Lagbanner
Kan inaktiviteten på transfermarknaden kosta en ligatitel?
Kan man hitta en spelare som Hakimi ute till vänster?

Kan inaktiviteten på transfermarknaden kosta en ligatitel?

Inför säsongen talades det en hel del om Inter som favoriter till ligatiteln. Conte fick sina nyförvärv som skulle hjälpa laget att ta nästa kliv. Juventus hade därtill satsat på en oerfaren tränare i Pirlo. Nu när halva säsongen har passerat så ligger laget tvåa, endast två poäng bakom den överraskande ligaledaren Milan, med Juventus fem poäng bakom sig (dock med en match mindre spelad). Den här artikeln försöker reda ut om inaktiviteten i transferfönstret kan bli kostsamt för ligastriden.

Inter har precis besegrat Milan i kvartsfinalen av Coppa Italia. Man har dessförinnan kryssat borta mot Udinese och därmed tappat två viktiga poäng i ligatoppen. Matchen innan det slog man Juventus övertygande med 2-0 på hemmaplan. I en svängig januarimånad har man även hunnit förlora mot Sampdoria och tappa en 2-1 ledning i Rom. Segrarna mot Juventus och Milan är något som man ska hylla Conte för. Laget visar att man kan prestera mot de bästa i ligan. Samtidigt bör man sätta ett frågetecken kring hur man hanterar matcherna mot Roma, Sampdoria och Udinese. Jag förstår att man inte kan vinna samtliga matcher men om man hade utnyttjat truppen bättre och gjort andra byten så hade resultaten kunnat se annorlunda ut.

För min del handlar lagets problematik om vänsterkanten. Då tänker jag framförallt på spelare som Young, Kolarov och Perisic. Conte fortsätter med sin 3-5-2 uppställning där han förväntar sig mycket av yttrarna. Man ska kunna följa med framåt och vara ett offensivt hot men man ska även kunna försvara och täcka hela sin kant. Ute till höger har Hakimi inte varit helt självklar under hela säsongen men tittar man i målprotokollet så är det en spelare som bidrar med såväl mål som assist. Med den snabbheten som han besitter så är han en tillgång såväl offensivt som defensivt. En spelare som vuxit in allt mer i Contes Inter. Det är snarare på vänsterkanten som problemen finns. Varken Young, Kolarov eller Perisic har lyckats göra kanten till sin. Jag tycker att Young blir för lättläst då han oftast vill vika in och använda sig av sin högerfot. Jag anser att Kolarov har blivit för gammal och inte hinner med längre och därmed inte har vad som krävs för den positionen. Perisic är fortfarande för ojämn och beroende av sitt humör. Ibland kan han ha sin dag då han ständigt utmanar och är ett hot. Men allt som oftast så står han för väldigt svaga inlägg och energifattiga prestationer.

Det som Inter således behöver är att hitta en spelare som kan hota längs vänsterkanten på samma sätt som Hakimi har varit framgångsrik ute till höger. Det spekuleras i att det vore klokt att hämta hem Federico Dimarco som är på lån hos Hellas Verona. Detta efter att han den här säsongen stått för tre fullträffar i den blågula dressen. Jag vet inte om den möjligheten finns eller om det skulle vara rätt lösning. En spelare som jag tycker hade varit riktigt intressant är Atalantas Robin Gosens. Det är lätt att stirra sig blind på statistik kring målskytte men det är ett faktum att Gosens stått för fem fullträffar den här säsongen är riktigt imponerande. Detta i ett lag på den övre halvan som även spelar ute i Europa. 

Något som är viktigt att komma ihåg är dock den pressade finansiella situationen som många klubbar runt om i världen befinner sig i på grund av pandemin. För Inters del är det även frågetecken kring klubbledningen och en eventuell försäljning av klubben. Om de Kinesiska ägarna inte har möjlighet att investera i Januari så kan det få stora konsekvenser för Inter och möjligheterna till ligatiteln. Tittar man bortom problemet med vänsterkanten så har vi även situationen med Christian Eriksen. Nu gjorde han förvisso mål senast mot Milan men speltiden har varit ytterst begränsad för dansken. Skulle det vara så att han försvinner under de sista dagarna av transferfönstret gäller det att man har täckning i övrigt i truppen då det ser mörkt ut att hämta in ersättare. Det hade även varit intressant att ha ett ordentligt fjärde-alternativ där framme då Pinamonti inte fått något förtroende från Conte.

Kommer inaktiviteten på transfermarknaden att kosta en eventuell ligatitel? Hur slagkraftiga hade man varit med ett tydligare alternativ på vänsterkanten? Det blir väldigt spännande att följa de sista dagarna innan fönstret stänger samt den andra halvan av säsongen. 
Forza Inter!

Magnus Wecksell2021-01-27 17:00:00

Fler artiklar om Inter

Inför Inter - Torino: Kan vi hålla nollan?