Stadio Giuseppe Meazza, 2021-08-21 18:30

Inter - Genoa
4 - 0

Inter - Genoa 4-0: Propagandafotboll i mästarnas omstart

Kris i Inter? Bedöm själv. Inter gjorde sin bästa första halvlek på år och dagar när Inzaghi debuterade som tränare i tävlingssammanhang. Edin Dzeko och Hakan Calhanoglu visade odiskutabel klass och Arturo Vidal såg ut att ha spolat tillbaka tiden med några år. Idel positiva signaler utsöndrades när Inter körde över Genoa.

Elvan var intakt från förra året på många platser, med undantagen att anfallet hade ett helt annat utseende. Sensi spelade som offensiv mittfältare/släpande anfallare, något som känns improviserat. Detta bakom nyförvärvet Edin Dzeko. Matteo Darmian fick starta istället för Dumfries som troligtvis får chansen framöver. Lautaro Martinez var avstängd och Alexis Sanchez är skadad, dessutom skall en fjärde anfallare vara på väg in enligt både Marotta och Inzaghi. Redan efter knappt en minut såg Hakan Calhanoglu het ut och hotade, Domenico Criscito var tvungen att dra honom i tröjan för att stoppa hans framfart. Första gula kortet kom efter bara en minut av Serie A 21/22. I situationen efter frisparken borde Inter kanske ha fått en straff efter tjuvknep mot Milan Skriniar.

Men han skulle få sin revansch. Fem minuter in i matchen gav slovaken Inter ledningen. Hakan Calhanoglus fantastiska hörna nådde en fri Skriniar som placerade den högt i bortre. Spelet såg flytande och helt självklart ut redan från början. De var hela tiden samlade, stod högt upp i pressen och hotade samtidigt som man dominerade spelbilden.

Propagandafotbollen fortsatte och Hakan Calhanoglu bröstade ner till Marcelo Brozovic som var centimeter från att utöka. Hörnan som följde blev också farlig, från den turkiska mittfältaren. Spola fram ett par minuter och han hade väggspelat sig fram till ett mål av världsklass. Passning fram till en felvänd Dzeko som gav bollen tillbaka direkt till Hakan som smällde in bollen från utanför straffområdet. Efter 2-0 avtog den allra mest intensiva pressen från Inter, utan att de tappade initiativet.

Matteo Darmian hittade Edin Dzeko i boxen i den 24:e minuten, som träffade ribban med ett riktigt hårt avslut. Det var bara ett av flertalet bra lägen som Inter skapade, men som inte resulterade i mål.
Den resterande delen av halvleken var Inters, men den höga pressen resulterade inte längre i lika många öppna lägen. Dzeko, Perisic, Brozovic och Sensi hade en bra match, men det var ju framförallt Calhanoglu som imponerade.

Den kroatiska yttermittfältaren gjorde sedan 3-0 på tilläggstid, men VAR dömde bort målet för en väldigt knapp offside. Brozovic passning hade behövt komma en millisekund tidigare.
Genoa agerade direkt och Ballardini valde att göra ett dubbelbyte i halvtid. Flavio Bianchi och Stefano Sabelli ersatte Andrea Cambiaso och Hernani. Dzeko och Calhanoglu fortsatte att fira triumfer. De förstår varandra helt och samspelar med få touch. De två billiga värvningarna stod för en riktigt bra debut.

I den 52:a minuten var Calhanoglu en block av högsta klass från att göra sitt andra mål. Yahay Kallon var nog Genoas bästa spelare i offensiven, men blev utbytt i den 55:e minuten. Andrea Favilli kom in på hans position. Några minuter senare var Calhanoglu en offsideavvinkning från ett mål av allra högsta klass. Perisic, som slog inlägget, var lite för ivrig igen, i vart fall enligt domarna. Det var nog inte offside.
Med 25 minuter kvar att spela blev Barella abrupt stoppad av Stefano Sturaro och fick ett välförtjänt gult kort. Detta i en period då Genoa lyckades ta ner tempot i matchen. Strax därpå gjorde Inter säsongens första byte, ett dubbelbyte rättare sagt. Stefano Sensi och Ivan Perisic gjorde bra matcher men var oskarpa.

In istället kom Arturo Vidal och Federico Dimarco. Spännande att få se Dimarco, men Vidal är en spelare som de flesta mest vill att Inter gör sig av med. Direkt fick man se Dimarco göra skillnad. Två hörnor på kort tid, direkt efter inhoppet, båda släppte Calhanoglu till den unge italienaren. Den andra i raden träffade Dzekos panna perfekt, men han styrde den dessvärre mitt på Sirigu. Med mindre än 20 minuter kvar gjordes det sista bytet i Genoa. Filippo Melegoni, en mycket spännande och lovande spelare tillika U21-landslagsman för Italien. Han ersatte den varnade Sturaro. Dzeko fortsatte dominera och var väldigt nära att göra mål med en kvart kvar, men fick inte sitt mål den gången heller. Istället styrdes hans avslut rakt ut av målvakten, något Barella identifierade och serverade Vidal. Ett mål modell enklare, något som kanske kan stärka Vidal som hade en svår första säsong i ett titelvinnande Inter.

Dimarcos inhopp var också oerhört positivt, direkt efter 3-0 väggspelade han sig fram till ett bra läge där Sirigu verkligen fick sträcka på sig för att hålla bollen ute ur nätet. Då passade Inzaghi på att byta ut debutanten Calhanoglu samt den ständiga 5+ spelaren, Barella samtidigt. Matias Vecino och Martin Satriano fick komma in för sina säsongsdebuter, häftigt särskilt för Satriano som gjort det bra i sommar.

Denzel Dumfries fick sin debut för Inter i den 84:e minuten. Alessandro Bastoni fick gå av, och därmed flyttade Dimarco ner som mittback och Darmian flyttade ut till vänster. Edin Dzeko fortsatte sin show och fullbordade sin drömdebut med tre minuter kvar. Efter ett fint inlägg från Arturo Vidal gjorde Dzeko 4-0.

Två punkter efter Inter - Genoa

Nyförvärven klockrena - Inters scouting är av toppklass.

Hakan Calhanoglu och Edin Dzeko hade lekstuga. Federico Dimarco, tillbaka från succélånet i Hellas var riktigt bra i sitt inhopp och Denzel Dumfries hade en fin aktion under sitt väldigt korta inhopp. Nu verkar Thuram eller Correa ansluta, något som kommer göra oss ännu bättre. Glöm inte att Lautaro Martinez kommer tillbaka nästa omgång.

Propagandafotboll - ett mycket mer underhållande Inter.

En omgång in och så vidare, det var många väldigt fina signaler som den här insatsen sände. Mindre strömlinjeformat och mer fokuserat på bollinnehav och skapandet av farliga och högkvalitativa målchanser. Försvarsinsatsen var allt annat än felfri, men mittfältet och anfallet presterade en insats som var av högsta klass. Inter sköljde över Genoa. Nu väntar ett par matcher av ungefär samma svårighetsgrad, men om en månad har vi ett lite tuffare schema. Då får vi se vad vi gör för på riktigt.

Konrad Grönlundkonrad.gronlund@fotbollshubben.sekarlkonradaxel2021-08-21 20:35:23