Lagbanner
Giuseppe Meazza, 2023-08-19 20:45

Inter - Monza
2 - 0

Inter - Monza : Kapten Martinez visade vägen

Inter - Monza : Kapten Martinez visade vägen

Då var premiären avklarad med en rättvis 2-0 seger. Ca 72 500 åskåder kunde se Lautaro Martinez inleda säsongen med en doppietta som fick alla blåsvarta systrar och bröder att hurra av lycka. Även om det såg lite osäkert, ut till och från, under matchen kan man hävda att man vann stabilt. Här kommer en kortare sammanfattning av matchen och sedan en analys.

Matchrapport (smått subjektivt)

Ett nästan fullsatt Guiseppe Meazza kunde, till och börja med, hedra den nyligen bortgångne Carlo Mazzone som har haft en lång karriär inom den italienska fotbollen för att sedan elda på stämningen inför säsongens första match. Båda lagen inledde matchen försiktigt där Inter hade mer av bollinnehavet. Det dröjde inte länge till Inter började skapa ordentliga anfall där Mikhitarian avlossade ett skott som gick över ribban. Sakta men säkert började Inter sätta en högre press mot backlinjen vilket ledde till panikrensningar och/eller felpass från Monzas sida. Efter ca 8 minuter kunde matchens första mål komma då Barella chipp-passade (väldigt fint) till Dumfries på kanten som sedan slog ett lågt inlägg till framrusande Lautaro Martinez som enkelt kunde bredsida in 1-0. Något väntat med tanke på hur matchbilden såg ut.

Efter målet började Monza ta tag i matchbilden genom att försöka spela sig igenom mitten. Man lyckades några gånger överlista Inters mittfält men oftast tog det stopp när de kom till straffområdeslinjen. Då Monza började pressa framåt kunde man utnyttja Thurams snabbhet i ytorna som skapades via kontringar. Detta resulterade i ingenting, mer eller mindre, och första halvlek slutade 1-0.

Andra halvlek inleddes på samma vis. Monza kände sig manade att anfalla för att kunna kvittera. Inter i sin tur hade viljan att skapa organiserade anfall när de hade bollen vilket ledde till att det skapades ytor för Monza att kontra på. Gästerna lyckades med några höga- och låga inlägg från kanterna men tack vare beslutsamheten hos Inter-spelarna så lyckades man avvärja potentiella farliga anfall. Det mest avgörande skedet från Inter-led var när Inzaghi genomförde ett trippelbyte där Cuadrado bytte mot Dumfries, Arnautovic bytte mot Thuram och Augusto bytte mot Dimarco. Även om samtliga tre spelare genomförde godkända insatser var detta en välkommen injektion i matchen. Cuadrado kom in och bidrog med sin spetskvalitet, vilket är att utmana motståndarna på sin kant. Augusto spelade väldigt rutinerat och man märkte, till och börja med, att han spelade säkert och utmanade inte lika mycket som sin andra kollega på kanten. Marko Arnautovic borde få en egen artikel skriven efter sig då detta var hans halvlek. Han kom in med pondus, självsäkerhet och beslutsamhet. Man såg i hans kroppsspråk att vi (inklusive vi TV-tittare) var hemma hos honom, i hans borg. Förutom att hålla bollen inom laget och förse laget med etablerade anfall så lyckades han assistera till Martinez 2-0 målet minut 80. Efter att backlinjen startade ett snabbt anfallsspel genom att slå en rak passning till Mikhitarian där han sedan tog fart mot motståndarnas mål och slog ut passningen till Arnautovic som befann sig precis utanför straffområdet på den vänstra sidan. Marko drog en överstegsfint, skickade Monza-försvararen upp till läktaren, för att sedan slå en låg passning till en framrusande Martinez som glidtacklade in 2-0 från nära håll.

Frattesi kunde senare komma in för Martinez i ett tacksamt skede med tanke på att detta var hans debut och nu kunde han med sin snabbhet kontra från mittfältet då man förväntade sig att Monza skulle börja anfalla. Även Bisseck kom in och gjorde sin debut.

Inter kunde spela ut matchen men kunde även ha fått med sig några mål till då Arnautovic var på spelhumör. 

