Lagbanner
Inters tokdefensiv mot Porto ledde till kvartsfinal

Inters tokdefensiv mot Porto ledde till kvartsfinal

Det blev 0-0 på Estadio do Dragao och Inter avancerade till kvartsfinal med 1-0 totalt i dubbelmötet. Detta efter att backat hem ordentligt när Porto inte lyckades få håll på Interförsvaret.

Inter hade en tung Speziaförlust i bagaget i ligan vilket betydde kraven var enorma på det blåsvarta Milanolaget. Coach Simone Inzaghi hade en tydlig matchplan för att bevaka Inters 1-0 ledning från första mötet på San Siro. Den matchplanen var att tokbacka hem och spela brutalt defensivt i Portugal för att säkra avancemang.

Den första halvleken var nog absolut den tråkigaste jag sett på TV på väldigt länge och då har jag ändå motvilligt sett SVTs nya dramaserie ”Händelser vid vattnet” och den svenska komedifilmen "Reine och Mimmi i fjällen". Porto hade 70% bollinnehav men Inter stängde igen otroligt bra, Porto hade endast 0,23 i xG i halvtid. Däremot var det otroligt tråkigt att se Inters offensiv. Nicolo Barella och Henrik Mkhytarian turades om att göra felpassningar och bidra med bolltapp medan anfallaren Edin Dzeko segade ner de kontringstillfällen som fanns.

Den andra halvleken lyckades Inter ha något mer boll utan att skapa chanser. Porto försökte medan Inter försökte döda tiden med brunkfotboll. Det var dock först på tilläggstid det blev riktigt farligt. Denzel Dumfries räddade en boll på mållinjen och Porto hade ramträffar. Inter lyckades grisa till sig 0-0 idag vilket betydde att det blev avancemang.

Tre tankar efter matchen
Kvartsfinal – Wow! Första gången Inter är i kvartsfinal på 12 år i Champions League. Hur fan det gick till vet jag inte, det såg inte vackert ut. Men äntligen!

Superdefensiven – Jag vet inte vad jag ska kalla det men noll insläppta mot Porto är imponerande. Totalt hade Inter 35% bollinnehav och kom aldrig till en farlig chans. Det var krig från minut 1 och jag måste trots allt hylla laget som på något sätt lyckas hålla nollan.

Inzaghis jobb räddad – Liten besvikelse i ligaspelet men om Inter lyckas fixa topp fyra där ska han trots allt vara kvar. Detta avancemang var nog nödvändigt för att Inzaghi skulle behålla sitt jobb och jag hoppas Inter bara lyckas knyta ihop säcken och fixa topp fyra i ligan nu. Jag tror detta kommer ge gruppen arbetsro samt en energiboost.

Betyg
Inter ställde upp med sin klassiska 3-5-2 uppställning. Betygskalan är den klassiska 1-10 från La Gazzetta dello Sport men troligtvis med lite mer känslor inblandande. 3-5-2 liknade dock mer 10-0-0 idag men det är en annan femma.

Andre Onana – 7,5 – Blev aldrig testad ordentligt i första halvlek men agerade alltid med pondus. Gör en fin räddning i den andra halvleken där han inte släpper någon retur trots skymd sikt. Samt en otrolig reflexräddning på tilläggstid där han styrde ut bollen via stolpen och ut. MOTM!

Matteo Darmian (ut 80) – 6 –Det var oftast stängt när Portospelara försökte ta sig förbi Darmian. Fick ta ett tidigt gult kort för att rädda upp slarv från Intermittfältet, vilket han ej kan lastas för.
Francesco Acerbi – 6 – Stod rätt som oftast men det kändes som att en bättre offensiv hade utan problem kunnat hitta ytor bakom Acerbi.
Alessandro Bastoni (ut 74) – 6– De anföll inte lika ofta på hans kant men när de väl anföll kändes det som att det fanns lite ytor bakom. Gör i det stora hela en bra match. Klev ut skadad.

Denzel Dumfries – 6,5 – Det ser ej vackert ut, men ingen kom förbi Dumfries. Horribel offensiv men är ursäktad då Inter höll nollan och han vann sin kant. Räddar boll på mållinje på tilläggstid.
Nicolo Barella (ut 80) – 5,5 –Värdelös i passningsspelet, jag har större krav på Inters rörliga playmaker. Blev något bättre i den andra halvleken. Känns sliten fysiskt.
Hakan Calhanoglu – 6 – Den som håller ihop mittfältet någorlunda idag. Visar prov på ledaregenskaper som jag gillar. Svårt att ge högre betyg när hans centrala mittfältskollegor inte vill hjälpa till framåt.
Henrik Mkhytarian – 6 – Slet som ett djur, halvkass framåt men är ursäktad. Idag skulle det spelas tråkig fotboll och betyget bedöms därifrån.
Federico Dimarco – 6 – Det var längesedan jag honom så bra defensivt. En av få som kunde hålla bollen mer än två sekunder och passa bollen längre än tre meter.

Edin Dzeko (ut 70) – 5,5 – Gör det ok i targetspelet faktiskt och defensiven. Men saktar ner många kontringslägen. Slet mycket men märks att han är ur form.
Lautaro Martinez – 6,5 – Vinner mycket boll och dödar mycket tid. Gör många bra beslut men är oftast väldigt ensam. Dagens största krigare utan tvekan. En otrolig lagspelare. Idag var han Ngolo Kante snarare än striker.


Byten
Danilo D’Ambrosio (in 70) – 6 – En matchbild som passade honom och bidrog med aggressivitet.
Romelu Lukaku (in 70) – 6 – Taskig matchbild när han kom in men något rörligare än Dzeko trots allt.
Stefan De Vrij (in 74) – 6 – Jag vet inte vad som hände sista kvarten av nervositet men Inter höll nollan och De Vrij var på planen.
Milan Skriniar och Marcelo Brozovic (in 80) – Spelade för kort tid för att betygsättas men de försvarade sig väl.

Carl MårtenssonTwitter: @Carlm942023-03-14 23:34:00
Author

Fler artiklar om Inter

Inför Inter - Torino: Kan vi hålla nollan?