Lagbanner
2020-12-09 21:00

Inter - Shakhtar Donetsk
0 - 0

Inter 0 Shakhtar 0. Vinn ligan eller avgå, Conte
Tre av planens stora sumpare, denna decemberkväll.

Inter 0 Shakhtar 0. Vinn ligan eller avgå, Conte

Antonio Contes lag slutar sist i en visserligen svår men överkomlig Champions League-grupp. För tredje året i rad faller Inter på eget grepp i samma turnering. Nu är det tydligt vad som gäller. Vinn ligan eller avgå. Dock - skönt att slippa Europa League.

Flera källor var eniga - Nicoló Barella skulle inte starta matchen. Men skadan stoppade inte den briljanta, unga mittfältaren från spel. Christian Eriksen fick därför inte sin efterlängtade start, en chans för honom att verkligen visa vad han går för, när det betyder som mest. Bästa möjliga elvan, just nu i alla fall. Christian Eriksen och Stefano Sensi kan man alltid argumentera för, men Roberto Gagliardini har levererat.

Nicoló Barella visade direkt varför han är så viktig för Inter och deras spel. Innan det ens hade gått tre minuter så hade han varit inblandad i två farliga situationer. Det första riktigt farliga läget skedde när Lautaro Martinez avslutade i ribban på ett farligt, lågt inlägg från Nicoló Barella. 

Det var Inter som hade ett litet övertag i matchen, en helt okej offensiv men ett lite sämre grundspel gjorde att matchbilden var något jämn. Alla chanser, såväl halvchanser som riktiga målchanser, tillföll Inter under den första halvtimmen. Men Shakhtar kunde hota lite på omställningar och främst i djupled och det var deras primära offensiva vapen då man inte ville bjuda på ytor. Shakhtars Vitao fick gult kort för att ha stoppat en framåtrusande Romelu Lukaku.Roberto Gagliardini fick också ett gult kort, något han snackade sig till.

Real Madrid hade efter 35 minuter ledningen med 2-0 mot Borussia Mönchengladbach och det gav Inter en sak - nämligen guldläge att ta ledningen. För en seger innebär avancemang. Shakhtar tvingades till ett byte i minut 37. Försvararen Vitao, varnad sedan tidigare, fick gå av skadad och in kom Davit Khocholava.

I minut 39 blev Achraf Hakimi varnad för att ha tvingats riva ner Taison, den skickliga offensivamittfältsbrassen i Shakhtar. Lautaro Martinez nick i den 41:a minuten blev Inters första målchans på ganska länge, men den unga Shakhtar-målvakten tog den enkelt.

Den första halvleken imponerade inte så mycket från Inter, det skulle krävas mycket mer av Inter i den andra halvleken. Ett spelmoment som var signifikativt för den första halvleken var när Roberto Gagliardini fick iväg ett mycket dåligt avslut när han hade chansen att frispela flera av sina lagkamrater.

Inter anföll direkt i den andra halvleken och såg bättre ut, framförallt var man hetare i alla situationer än Shakhtar. Romelu Lukaku fick en nick efter 52 minuter som unga Anatolii Trubin alldeles precis kunde styra över ribban. En otrolig räddning. Men Inters press skulle avta något. Marcelo Brozovic blev varnad för att ha stoppat en omställning som Shakhtar var i färd med. Efter ett löjligt misstag från Ashley Young så kom Shakhtar till ett mycket bra läge och Samir Handanovic fick stå för sin andra, riktigt bra räddning för kvällen.

Ashley Young hade en mardröm till kväll på Stadio Giuseppe Meazza. När Ivan Perisic kom in istället var det ett välkommet tillskott. En offensivt bra ytter, helt enkelt. En Stefano Sensi eller en Christian Eriksen saknades på planen, då mittfältet förutom Nicoló Barella inte lyckades bidra särskilt mycket. I den 75:e minuten gick den för kvällen svaga Roberto Gagliardini av från planen och Alexis Sanchez kom in istället. Ett viktigt offensivt byte. 

Men Inter visade ingen tydlig glöd. Alexis Sanchez var dock ett tydligt och välkommet tillskott till ett lag som inte skapade särskilt mycket. Christian Eriksen, Danilo D’Ambrosio och Matteo Darmian kom in i ett trippelbyte med fem minuter kvar, alldeles för sent som vanligt när det gäller Antonio Conte. Lautaro Martinez, Achraf Hakimi och Alessandro Bastoni ut. Det hände inget, trots att Alexis Sanchez fick ett nickläge med någon minut kvar. Alexis Sanchez hade sedan en nick som var ämnad mot målet, men en offsidestående Romelu Lukaku stod i vägen.

Tre heta takes

Undermåligt. Trots spelövertag för fjärde gången den här Champions League-hösten lyckas Inter bara vinna en gång. Att inte vilja vinna en sån här match gör att alla utespelare får ett underkänt betyg. 

Viljan? Finns bara i ligaspelet. Det ser ganska bra ut i ligan och även i den enda förlusten för säsongen kämpade man sig tills man hade slut på svett, nästintill. I Champions League gör man noll mål på Shakhtar Donetsk. Det är uruselt. Och beror inte på Shakhtars briljans utan snarare på Inters rena ovilja till att anfalla. Är det ens värt för Inter att ställa upp i Champions League längre?

Vinn eller försvinn. Antonio Conte har gjort en av sakerna han absolut inte får göra som tränare för ett storsatsande Inter, floppa sig ur ett CL gruppspel. Förra året var mer förståeligt, även om det var svagt det med så var det ändå Borussia Dortmund och FC Barcelona, två fotbollslag som Inter bör vara på samma nivå som. Nu snackar vi ett tyskt topplag som om ett år förmodligen är söndersålt och slåss om sjundeplatsen igen. Och ett Shakhtar man slog med 5-0 i somras. Om inte Antonio Conte vinner ligan nu har han inte tagit de stegen man helt enkelt kan begära.

Konrad Grönlundkonrad.gronlund@fotbollshubben.sekarlkonradaxel2020-12-09 23:06:56
Author

Fler artiklar om Inter

Inför Inter - Torino: Kan vi hålla nollan?