de knappt investerat 10% av pengarna vilket är en skam. Sen måste jag säga att nyförvärven som kommit in, Calhanoglu, Dzeko och Dumfries alla känns klockrena. Calhanoglu tror jag stenhårt på sett till hur Inzaghis tidigare mittfältare presterat. Han behövdes helt klart efter det som hände med Eriksen och det var en möjlighet som Inter tog snabbt. Dzeko är en erkänd klassanfallare som jag tror fortfarande kan få ur sig ett eller två bra år, han kan ligan och kompletterar Lautaro fint. Dumfries är inte Hakimi, men han har fysiska kvaliteter som sticker ut, speciellt huvudspelet där Inter värvar en spelare av högsta klass i Europa. Utöver det måste Dumfries bättra på tekniken och det offensiva spelet, men sett till åldern och ytterbackar på marknaden så är det helt klart den bästa spelaren som fanns tillgänglig. Jag gillar också att Inter återigen jobbar med Mino Raiola vilket tyder på att det finns hopp för projektet än, Mino tar inte sina spelare till dig om allt brinner och kommer gå käpprätt åt skogen.

Ramin Nouri: Klart godkänt och över förväntan. Çalhanoglu kommer med en stark säsong i ryggen och en billig lösning för Eriksen. Plus att vi försvagar en konkurrent. Sen har han aldrig varit en superfavorit. Jag tycker han är lite för ojämn. Även om han som sagt höll en hyfsat jämn nivå i fjol. Men med tanke på var vi befinner oss i näringskedjan så är det en bra lösning. Dumfries har jag alltid sett potential i. Men att han exploderade under EM på det sättet såg jag inte komma. Tyckte mig även se en del svagheter dock. Klart steg ner. Men inte alltför stor riskvärvning. Tror han kommer funka alldeles utmärkt faktiskt. Džeko vill jag bara säga bra saker om. Alltid älskat honom. Tycker inte man ska jämföra honom med Lukaku. Även om båda är nior är de två helt olika spelartyper. Det ska man ha klart för sig. Sen är frågan vad han garanterar. I fjol gick han inte alls att känna igen. Även om han blixtrade till ibland och visade sitt tidigare jag. Tror vi lär få se liknande Džeko i år. Han har inte 38 starter och 20 mål i sig. Hoppas inte på alltför mycket. Om han bara går in med inställningen att göra Lautaro bättre kan det bli bra. För det är Lautaro kommande säsong kommer att handla om offensivt. Sen vill jag bara tillägga att Dimarco tillbaka tycker jag ses som ett nyförvärv. Ett tillskott iaf. Jag hoppas han får chansen i år. Ingen gör mig så tokig som Perišic som har så mycket fotboll i sig men så sällan tar fram det. Dimarco > Young.

Oliver Kertes: Jag tycker Lukaku och Hakimi är i princip omöjliga att ersätta. Framför allt den förstnämnda. Men att sälja dessa för ca 1,7 miljarder kronor och sedan investera med 125 miljoner kr är en fantastisk business. Dzeko är dessutom prövad i Serie A och Dumfries ser inte mindre intressant efter ett lysande mästerskap i somras. Jag tror det är två värvningar som världen sover på. 

Jens Pålsson: Det är ändå oerhört mycket valuta för pengarna. Om de är välscoutade behöver den billiga övergångssumman inte betyda någonting alls. Edin Dzeko har en väldigt hög högstanivå, och det ska bli spännande att se om han fortfarande kan nå den. Jag tror att, i rätt miljö och med rätt motivation, kan han bli en väldigt nyttig spelare. Dumfries gjorde ett väldigt fint EM, och det känns som väldigt väl investerade pengar. Hakimi är ingen som man ersätter på en sekund, men Dumfries tror jag kan bli starkt bidragande i årets Inter. Calhanoglu hade en väldigt fin säsong i Milan och även om jag personligen tycker att han är snudd på överskattad så är det en väldigt viktigt symbolvärvning Inter gör när de går in och tar stadskonkurrentens nyckelspelare. Det är även en billig lösning att ersätta Eriksen, så det är sammanfattningsvis en väldigt bra affär av Inter. Jag tror alltså att nyförvärven kan bli bra investeringar - men det går inte ersätta Lukaku och Hakimi fullt ut med 12.5 miljoner euro. 

