Inter - Milan 1-2: Serieledaren bjöd in rivalen i titelstriden

Ivan Perisic fullträff räckte inte till. Nerazzurri förvaltade inte sitt favoritskap och åkte på en knapp förlust mot AC Milan. Nu är titelstriden lite mer öppen och Serie A kommer nu troligtvis att bjuda på drama hela våren. Ett mer beslutsamt Inter kommer att krävas om ligatiteln ska säkras.

Inter ställde upp med en elva som får nämnas som bästa möjliga. Därmed var Inter enorma favoriter mot ett decimerat Milan. Inledningen var något trevande och det var inte nödvändigtvis så att något av lagen tog initiativet, snarare var det föga förvånande så att derbynerverna syntes hos båda lagen.

Känslan var att Inter visade upp nerverna mer och att matchens allvar, men ändå gjorde vi matchens första mål. Dock dömdes det bort för offside, vilket visade sig vara korrekt. Det var nog viktigt för Inter som inte gjorde en av sina bästa matchinledningar denna säsongen. Mindre än minuten senare var Marcelo Brozovic väldigt nära att göra 1-0 med ett långskott som studsade via Pierre Kalulu. Mike Maignans fantomräddning räddade AC.

Det kändes som att Inter började visa sin klass mer och mer och deras tyngd i offensiven och framförallt i omställningarna var övermäktigt för Milan. När tempot drogs ner i matchen var det Milan som gynnades. Men det var Inter som skapade chanserna och Nicoló Barella var ganska nära att sätta 1-0 efter 26 minuter men avslutet gick precis utanför stolpen. Denzel Dumfries skulle också få sin chans i den 29:e minuten då Mike Maignan styrde ut ett avslut från nära håll som verkligen borde ha blivit mål. Vid det laget var det Inter mot Maignan.

Den första riktiga chansen för bortalaget styrdes bort av Batman, detta efter att Sandro Tonali avfyrat en riktig kanon. En minut senare stod Maignan för en tv-räddning på ett skott från distans från Lautaro Martinez. På den efterföljande hörnan sprack derbynollan efter att Ivan Perisic på volley med bredsidan (!) placerat in en perfekt hörna från Hakan Calhanoglu. Succéförvärvet hade ännu en gång klivit fram mot sitt gamla lag. På tilläggstid gav sig Milans keeper ut på upptäcksfärd men lyckades komma undan då Inter inte kapitaliserade på läget som framkom.

Det var en het och intensiv inledning på andra för båda lagen, men det var ingen bra fotbollsmatch som uppenbarade sig. De första tio minuterna var väldigt bleka och i den 58:e minuten byttes Brahim Diaz in istället för Franck Kessié. Ett byte som kändes dumdristigt och lite väl offensivt, där och då kändes det som att Milan skulle få det väldigt svårt på mittfältet. Det öppnade upp spjällen i matchen något. Inter fick bättre kontroll på matchen men Milan såg farligare ut när de väl fick omställningschanser. Ett av de farligaste vapnen som Inter kunde ställa till med för Milan var Hakan Calhanoglu som hotade gång på gång med sina fasta situationer.

Även om det inte blev mål eller superfarligt vid varje fast situation som Inter skapade men ändå såg det väldigt bra ut. I den 70:e minuten fick Federico Dimarco och Alexis Sanchez göra entré i derbyt och ersatte Ivan Perisic och Lautaro Martinez. Med 18 minuter kvar blev Arturo Vidal inbytt istället för Hakan Calhanoglu, ett tillskott som har kapaciteten att avgöra matchen med sin grinta, även om man får ut mer offensivt av turken.

Men Olivier Giroud fick kvittera för Milan trots en regelvidrig tackling på mittplan från fransmannen som inte straffades. Målet var som ett skänk från ovan, givet att målet inte borde stått. Som flera gånger förr var det oavgjort i matchen efter en uppvisning i ineffektivitet. Samma spelare gjorde sedan 2-1 i den 79:e minuten och matchen var därmed vänd från ingenstans. Målvaktstavlan från Handanovic var tydlig. Men det andra målet var å andra sidan snyggt från Milan och ett bra anfall.

Med nio minuter kvar kom Matteo Darmian och Matias Vecino in istället för Marcelo Brozovic och Alessandro Bastoni. Inter lyckades inte skapa något sörre tryck iu slutet och Theo Hernandez fick sitt röda kort som han lagt upp för hela matchen i den 96:e minuten när Denzel Dumfries försökte skapa ett sista anfall.

Det var trots allt ganska mycket positivt som skedde i matchen.

Denzel Dumfries hade lekstuga på sin kant - världsytterbacken Theo Hernandez såg ut som en dålig spelare.

Under första halvlek var det en god insats från Maignan och en lite mindre vass avslutsförmåga från Dumfries som såg till att Milan höll nere siffrorna. Rent praktiskt gjorde man precis vad man ville på kanterna. Det var rent spelmässigt Dumfries bästa insats i Inter, påminde en hel del om Achraf Hakimi. Han var kompromisslös.

Inters väg framåt var på kanterna och där startades de flesta chanserna.

Som sagt var det så att Denzel Dumfries gjorde slarvsylta av Theo Hernandez, framförallt i första halvlek, men även på andra kanten var det en liknande matchbild som uppenbarade sig. Ivan Perisic var inte lika uppenbart dominant, men så fort han kom förbi visade det sig att han gjorde precis vad han ville med bollen. Målet visade vad Inter kan gå miste om, när man nu ser ut att bara behålla Robin Gosens.

Nerazzurri var ineffektiva - höll Milan kvar i matchen.

Milan gjorde ett mycket fint mål till 1-2, men var det sämre laget över 90 minuter. I den första halvleken borde Inter ha skaffat sig en större ledning än 1-0, sedan vände det på bara ett par minuter. Efter att 1-1 kom blev det snabbt ledning för Milan, men att vi kom till den punkten var bara självförvållat av Simone Inzaghi och hans spelare.

Konrad Grönlundkonrad.gronlund@fotbollshubben.sekarlkonradaxel2022-02-05 19:56:57