Lagbanner
Gästkrönika: Mannen som förkroppsligade Inter

Gästkrönika: Mannen som förkroppsligade Inter

Så verkar dagen till sist vara kommen. Efter åtta och en halv säsong, 30 mål, oändligt många avverkade kilometer och minst lika många slängda armar i luften verkar det till sist vara dags för Marcelo Brozovic och Inter att gå skilda vägar.

I skrivandets stund är visserligen ingenting klart, vi vet fortfarande inte om nästa destination blir Al-Nassr eller Barcelona, men alldeles oavsett verkar ändå utgången given och alla parter tycks ha accepterat ödet. Curva Nord har redan tagit farväl med en text i de officiella kanalerna som, i all sin anspråkslöshet, inte många före honom förärats med:
”Vi kommer aldrig sluta tacka dig för den fotboll du visade oss. Du har alltid svettats för tröjan, från första till sista dagen. Tack Marcelo, lycka till”

Så jo, det verkar faktiskt vara på riktigt den här gången.
Gudarna ska veta att det varit nära tidigare också. I januari 2018 var planet till Sevilla redan bokat, en sargad Brozovic med en cigg i mungipan var på väg att ta bakdörren ut från ett Inter där få skulle sakna honom. Tre år tidigare hade han anlänt från Dynamo Zagreb med rykte om sig som en stor talang, men det mest bestående intrycket under sin första tid i Milano var när han fastnade på bild i en mataffär tillsammans med ett stort gäng fryspizzor och två personer med högst tvivelaktigt rykte. Den bilden – tillsammans med en selfie där han poserade i sin numera klassiska gest med tummen och pekfingret under hakan – fick fansen att ge honom det till en början ironiska smeknamnet Epic. På fotbollsplanen gjorde han däremot ingen glad, Epic. Alla såg att det bodde talang i den gängliga kroppen, men på planen sprang han mest omkring som en yr höna och felpassarna avlöste varandra. I en match strax innan juluppehållet 2018 buade Curva Nord ut honom när han byttes in, och Brozovic svarade med en ironisk applåd riktad mot läktaren. Hans saga i Inter var all och budet från Sevilla kom där och då som manna från himlen från båda parter. I sista sekunden blockerade Luciano Spalletti transfern på grund av truppens digra skadelista, och kort därefter blev han inslängd från start i registarollen mot Napoli, helt enkelt för att det inte fanns någon annan att tillgå.
Den matchen skulle förändra Marcelo Brozovic karriär för alltid, vi kommer tillbaka dit om en stund.



2020 låg separationen ånyo i luften. Brozovic hade vid det laget en helt annan status jämfört med 2,5 år tidigare, men Inter hade just angjorts av General Conte och i hans lagbyggen finns det som bekant ingen plats för någon som inte villkorslöst är villig att underkasta sig Kollektiv Antonio AB.
Mauro Icardi, lagets kapten och store målskytt? Ut med huvudet före.
Radja Naingolan, förra säsongens prestigevärvning? Bort med honom också. 
Och vad skulle han egentligen ta sig till med den där besynnerlige, loje kroaten? Han som visserligen sprang en och en halv mil per match, men som rökte, poserade med vapen på bilder och precis varit inblandad i en incident där han förts bort av polis efter att ha förolämpat sjukhuspersonal som vägrat låta hans lätt knäskadade kompis gå före i kön på akuten.
Ni fattar ju. Det vore synd att säga att det var kärlek vid första ögonkastet mellan Antonio Conte och Marcelo Brozovic, men den saken skulle emellertid komma att ändras. Brozovic gjorde Inters första mål under Conte-eran och gick med tiden från att vara ifrågasatt av sin tränare till att bli det konstanta elementet på Inters mittfält, spelaren som alltid skrevs in först i laguppställningen och som aldrig byttes ut. När Conte mot slutet av sin tid i Inter satt på en presskonferens och fick en fråga om Brozovic brast han, mitt i frågan, plötsligt ut i ett gapskratt. ”Ursäkta, det är bara… för er som inte känner Marcelo… han är verkligen toppen, men jag vet inte vad som rör sig i hans huvud. Han är lite som en idol för hela laget, både för hur han spelar och för sitt sätt att vara”.