Vilken anfallare bör ersätta Lukaku av de som idag ryktas till klubben och varför?

Konrad Grönlund: Zapata, Insigne, Correa, Weghorst och Raspadori pratas det om. Weghorst och Zapata känns mest kompatibla som ersättare till Lukaku, men Insigne och Correa kan definitivt bli stjärnspelare hos oss med. Vad det än blir så tror jag på det. Skönt att Lautaro stannar.

Siavoush Fallahi: Jag hade såklart föredragit Zapata framför alla andra anfallare, han är den spelare som har potential att göra flest mål och känner till ligan väl samt har spelat i ett topplag. Han har levererat i CL. Sett till att han inte kommer komma så tror jag på Marcus Thuram. Visst, han har spelat ytter och har inte spelat i ett topplag, men har råkvaliteter som helt klart är intressanta för att utvecklas till striker i Inter.

Oliver Kertes: Duvan Zapata. Det är långt ifrån Lukakus nivå, men det är definitivt en bra början. 

Ramin Nouri: Džeko har vi nämnt, men som du antyder i frågan är han kanske inte förstaval som ersättare. Det är inte bara att välja och vraka. Vi måste gå in med inställningen att vi inte ska ersätta Lukaku. Han är ett unikum. Det finns ingen som har de egenskaperna. Zapata kanske är det närmaste vi kommer som skulle kunna göra det någorlunda bra. Men till den prislappen det snackas om? Vet inte. Ska vi leta spelare som ska ersätta Lukakus 24 mål i ligan, då hittar vi honom i laget. Lautaro ska vara vår ledstjärna framåt i år. Han är redo. Bygg anfallet kring honom. Zapata skulle nog kunna se till så att Lautaro flyger. Hur det än blir (Marcus Thuram i skrivande stund) så är känslan att vi går in i kommande säsong med större bredd och alternativ på anfallsfronten men inte samma spets som i fjol. 

Jens Pålsson: Duvan Zapata. Han är stark och har en oerhört fin fysik. Han är bevisad i Serie A och har en näsa för mål. Kan man kalla honom för en budget-Lukaku? Jag låter det vara osagt, men jag tror oavsett vad att det är en tillgänglig och duglig ersättare. Lorenzo Insigne hade varit en drömvärvning för mig då han är en personlig favorit, men det känns ändå rätt långt bort.

Vad saknas än i spelartruppen?

Konrad Grönlund: En anfallare för mig. Målvaktsposten kan vänta ett år och på vänsterkanten har vi den enorma talangen Federico Dimarco som väntar på sin chans bakom Ivan Perisic.

Siavoush Fallahi: Jag hade gärna tagit in Nandez, men Cagliari verkar inte vara intresserade av att förhandla med Inter. Annars tycker jag truppen är komplett och funkar bra om det kommer in en anfallare. Om Sanchez skada är värre än befarat ser jag gärna en anfallare komma in på lån.

Ramin Nouri: Bredd på mittbacksfronten. Jag kallsvettas bara av tanken att någon av Bastoni, De Vrij eller Škriniar skulle gå sönder. Visst, ”grodan” var helt okej som vikarie i fjol. DD är DD och kan fylla luckor. Men ingen annan håller, eller är ens nära att hålla den nivå som de tre som startar. Våga ens nämna Kolarov på en av de positionerna. Vad som annars saknas är en jävla skadefri Sensi!! Är det så satans mycket begärt?! Och en Sanchez som lägger ned landslagspisset. Och just det. En annan målvakt. En jämn, pålitlig målvakt som tar det han ska och lite till. 

Jens Pålsson: Det saknas bredd och spetskompetebs i offensiven. Defensiven känns fortsatt stabil och med ganska mycket alternativ. Handanovic håller en säsong till iallafall, men det börjar snart bli dags att titta på en stark ersättare. Kanske skulle Inter in och vevat när Donnarumma lämnade Milan? 

