Lagbanner
Hakan Çalhanoglu - det nya Inters första stora kupp

Hakan Çalhanoglu - det nya Inters första stora kupp

När det skakar som mest kring Inter slår världens främsta sportchef till och plockar in en av serietvåans och rivalens bästa spelare på fri transfer. Den mediala bilden av Inters situation till trots blir truppen bara bättre och en av de värsta rivalerna blir sämre. Hakan Çalhanoglu till Inter är en kupp.

Hakan Çalhanoglu fick en hel del kritik efter sin dåliga andra halva på säsongen, samt ett Europamästerskap där hans Turkiet floppade rejält. Detta med all rätt, då han inte sett lika skarp ut sedan en Covid-19 infektion, ungefär halvvägs in i den gångna säsongen. 

Under hösten påstod en del att AC Milan såg ut som en seriös guldkandidat, vilket de enligt min uppfattning aldrig gjorde. Zlatan Ibrahimovic och Franck Kessié avgjorde de flesta matcherna och de gånger det inte var från straffpunkten, så var det i stort sett alltid Çalhanoglu som låg bakom. Fyra mål och tio assists blev facit för fjolårssäsongen, något som var i underkant och som kanske behöver bli något fler under Simone Inzaghi kommande säsong.

Han utgår som tia och opererar mellan anfallet och mittfältet. Han har både förmågan att spela fram anfallarna till frilägen och skapa chanser helt på egen hand. En stor svaghet är hans tendens att försvinna ur matchbilderna och vara osynlig. Det kan ibland gå en hel månad utan att han gör något större väsen av sig, vilket inte är okej förstås. Men att han trots det varit en stor nyckelspelare de sista kanske 18 månaderna i AC Milan bevisar kanske dels vilken kvalitet han besitter, men också vad det betyder att plocka över honom till andra sidan staden.

I Simone Inzaghis trequartista-roll kommer den turkiska bolltrollaren passa in perfekt. Luis Alberto, som spelade i den positionen under Inzaghis tid i Lazio, har varit en av Serie As bästa spelare under hela sin tid i klubben. Skillnaden mellan spelarna är relativt stor, dock. Luis Alberto är en mer dynamisk mittfältare med spelfördelaregenskaper som inte har något emot att sjunka ner som åtta under långa perioder i matcherna. 

Det ska bli spännande att se hur Hakan tolkar sin roll och det återstår att se vad det blir av den, men vi får inte glömma bort vilken kvalitetsspelare det är. I januari ville Manchester United betala 300-400 miljoner kronor för att få loss honom med bara sex månader kvar på kontraktet.

Som Hakan Çalhanoglu själv säger, chansen att vinna är betydligt större i Nerazzurri.

Benvenuti tra i Campioni d'italia!

Konrad Grönlundkonrad.gronlund@fotbollshubben.sekarlkonradaxel2021-06-25 12:43:24
Author

Fler artiklar om Inter

Inför Inter - Torino: Kan vi hålla nollan?