Lagbanner
Hur många poäng krävs för ligatiteln?
Inters poängsnitt i ligan (2,4) är något som talar för Antonio Conte.

Hur många poäng krävs för ligatiteln?

Inter har spelat 27 omgångar och har därmed 11 matcher kvar att spela innan vi kan summera säsongen 2020/2021. I den här artikeln tänkte jag gå igenom förutsättningarna för säsongsavslutningen. Vad krävs egentligen för att ta den efterlängtade ligatiteln?

Om man blickar tillbaka på de fem senaste säsongerna så har det vinnande laget i snitt tagit 90 poäng. Det som drar ner snittet något är förra säsongen då Juventus vann efter att bara ha tagit 83 poäng. Dock så drar säsongen 17/18 upp snittet något då 95 poäng blev slutställningen. Så det är någonstans kring 90-91 poäng som varit det normala över en femårsperiod. Den här säsongen har Inter tagit 65 poäng på de inledande 27 matcherna. Det ger ett snitt på 2,4 poäng per match. Skulle man fortsätta i samma tempo de avslutande matcherna skulle det innebära att man skulle landa på 90 poäng om man avrundar uppåt (65+(11*2.4). I de elva avslutande matcherna kan man maximalt ta 33 poäng. Vinner man alla matcher som kvarstår skulle man stanna på 98 poäng. Så kommer det självklart inte bli. Tittar man istället på snittet från de senaste fem åren så har man råd att tappa 8 poäng. Det skulle kunna hända om man vinner sju av de kvarvarande matcherna och kryssar fyra. Då skulle man sluta på just 90 poäng. Det finns såklart en rad olika scenarion som leder till 90 poäng. Det är heller ingen sanning att 90 poäng ger titeln utan bara ett riktmärke att titta på för att se ungefär vad som skulle krävas. En annan viktig aspekt är att 90 poäng som snitt har varit vad ligasegrarna har tagit, det säger inget om hur stort avståndet var till tvåan. Om avståndet till det andraplacerade laget var stort så behöver man såklart inte nå upp till 90.

Det är också viktigt att säga att detta är baserat på de fem senaste säsongerna. Det gäller också att titta på hur läget ser ut för konkurrenterna den här säsongen. I nuläget är det Milan och Juventus som är de stora utmanarna som jagar bakom. Milan har 56 poäng inspelade efter 27 omgångar. För Juventus del är det fortfarande så att man inte har spelat den uppskjutna matchen mot Napoli. Därmed har laget endast spelet 26 omgångar och man har tagit 55 poäng på dessa. Det innebär att Milan är 9 poäng efter och Juventus är antingen 10, 9 eller 7 poäng efter beroende på resultatet mot Napoli. Det innebär också att Milan har ett snitt på 2,0 poäng och Juventus har 2,1. Det betyder att Milan skulle landa på 78 poäng och Juventus skulle få 80p om man behöll nuvarande tempo.

En annan aspekt är det kvarstående spelschemat. Vilka nyckelmatcher kvarstår för Inter, Milan och Juventus?

Inter: Sassuolo, Bologna, Cagliari, Napoli (B), Spezia, Hellas Verona, Crotone, Sampdoria, Roma (H), Juventus (B), Udinese.

Milan: Fiorentina, Sampdoria, Parma, Genoa, Sassuolo, Lazio (B), Benevento, Juventus (B), Torino, Cagliari, Atalanta (B).

Juventus: Benevento, Torino, Napoli (H), Genoa, Atalanta (B), Parma, Fiorentina, Udinese, Milan (H), Sassuolo, Inter (H), Bologna.

Tittar man på ovanstående spelschema så är det tydligt att Inter har tre stora uppgifter kvar där man ska ställas mot Napoli, Roma och Juventus där två av dessa dessutom är på bortaplan. För Milan så är det också tre storlag kvar där man ska möta Lazio, Juventus och Atalanta där samtliga av dessa är på bortaplan. För Juventus del är det fyra större matcher kvar, mycket på grund av hängmatchen mot Napoli. Dock så har man fördelen att tre av dessa fyra spelas på hemmaplan. Två matcher sticker ut extra där Juventus - Milan och Juventus - Inter är två viktiga kamper för slutstriden.

Nu har jag valt att fokusera på de större lagen och fetmarkerat dessa för att visa på vilka de svåraste matcherna är. Det är dock viktigt att säga att alla matcher som är kvar är svåra på olika vis. Som ett exempel ska Inter ställas mot lag som Spezia och Hellas Verona som mycket väl kan ställa till det för de större lagen. Juventus har sitt derby mot Torino och Milan ställs mot lag som Fiorentina och Cagliari. När säsongen lider mot sitt slut är det dessutom lag som slåss i botten där poängen blir väldigt viktiga. Så att möta ett bottenlag i slutet på säsongen kan vara en nackdel. När man pratar om spelschemat så är det dessutom så att varken Inter eller Juventus spelar vidare i Europa medan Milan fortfarande har chansen att avancera i Europa League mot Manchester United. Då skulle Milans spelschema utökas med fler matcher vilket i sin tur ökar trycket på spelartruppen.

Ska man lägga in ytterligare en aspekt så är det den psykologiska pressen som kan få en stor inverkan på avslutningen. Inter leder ligan och har Juventus och Milan som jagar bakom. Skulle man tappa poäng mot exempelvis Sassuolo eller Bologna medan Juventus och Milan vinner sina matcher och tar in så kommer det att skapa en stressfull situation för hela laget. Så länge som man fortsätter vinna är det inget problem men så fort man tappar poäng i en match så finns en risk att laget börjar tvivla och då gäller det att man är mentalt starka i säsongens slutskede. Det blir väldigt spännande att följa upplösningen av säsongen.

Forza Inter!

Magnus Wecksell2021-03-17 17:40:00

Fler artiklar om Inter

Inför Inter - Torino: Kan vi hålla nollan?