Oliver Kertes: Offensiven behöver stärkas upp.

Hur ser du på Inzaghi och de resultat och prestationer som hittills presterats. Vad ser du för positiva/negativa effekter spelmässigt av tränarbytet?

Konrad Grönlund: Spelmässigt talar allt för att Inter kommer att vila på samma grund. En stark försvarslinje och ett kollektivt tvåvägsspel som gör att laget troligtvis inte är så beroende av de små marginalerna. Mittfältet ska på ett annat sätt bli motorn i spelet och kantspelarna får en något mindre roll i offensiven, något som gör att vi kanske blir mindre förutsägbara. Eller mer.. Jag gillar verkligen det jag ser.

Ramin Nouri: Hur stora växlar ska man dra på den årliga Lugano-matchen? Inte stora alls. Mest skoj att se Ranocchia avgöra. Inzaghi har gett många spelare speltid. Men det är som vanligt. Som varje försäsong. Man eldas igång av en eller ett par unga spelare (Satriano i år). Sen ser man knappt skymten av dem under brinnande säsong. Prestationerna solida, försvaret stabilt (utan att ha få bekänna färg) och anfallet kan vi inte direkt klaga på. Mycket går att känna igen från Conte. Men Inzaghi vågar anfalla mer centralt än Conte. Av det jag har sett. Det är mer som kittlar än vad det är som oroar. Man har sett sämre försäsonger. Det har man.

Siavoush Fallahi: Inzaghi är en duktig tränare, som är den enda som vunnit titlar utöver Juventus innan Inter tog scudetton. Han spelar ett system i Lazio som påminner om det Inter spelade under Conte, trots att han spelar mindre man/man så ger han mer frihet offensivt än Conte där systemet går före allt annat. Hittills så har både spel och resultat sett väldigt bra ut och det är positivt att Inter fortsätter bygga på det som Conte byggde på, ett benhårt försvarsspel med en stark offensiv där man kan attackera från både kanter och centralt. En positiv effekt av tränarbytet ser jag först och främst från mittfältet där jag hoppas och tror det kommer mer mål. En negativ effekt är att Inzaghi inte är Conte, han har inte samma internationella rykte och kan inte locka samma typ av spelare. Med Conte kunde du få Hakimi och Lukaku till Inter även med tuff konkurrens, med Inzaghi får du ställa in dig på mindre namn och även en lägre ambition i ligan.

Oliver Kertes: Tyvärr inte sett någon match och har därmed svårt att svara på frågan. Vad jag vet är att Inzaghi dyrkar 3-5-2 (nästan 3-5-1-1) med en droppande anfallare som kan spela 10:a emellanåt, och en som sticker i djupet. Kan vara supernyttigt för Inter baserat på den kvalitet som finns att jobba med.

Jens Pålsson: Jag har sett för lite av försäsongen för att kunna dra några större slutsatser, och jag tycker inte att man ska dra för stora slutsatser av en försäsong oavsett. Ett lag kan se fruktansvärt ut och förlora alla matcher för att sedan leverera en kanonsäsong, och vice versa. Det viktiga för Inzaghi och Inter tror jag är att de får känna lite på varandra och hur samarbetet ska fungera ihop. Jag tror att det lär bli fler matcher med en anfallare i år, beroende på huruvida vi värvar en till anfallare eller inte under fönstret. Det ska oavsett vad bli spännande att se vad Inzaghi kan åstadkomma.

Vad talar för att Inter ska kunna upprepa fjolårets succé?

Konrad Grönlund: Bästa truppen i Italien på de flesta platserna, måhända inte anfallet längre. Nu har vi fått in en bra tränare som får bygga om ett mästarlag något efter sina behov. Därmed har Inter få ursäkter att ej prestera. Att förlora Lukaku är trist, givetvis. Men Hakimis stora roll i laget kan nog ersättas. Ska bli en absolut topplacering. Allt annat är ett fiasko.

Siavoush Fallahi: Absolut ingenting, de har tappat två poängspelare och spelare av världsklass och inte fått in samma kvalitet, utöver det har Juventus en riktig tränare i år. Nej, det blir ingen scudetto i år tyvärr.

