Giuseppe Meazza, 2023-02-22 21:00

Inter - Porto
1 - 0

Inter krigade till sig en seger mot Porto

Det första mötet i åttondelsfinalen hade mycket dramatik men Inter gick vinnande ur kampen efter att Romelu Lukaku hade gjort matchens enda mål.

Det var en svängig första halvlek där det fanns chanser men den sista bollen kom ej fram för något av lagen. Halvlekens farligaste chans hade Bastoni på en hörna i slutminuterna, utöver det hade Porto kanske något fler chanser.

I den andra halvleken öppnade Porto starkt och Inter var tillbakapressade. André Onana fick göra en otrolig dubbelräddning som höll Inter kvar i matchen. Efter det byttes Federico Dimarco ut mot tysken Robin Gosens och plötsligt var det Inter som var dominanta.

Inters höga press och bollinnehav belönades. Efter ett rött kort på Otavio i minut 78 kunde Inter till slut kriga in matchens enda mål. Lukaku nickade Nicolo Barellas inlägg i stolpen men väl på returen var han framme igen och tryckte in matchens enda mål på San Siro.

Tre tankar efter matchen
Matchcoachning – Rätt spelare startade sett till att Lukaku och Marcelo Brozovic haft sina skadeproblem, även om båda måste starta returen. Det bytet som förändrade matchen var att byta in Gosens mot Dimarco, då Porto kom verkligen förbi Dimarco som hade en varning. Även bytet Lukaku mot Dzeko visade sig vara ett bra byte. Dzeko var inte dålig men det hände mer när Lukaku kom in, trots att det slarvades en del från belgaren. Det visade sig att detta dubbelbyte i minut 58 var matchavgörande. För Porto hade fått tag i matchen innan bytet. Jag har haft svårt för Inzaghis matchcoachning många gånger men då måste jag passa på att hylla honom när det blir rätt.

Returmötet – Deras insats var bra och matchen är långt ifrån över. Men med Otavio avstängd för Porto samtidigt som rätt spelare har vaknat i Inter. Om Gosens kan hitta sin Atalantaform är det som ett nyförvärv. Dessutom kommer Brozovic och Lukaku vara redo att starta om de inte åker på bakslag.

Det kommer bli jobbigt i Portugal dock, matchen är långt ifrån avgjort. Men om jag sa 60% fördel Inter inför matchen skulle jag säga det har ökat några procent idag. Jag ser rätt trender för Inter och defensiven känns bra.

Lukaku – Äntligen! Inte en dag för sent. Avgör detta möte och med tanke på hur lite han har spelat denna säsong så krävde jag nästan ett mål av Lukaku när han byttes in. Detta måste betyda otroligt mycket för självförtroendet, speciellt med tanke på hans usla VM där han blev memematerial för en hel värld.

Betyg
Inter ställde upp med sin klassiska 3-5-2 uppställning. Betygskalan är den klassiska 1-10 från La Gazzetta dello Sport men troligtvis med lite mer känslor inblandande.

Andre Onana – 7,5 – Otroliga parader och håller kvar Inter i matchen. Bra med fötterna utöver det.

Milan Skriniar – 6 – Gör det bra och Inter håller nollan. Men han är inte tokdominant som han var under hösten, det är inte stängt.
Francesco Acerbi – 6,5 – En rutinerad dirigent. Nu blev det visserligen avblåst innan men en läcker rensning på mållinjen, vilket säger en del om hans fina positionsspel.
Alessandro Bastoni – 6.5 – Bra i passningsspelet och duellspelet. Kan spela med ännu mer pondus, känns som han har en växel till.

Matteo Darmian – 6 – En riktig krigare bakåt med sitt slit men inte lika vass framåt. Rätt taktiskt att starta honom idag.
Nicolo Barella – 6 –Gör det bra men då mycket av spelet går via Barella kräver jag mer. Drar på sig många onödiga frisparkar samt tar stressiga beslut framåt. Får fram inlägget till 1-0.
Hakan Calhanoglu (ut 66) – 6,5 – Hjärtat på mittfältet, det är kul att se hur han har utvecklat defensiven. Fixar många frisparkar med sin teknik.
Henrik Mkhytarian (ut 84) – 5,5 – Jag måste ge ett stort plus för hans slit. Försökte spela mer kreativt vad han har gjort hittills och fick det inte stämma.
Federico Dimarco (Ut 79) – 5,5 – Tvärtom mot Darmian så var han lite bättre framåt och sämre bakåt. Tappade sin kant helt i den andra halvleken och blev utbytt, var bra innan det.

Edin Dzeko – 5,5 – Kommer inte in i spelet riktigt som han kan. Inter borde ha utnyttjat hans targetspel mer.
Lautaro Martinez – 6 – En smart spelare i spelet utan boll som skapar ytor. Brukar dock vara mer delaktig i spelet. Jobbar i det tysta, var en tånagel från att glidtackla in 1-0 till Inter.

Byten
Robin Gosens (in 46) – 6,5 – Ett monster när han kom in, nu förstår jag varför han var med i tyska landslaget en gång i tiden. Var nära att ge vänsteryttern ett högre betyg då han visade en sån vilja.
Romelu Lukaku (in 66) – 6,5 – Kändes lite småseg innan det röda kortet med sina 103 kg. Sen vaknade han till som den bjässen han ska vara. Vaket att vara med på sin egna stolpretur och trycka in 1-0.
Marcelo Brozovic (in 66) – 6 – Bolltempot höjs när han kom in. Har en otrolig lägstanivå och är alltid stabil.
Denzel Dumfries – 5,5 – Holländaren byttes in för att Inter skulle slå bättre inlägg men det blev inte bättre.

Carl MårtenssonTwitter: @Carlm942023-02-22 23:54:00