Lagbanner
Kan Inter försvara ligatiteln?
Hur väl står sig Inzaghis Inter jämfört med laget som tog Scudetton?

Kan Inter försvara ligatiteln?

Simone Inzaghi har fått en fin inledning med två inledande segrar där framförallt hemmapremiären övertygade. Flera frågetecken kvarstår dock kring hur det ska gå utan Conte, Hakimi, Lukaku och Eriksen (?). Den sportsliga ledningen har dock värvat klokt och man har fått in kvalitet i form av Dzeko, Correa, Çalhanoglu och Dumfries. Har man fortfarande en trupp för att vinna ligan?

Till att börja med måste man fråga sig hur väl nyförvärven kan ersätta spelare som Hakimi och Lukaku och Eriksen? När det gäller den förstnämnda så tror jag inte att det går att hitta en mer intressant högerback. Hakimi bidrog med en otrolig fart på sin kant där han stod för såväl framspelningar som mål. Det är otroligt sällsynt att en ytterback står för sju fullträffar under en säsong. Med Hakimi var det heller ingen slump då han gjorde nio säsongen innan för Dortmund. Han har dessutom redan hittat målet i PSG-tröjan. Med en begränsad budget lyckas man få loss Dumfries som gör ett otroligt fint EM där han likt Hakimi bidrog med mycket i offensiven. Frågan är dock hur stort steg det blir från PSV till Inter och från den holländska ligan till Serie A. Blickar man tillbaka på de fyra senaste säsongerna så är det en spelare som gjort minst 4 mål varje säsong. Att han fått börja på bänken de två inledande matcherna tyder på att Inzaghi vill ge honom tid att anpassa sig till den nya miljön.

När det gäller att ersätta Lukaku tycker jag att man har gjort klokt i att värva in två spelare. Att man får in Dzeko och Correa gör att laget får fler alternativ, något vi fick se prov på under fredagskvällen där Correa kommer in från bänken och avgör. Lukaku bidrog med mer än bara målen då han var en naturlig uppspelspunkt och en urkraft i djupled. Han hade även ett väldigt bra samspel med Lautaro Martinez. I Dzeko får man en klok spelare som även han kan agera som uppspelspunkt. De tre senaste säsongerna i Roma har han i snitt gjort 15 mål per säsong. Detta att jämföra med säsongen 16/17 där han stod för 39 fullträffar. Många menar dock att han mycket väl kan få en nytändning i den svartblå tröjan. Frågan är om han kan nå 20 mål i svartblått? I Correa får man en passningsskicklig spelare som dessutom är en favorit hos Inzaghi. Att han är en argentinsk landslagsman med en tydlig relation till Martinez är inte heller en nackdel. Tittar man på målproduktionen de tre senaste säsongerna så är det dock inte någon imponerande läsning. Argentinaren har snittat på 10 mål per säsong. Det man ska komma ihåg är dock att Immobile varit tydlig etta i Lazio och att spelet varit uppbyggt kring att han ska göra målen. Det ska bli spännande att se om Correa kan utveckla sitt målskytte under debutsäsongen med Inter. Inhoppet mot Hellas Verona med två fullträffar lovar väldigt gott.

När det gäller Eriksen vet vi fortfarande inte om han kommer att få spela i Italien eller inte och hur hans framtid ser ut. Det allra viktigaste är såklart att han har hälsan med sig. Om han inte kan komma till spel så finns ersättaren klar i from av Çalhanoglu. En mycket smart värvning av den sportsliga ledningen där man ersätter Eriksen utan att behöva betala någon övergångssumma eftersom han satt på ett utgående kontrakt. Man tar dessutom en av Milans bästa kreativa spelare. Man ska dock komma ihåg att Eriksen inte nådde samma höjder i Inter som under tiden i Premier League. Under de två senaste säsongerna stod han för 4 fullträffar vardera. Detta att jämföra med ersättaren som under de två senaste säsongerna i Milan gjort 10 mål i snitt. Att Çalhanoglu är målfarlig visade han även i debuten där han gjorde ett fint mål med ett avslut utanför straffområdet. Turken är också skicklig på fasta situationer och är därmed även i detta avseende väl lämpad att ersätta Eriksen. Sedan tycker jag dock att dansken har en högre höjd och ett bättre passningsspel.

Man tappar alltså flera spelare av hög kvalitet men tycks på förhand kunna ersätta dessa på ett bra vis. Har man lyckats adressera de andra problemen från föregående säsong? I min bok handlade det framförallt om att få till ett tydligt alternativ på vänsterbacken samt värva in en ersättare till Handanovic. När det gäller vänsterbackspositionen så får man tillbaka Dimarco från lån. En ung italiensk vänsterback som övertygat under föregående säsong med Hellas Verona där han stod för fem fullträffar. Det är en spelare med en bra vänsterfot som kan bidra med träffsäkra inlägg från sin kant. Tittar man istället på målvaktsfrågan så lutar allt åt att man fortsätter med Handanovic den här säsongen. Det ryktas att man får in Onana från Ajax gratis nästa sommar. Frågan är om det blir kostsamt att inte ersätta Handanovic redan nu då han under fjolåret stod för flertalet misstag som kostade Inter baklängesmål. I matchen mot Hellas Verona är det återigen Samir som bjuder på baklängesmålet. Borde man inte ha lagt lite pengar på en ny målvakt redan nu istället för att få till en fin affär nästa sommar?    

Till sist skulle jag vilja framhålla den bredd som finns i truppen genom att titta på hur varje spelare kan ersättas. Jag anser att detta är den starkaste elvan i skrivande stund:

Handanovic; Skriniar, De Vrij, Bastoni; Dumfries, Brozovic, Barella, Çalhanoglu, Dimarco; Dzeko, Lautaro.

Tittar man istället på ersättarna för varje position så ser det ut såhär:

Radu; Ranocchia, D’Ambrosio, Kolarov; Darmian, Vidal, Vecino, Sensi, Perisic; Sanchez, Correa.

Utöver dessa finns även Cordaz, Gagliardini, Agoume och Satriano. I min bok finns det goda ersättare på mittfältet och i anfallet medan defensiven inte har samma bredd. Vidal har visat att han kan vara att räkna med den här säsongen och Vecino kan räknas in som ett nyförvärv med tanke på hans skadehistorik. Att kunna rotera med spelare som Sensi, Perisic och Correa visar på en väldigt fin bredd. Kanske är truppen till och med för stor och man skulle må bra av att ett par namn lämnade i slutet av fönstret. Skador i försvaret skulle dock kunna bli problematiska där Ranocchia och Kolarov inte håller samma klass som de offensiva ersättarna.

För att sammanfatta tycker jag att den sportsliga ledningen har ersatt de förlorade stjärnorna på ett bra vis. Man har även en väldigt bred trupp där många spelare kan komma in från bänken och förändra en matchbild. Jag anser att man ska vara med och utmana om titeln den här säsongen. Det blir otroligt spännande att följa Inzaghis Inter 2021/2022.

Forza Inter

Magnus Wecksell2021-08-29 08:00:00

Fler artiklar om Inter

Inför Inter - Torino: Kan vi hålla nollan?