Stadio Giuseppe Meazza, 2021-12-12 20:45

Inter - Cagliari
4 - 0

Inter serieledare efter galen helg: "Ska mycket till om de ska förlora greppet om titeln"

Wesley Sneijder, förlåt Hakan Calhanoglu, var återigen en nyckel i Inters mest dominanta insats under kalenderåret 2021. Nu är ordningen återställd i serietabellen och de lagen som ska jaga Inter ser ut att ha tappat fart efter att allt gått deras väg under de första veckorna av mästerskapet.

Inter hade möjligheten att ta serieledningen, något man förtjänat hela säsongen. Detta när Cagliari kom på besök denna söndagskväll.

Hemmalaget kopplade också greppet från start och man märkte tydligt vilket lag som var nästjumbo och vilket som hade chansen att ta täten i det maratonlånga titelracet. Det var en i stora delar ordinarie elva som Simone Inzaghi ställde upp med och det som man kanske kunde höja på ögonbrynen åt var att Inzaghi ansåg att Nicoló Barella skulle starta efter hjärnsläppet i tisdags som slutade i ett rött kort.

Bredvid Lautaro Martinez såg vi elvans enda joker, El Nino Maravilla. Chilenaren med nummer sju på ryggen har knappt spelat den här säsongen och har lidit av att Joaquin Correa tagit över den givna back up-platsen i anfallet.

Inledningen av matchen bjöd på flertalet distansavslut från Barella som ville kompensera för tisdagens bravader. Framförallt gick pulsen upp när Milan Skriniar tryckte av från distans.  Dominansen första halvtimmen gestaltade sig i sex hörnor, 77-23 i bollinnehav (%) och 1-0. Hakan Calhanoglu serverade Lautaro Martinez på hörna som hittade en fri yta vid närmsta stolpen. Argentinaren, som är något av en notorisk målsumpare och har en dålig “conversion-rate”, lyckades nicka in ledningsmålet och målet var resultatet av tydlig dominans från våran sida.

Vår riktigt dominanta insats fortsatte och Denzel Dumfries löste straff åt oss med bara minuter kvar av första halvlek. Men Lautaro Martinez tog hand om den på ett riktigt svagt sätt och Calhanoglus retur gick inte in. Det var en knapp men välförtjänt ledning som Inzaghi fick med sig i halvtid, på något sätt hade Cagliari överlevt med hedern i behåll. Men det skulle inte ta alltför lång tid av den andra halvleken innan vi befäste ledningen ytterligare.

Alexis Sanchez överlistade Alessio Cragno efter en otrolig assist från Nicoló Barella. Trots tight markering vid kortlinjen lyckades världsklassmezzalan jonglera upp bollen och hitta in till chilenaren i mitten av straffområdet. Alexis hade en tuff första halvlek, men det målet kunde man inte klaga på. Viktigt för Inter och för honom själv. Alexis Sanchez, Lautaro Martinez och Nicoló Barella skapade sedan farliga chanser på löpande band och såg riktigt bra ut. Det var ett mirakel att det inte stod minst 5-0 på tavlan. Ligans bästa nyförvärv säsongen 21/22 skulle sedan smälla in 3-0 med ett av säsongens snyggaste avslut. Från utanför straffområdet, rakt upp i krysset.

Bara en eller två minuter senare gjorde Lautaro Martinez 4-0. Nicoló Barella hade lekstuga denna söndagskväll och chippade fram argentinaren som lyckades ta ner bollen och lägga in den lugnt i vänster hörn. Med drygt 20 minuter kvar kom Federico Dimarco och Martin Satriano in istället för Denzel Dumfries och Lautaro Martinez. Samtidigt fick El Pitbull komma in istället för Marcelo Brozovic. Ett par minuter senare fick Stefano Sensi chansen istället för den turkiska kopian av Wesley Sneijder. Bombardemanget från Inter fortsatte och matchens lirare var Alessio Cragno, målvakten som släppte in fyra mål men siffrorna borde kanske snarare hamnat på det dubbla. Vi fick se en A-lagsdebutant i Mattia Zanotti, som ersatte Ivan Perisic. Matchen slutade 4-0, men det kunde mycket väl ha blivit ännu blodigare för öborna.

Nu har Inter två matcher kvar att spela innan det vankas ett kort uppehåll. Först bortamatch mot Salernitana och sedan kommer Torino på besök. Det är med andra ord två överkomliga motstånd som väntar och nu ska väldigt mycket till om inte Nerazzurri ska koppla greppet om Scudetton halvvägs in i den här serien.

Konrad Grönlundkonrad.gronlund@fotbollshubben.sekarlkonradaxel2021-12-12 22:49:06