Analys
Som jag nämnde i införrapporten är målet här att försöka besvara mina tre punkter som man kan läsa i den tidigare artikeln.

1.Inzaghi-fotboll
Man visste på förhand att det skulle inte kunna gå att köra med en hög press under längre stunder då det var för varmt. Enligt kommentatorn var det 30 grader när matchen spelades. Däremot anser jag att man gjorde rätt att inleda matchen med att pressa högt för att få till ett tidigt mål. Man gjorde även ett bra val att låta motståndarna ha bollen mycket och ligga lågt, vilket man kan se på bollinnehavet där Monza hade ett litet övertag. Sedan tycker jag att man använder Thuram på ett bra sätt och man märker att han kommer att bli väldigt nyttig. Han kan spela på småytor och även ta fart när det öppnas ytor. Finslipar han på den sista tredjedelen så kommer han generera många poäng denna säsong.

2. Inters ryggrad - solid och pålitlig
Acerbi var tvungen att slänga in handduken pga skada men vad gör det när man har generalen från Nederländerna tillgänglig. Man kunde se att erfarenheten spelade en stor roll under denna match. Vid sådana här matcher är det viktigt att De Vrij, Bastoni, Barella, Chala och Lautaro Martinez står pall. Yes, jag nämnde Chalanoglu. Även om han inte har spelat länge i Inter så har han en central roll i Inters spel, både i försvarsspelet men även också när man ska organisera anfall. Han följde med flera gånger ner i straffområdet när Monza anföll och offrade sig väldigt mycket. Han blockerade även ett farligt skott i straffområdet som lika gärna kunde ha resulterat i en kvittering. Dimarco var också viktig i uppbyggnadsspelet där han både kan spela på kanten men även som en inverterad ytterback för att kunna ge mer variation samt vara oförutsägbara för Monza.

3. Mercato - påverkades truppen av det?
Vid första anblick såg spelarna fokuserade- och målmedvetna ut. Tre poäng skulle bärgas i jakten på ligatiteln. Dock fick man höra av Inzaghi i en intervju efter matchen att truppen inte är komplett och att man är ute efter en försvarare. Han tillade också att detta är något klubben vet om. Egentligen är detta ingen hemlighet då Skriniar försvann och vi har inte fått någon riktig ersättare. Det har ryktats om att Benjamin Parvard (från Bayern München) är på väg in men vi alla interisti vet att det är många som har ryktats in men Zhang håller stenhårt i plånboken. Oavsett anser jag att grabbarna skötte uppgiften bra för att vara premiär.


Two stars and a wish

Första stjärnan tillägnar jag kaptenen. Jag har redan nämnt honom flera gånger men detta var exakt vad jag ville ha av honom. Pondus och beslutsamhet. Förutom de två målen så var han där och krigade för varje yta. Jätteviktigt att han kommer igång ordentligt då målskyttet vilar på hans axlar denna säsong.

Andra stjärnan vill jag ge till Barella. Otrolig viktig för grundspelet och han ger den garantin som behövs för att kunna ligga lågt men även att gå till anfall. Han finns överallt på plan och det kändes även fint att se honom bära bindel när Lautaro byttes ut. Det kändes naturligt.

Jag vill inte döma ut någon/några efter en premiär-match som man nyligen vann men jag önskar mer lugn när mittfältet har bollen. Kanske är det så att man saknar Brozovic när matchbilden såg ut som igår? Lite det jag befarade med att ha Chala som regista. Han är inte lika säker i spelet när han är vänd mot sina back och ryggen mot motståndarna. Detta leder oftast till att spelet blir mer rak och direkt då han söker sig till positioner för att vara rättvänd. Inget fel med det men risken finns då att ett tight försvar (som de flesta italienska lag har i sitt DNA) kan förutse detta och kontra snabbt när man flyttar upp alla spelare. Kanske jag som nojar…


Vissa av er kommer tillbaka från semestern eller så börjar ni skolan kommande vecka. Därför är det extra-skönt att gå in i sina dagliga sysslor imorgon måndag, med ett leende på läpparna och hälsa med frasen FORZA INTER när någon hälsar på er.

Pablo Grondona Umaña@InterPGU2023-08-20 10:34:46
Author

Fler artiklar om Inter

Inför Inter - Torino: Kan vi hålla nollan?