Ramin Nouri: Defensiven. Det var en av nycklarna till att Inter blev mästare i fjol. Även om Lu-La fick många av rubrikerna får vi inte glömma att Inter släppte in minst antal mål i fjol. De Vrij, Škriniar och Bastoni. Sen framför de tre är Brozo och Barella kvar med sina outtröttliga löpningar, smittsamma driv och eviga gnäll på varje domslut. Sånt vinner man titlar på. Sen har vi kvar Lautaro som utslagsgivande spelare. Wingbacksen kommer bidra men några mål. Sen även att vi inte kastar om för mycket i formationen jämfört med i fjol. Så det går att bygga vidare på det man gjorde förra säsongen. 

Jens Pålsson: Den starka försvarslinjen och rutinen den bidrar med. Det ska heller inte underskattas att laget nu vet hur det känns att faktiskt vinna. I år förfogar Inzaghi över en trupp där majoriteten faktiskt vet hur det känns att vinna scudetton. 

Oliver Kertes: Mycket har förändrats. En ny tränare känner ett sug för att upprepa fjolårets succé. Conte är en vinnare, men det är svårt att motivera en identisk trupp att göra samma sak året efter. Ny finns nytt kött, och hungriga spelare! Ärligt talat kan bristen på kvalitet i andra lag även gynna Inter. I likhet med fjolåret känns inte Juves trupp särskilt stark (i jämförelse med vad den gjort tidigare under 2010-talet). 

Hur ser dina förväntningar ut på klubben i de tre turneringar som vi deltar i?

Konrad Grönlund: Ligatiteln hemma i Italien, la seconda stella, går att bärga. Det återstår att se om man gör det, men det är inte helt orimliga förväntningar att ha på laget. Juventus har fått in en fantastisk tränare samt den defensivt inriktade mittfältaren man behöver desperat, Manuel Locatelli. Därmed är de favoriter. Topp två i Italien är ett måste. Om Inter vinner gör man det med en mindre marginal till tvåan. Jag kan inte säkert säga om laget och tränaren kommer att räcka till guld. I Champions League behöver vi sluta skämma ut oss helt enkelt. Hade lätt kunnat bli en kvarts- eller semifinal, men jag tror att det hela beror på lottningarna. Coppa Italia har blivit ett spöke och bör prioriteras bort.

Ramin Nouri: Jag förväntar mig att Inter slutar topp 3 i ligan. Tror inte man försvarar ligatiteln. Den tar Juve ändå. Allegri skulle inte tillåta något annat. I Champions League vet jag inte vad jag ska förvänta mig med tanke på att grupperna inte är klara. Men med tanke på erfarenheten spelarna har fått från de senaste åren bör vi kunna ta oss förbi gruppspelet. Däremot är det lätt att säga nu. För det är otäckt många drakar i den andra potten. Även den tredje potten innehåller tuffa lag. Upplagt för dödens grupp och missad slutspelsplats igen. Cupen måste vi kunna kräva en finalplats åtminstone.

Siavoush Fallahi: Inters mål bör var att ta sig till CL igen som är livsviktigt för klubben, samt att ta sig vidare ur CL-gruppen vilket man inte gjort på över tio år, samt att vara med och slåss om cuptiteln.

Oliver Kertes: Kvartsfinal Champions League, semifinal vore fint. 3:a i Serie A. Vinst i Coppa Italia

Jens Pålsson: Jag förväntar mig ändå minst en kvartsfinal CL. Inter har helt klart underlevererat i Champions League under senaste åren och jag tycker verkligen det är dags för en uppväxling nu. Vi bör även komma topp-2 i Serie A, allt annat hade varit en besvikelse för mig. Coppa Italia är ingenting jag personligen tar jättemycket på allvar även om Italienare kan känna annorlunda, men en finalplats borde vara rimligt att kräva även där. 

Konrad Grönlundkonrad.gronlund@fotbollshubben.sekarlkonradaxel2021-08-21 08:00:00
Author

Fler artiklar om Inter

Inför Inter - Torino: Kan vi hålla nollan?