Lagbanner
Giuseppe Meazza, 2023-02-05 20:45

Inter - Milan
1 - 0

Inter derbyvinnare med en Martinez i högform

Inter derbyvinnare med en Martinez i högform

Derby della Madonnina och ett slutsålt San Siro med 80000 passionerade supportrar. Med sitt possessionspel vann Inter med 1-0 efter ett nickmål av Lautaro Martinez.

I den första halvleken var det total Interdominans. Ja jag kopierar första meningen från min förra artikel från Atalantamatchen denna vecka, för Inter har börjat ta tag i matcher från minut ett. Den höga Interpressen resulterade även i ett par fasta situationer där hörnorna var livsfarliga från Federico Dimarco och Hakan Calhanoglu. Det resulterade till slut med en nick i mål från Martinez i minut 34.

Det blev lite mer match i den andra halvleken men Milan var egentligen aldrig riktigt nära, även om Inter började slarva lite mer. På tilläggstid kunde Inter ha gjort 2-0 men målet dömdes bort med minsta marginal för offside(se länk), om det var rätt eller fel var omöjligt att bedöma på bilderna. 1-0 var idag i underkant.

Inter rycker lite i tabellen till en andraplats. Detta betyder att Inter har just nu fem poängs marginal till femteplatsen och Europa League. Ja, jag kollar nedåt, hur Inter ska ta ikapp Napolis försprång på 13 poäng vet jag inte. Inter får verkligen inte missa topp fyra, då blir det kaos.

Tre tankar efter matchen
Milan – Jag måste börja med att såga det tröttkörda fotbollslaget Milan. Vad var det jag såg i första halvlek? 73,9% bollinehav var det till Inter efter halvtid, Milan kunde i alla fall ha försökt? Pioli försökte spela 3-5-2 och gå för kryss tror jag.

Inter känns nu mer som ett lag medan Milan är beroende att Rafael Leao har en bra dag. Detta blev ännu mer tydligt när Leao fick börja på bänken på grund av sin dåliga form, i höstas hade han show mot Inter. Det blev bättre när Leao kom in men de flesta är vana att portugisen är hetare framåt. Detta var den tredje raka förlusten i ligan för Milan.

Spelövertaget – Likväl Milan sågades måste Inter hyllas. Med undantag för några minuter i andra halvlek när Leao byttes in med pigga ben var det ett lugnt och behärskat spel för Inter med mycket boll. Det är väldigt sällsynt att ett lag spelar såhär harmoniskt och behärskat i ett Milanoderby. Inter vann även boll väldigt ofta på offensiv planhalva. In med Marcelo Brozovic på detta sakta men säkert så kan Inter bygga vidare på det fina spelet.

Tifot – Det laget som är hemmalag i ett derby brukar alltid bjuda på ett fint tifo med tre etage. Detta är mosaik i högsta klass. Wow!



Betyg
Inter ställde upp med sin klassiska 3-5-2 uppställning. Betygskalan är den klassiska 1-10 från La Gazzetta dello Sport men troligtvis med lite mer känslor inblandande. Lite gladare betyg idag när Inter vann mot Milan.

André Onana - 6 – Endast ett skott på mål mot honom och höll nollan. Bra med fötterna.

Milan Skriniar – 6 – Stod för ett farligt bolltapp i andra med en klumpig snurrfint. Annars var han bra och högst bidragande till segern.
Francesco Acerbi – 7 –Behövde inte agera ofta, vilket måste vara ett tecken på att han gjorde mycket rätt. Positionsspelet felfritt idag.
Alessandro Bastoni – 6,5 – Många fina insatser på slutet och som vanligt bidragande framåt.

Matteo Darmian – 6 - Stänger igen sin kant, taktiskt smart av Inzaghi att starta italienaren i ett derby. Jag hoppas en pigg Denzel Dumfries startar mot Sampdoria där Inter kan gå mer framåt.
Hakan Calhanoglu (ut 89) – 7 – Assist och bidrar med sin fina passningsfot. Håller ihop mittfältet i andra halvlek.
Henrik Mkhytarian (ut 71) – 6 – Lugnt, rutinerat och enkelt hela matchen, men kan ibland försvinna också. Bättre bakåt än vad han brukar vara med 4/4 duellvinster.
Nicolo Barella(ut 89) – 7 – Andra halvlek var lite slarvig men dominant i första halvlek samt sprang mest av alla idag enligt statistiken. Hur han jonglerar bollen i eget straffområde lär gå viralt på Youtube (eller Tiktok då, dagens kids).
Federico Dimarco (Ut 71) – 6 – Under den första halvleken njöt Dimarco och Calhanoglu när Inter hade hur mycket boll som helst och bara kunde mata fina passningar. Tappade effektiviteten i andra halvlek när tempot höjdes.

Lautaro Martinez – 8,5 – Mål, fina passningar, hårt jobb bakåt och helt fantastisk. Gjorde nästan 2-0 men målet dömdes bort med minsta marginal. MOTM utan diskussion.
Edin Dzeko (ut 71) – 6– Kanske inte superbidragande idag men i andra halvlek såg man Dzekos rutin där han bidrog med sitt lugn och såg till på egen hand att Inter kunde få långa anfall.'

Byten
Romelu Lukaku (in 71) – 6,5 – Ok, lite glädjebetyg kanske men fysiken är där nu- Kunde haft en superassist också. Får vi se LuLa i form lagom till åttondelsfinalen till Porto? Jag har fått falska förhoppningar nu.
Robin Gosens (in 71) – 6 – Det börjar bli ett klassiskt Inzaghibyte oavsett resultat. Svårt att ge ett högre betyg till tysken då det bara skulle stänga igen, vilket han gjorde med ett par bollvinster.
Marcelo Brozovic (in 71) – 6 – Bara hans närvaro gav Inter ett lugn på mittfältet efter att ha varit lite tillbakapressade.
Asllani och Gagliardini (in 89) - Byttes in för sent för att bedömas.
 

Carl MårtenssonTwitter: @Carlm942023-02-06 00:10:00
Author

Fler artiklar om Inter

Inför Inter - Torino: Kan vi hålla nollan?