Det finns massor att säga om fotbollsspelaren Marcelo Brozovic. Om hur han efter den där Spalletti-nödlösningen 2018 gick från att vara lika stabil som en enbent pall till att bli en av världens mest konstanta mittfältare som knappt satte en fot fel på fyra år. Om hur han gjorde registarollen till sin och utvecklade den till något helt unikt i fotbollsvärlden. Om hur han springer minst 15 kilometer per match och ändå ser helt oberörd ut efteråt (ni känner till historien om Dejan Lovren och salamin by now? Inte? Googla, det är värt sekunderna det tar). Man kan tala sig hes om hans taktiska mastermind och förmåga att på egen hand diktera matchers tempo. Om hur så gott som samtliga nuvarande och tidigare medspelare tar kulor för honom och vittnar om att det är lagkamraten alla alltid önskat att de hade. Om scudetton, alla cuptitlar för Inter, finalerna i VM, Europa league, Champions League, Nations League och hans roll som absolut huvudperson i alla de där tävlingarna.
Men allt det där är egentligen… ja, jag vet inte. Naturligtvis är det inte betydelselöst, men det är ändå bara en liten del av allt det som gjort Marcelo Brozovic till min idol 20 år efter att jag blev för gammal för att ha idoler. För det är ju så ofantligt mycket mer och här vet jag inte ens var jag ska börja eller sluta.
Eller jo, så här: jag tror faktiskt att allt egentligen kan kokas ner till denna enda mening:
Marcelo Brozovic förkroppsligade Inter.



Det var någon på twitter som skrev det häromdagen. Jag hade aldrig tänkt på det så förut, men när man väl sett det känns det bara alltför självklart, eller hur? Sinnebilden av det galna, det udda, det oförutsägbara men samtidigt det godhjärtade som tillsammans utgör essensen i allt Inter står för, det är Marcelo Brozovic i ett nötskal. Vi pratar om en person som från en dag till en annan bara kan dyka upp på träningen med en alldeles förskräcklig bomb-emoji intatuerad på halsen. Eller som får för sig att stoppa en Barcelonafrispark genom att helt sonika lägga sig som en krokodil bakom muren, ett tilltag som för övrigt blev stilbildande både på fotbollsplanen och Instagram. När andra spelare investerar sina förmögenheter i exklusiva klädmärken och restauranger i New York köper Brozovic en sunkig, nedrökt Jack Vegas-bar i Kroatien och experimenterar med kryptovalutor. Han är som en karikatyr av allt det underbara man normalt brukar bunta upp under adjektivet ”juggigt”.
Horribelt blonderad? Check.
Kedjerökning? Check.
Fäbless för skräpmat och Pepsi? Check.
Tatueringar? Check.
Kläderna… kläderna ska vi inte ens prata om, karln borde ha en egen kollektion med allt hemskt han har visat sig offentligt i de senaste åren.
Addera den stora grundtalangen och det till synes totala ointresset att förvalta den – hans diet består för det mesta av fryspizza, cigg och två kilo salami – så börjar bilden bli komplett. Marcelo Brozovic persona och Inters väsen var en match made in heaven och jag är helt övertygad om att det är den stora anledningen till att han för alla interisti blev så nära en bandiera man kan komma, utan att faktiskt vara en.



Och - nu är det alltså, av allt att döma, över. Det är möjligt att något faktiskt gick sönder där i mitten av förra säsongen, något som inte kunde repareras. Det är möjligt att det finns detaljer med den här sortin som är höljda i dunkel och som någon gång behöver problematiseras. Nu är dock inte tiden och platsen för det. Nu är tiden att tacka varandra och gå vidare på varsitt håll och för min del är jag glad att jag fick se Marcelo Brozovic avsluta sin tid i Inter som världens bästa regista i en majestätisk säsongsavslutning med två stora finaler. Det är så jag kommer att bära med mig honom, tillsammans eventuellt med några klipp från Insta när han skjuter vattenpistol på sin BFF Nicolo Barella medan han ropar: ”Bare, dove sei?”
Farväl, Epic Marcelo Brozovic, lycka till med allt. För arabpengarna du tjänar nu hoppas jag att du köper en egen fryspizzafabrik och att den här kryptoskiten du håller på med gör dig så rik att du en dag kommer tillbaka och köper Inter från kineserna.Räkna inte bort den möjligheten. Räkna inte bort någonting när det gäller Marcelo Brozovic - mannen som förkroppsligade Inter.


Gästkrönika av Tony Bacci - Interista och en av deltagarna fotbollspodden #KmDAmore. Medförfattare till den italienska matboken Un Altro Giro.

TV: Brozovic insatser för Kroatien i Nations League 22/23
 

SvenskaFans.com2023-06-28 18:36:00

Fler artiklar om Inter

Inför Inter - Torino: Kan vi hålla nollan?