Matchrapport & Analys av Monza - Inter : Var är Lautaro Martinez?
Inte Thurams kväll...

Efter en sen kvittering av Dumfries så kunde säsongens första Milanoderby sluta oavgjort. Som en blixt från en klarblå himmel gjorde hemmalaget första målet för att sedan släppa in kvitteringen strax därefter.

Matchrapport
Det är en roterande startelva Inzaghi ställer ut, men inte likt den Gazettan hade tagit fram inför matchen. Lautaro och Thuram i fram och Frattesi, Asllani, Mikhitarian bakom dem. Nu kör vi!

Inledningsvis tar Monza för sig i matchen där man försöker pressa fram positionerna. Detta leder till att Inter ligger lite lägre för att skapa kontringar. Matchens första riktiga målchans kommer under minut 8 där Dimarco springer på vänsterkanten och slår ett perfekt inlägg till Lautaro Martinez som tyvärr nickar över ribban.

Monzas press börjar avta, vilket leder till att Inter börjar äga mer boll. Återigen kommer en målchans från vänsterkanten där Dimarco får till ett inlägg. Frattesi kommer framrusandes och försöker bredsida in bollen men tyvärr så hamnar den utanför Turatis vänstra stolpe.

Lagen går in i halvtidsvilan med ställningen 0-0. Ganska händelsefattig halvlek där Inter har ett litet övertag sett till målchanser. Dock är Monza inte helt ofarliga då de har haft några kontringslägen men har inte lyckats förvalta dem.

Andra halvlek börjar med fullfart från hemmalaget där de vill gå för ett tidigt ledningsmål.

Minut 56 får mister nog, dags för förändring. Han byter ut Lautaro, Mikhitarian och Darmian mot Taremi, Zielinski och Dumfries. Kult att Zielinski äntligen får göra serie A-debut i Intertröjan!

Även om det såg bra ut direkt efter trippelbytet tidigare har man otroligt svårt i den sista tredjedelen. Detta leder till att Inzaghi slänger in Correa och Arnautovic mot Asllani och Thuram. Nu har man 4 anfallare på plan. Full fart framåt alltså…

Minut 81 händer det som inte får hända, inte ska hända. Monza har inte haft ett smack på hela matchen men lyckas spräcka nollan för kvällen. Izzo slår ett inlägg från högerkanten in till Mota som nickar in den snyggt bakom Sommer. Otroligt orättvist sett till matchbilden. Nu är det verkligen full fart framåt!

Så ja! Minut 88, efter en massiv press från Inter, så skakar man fram ett inspel från vänsterkanten. Carlos Augusto slår ett lågt inlägg som rinner igenom nästan hela straffområdet och på den bortre stolpen kommer holländaren Dumfries och bredsidar in kvitteringen. 1-1 och tid finns!

Målet ger Inter mer vind i vingarna och skakar fram ytterligare en chans. Inter börjar att mata in fler inlägg där, efter ett flipperspel, får Frattesi ett läge med lite utrymme. Tyvärr drar han den högt över ribban. Hade han haft Italientröjan på sig hade den bollen suttit i krysset.

Resultatet håller i sig och matchen slutar 1-1.

3 punkter

1. Uppställning - Asllani tog chansen
Som jag skrev i införrapporten så eftersökte jag ett större avtryck hos Frattesi då han hade chansen att cementera sin plats i startelvan. Tyvärr tog han inte den utan stod för en väldigt blek insats. En spelare som verkligen tog chansen och gjorde det riktigt bra var den unge albanen Asllani. Jag har varit på honom flera gånger tidigare där jag såg honom som ”valpig” men inte ikväll. Han var säkerheten själv med boll och har ett fint tillslag med båda fötter, vilket han visade flera gånger. Han har lätt att vända spelet oavsett vinkel och är väldigt rörlig. Hans nästa steg är att försöka bli mer målfarlig genom att komma närmre mål när spelet låser sig, vilket det gjorde ikväll många gånger.

2.  Var THULA på plan?
Efter en strålande inledning för fransmannen och Inters nummer 9 så gjorde han en blek insats. Hans radarpartner hade det också svårt denna kväll där Nesta hade gjort sitt jobb riktigt bra gällande hur man ska låsa Martinez och Thuram i spelet. Dock eftersöker jag Lautaro mer än vad jag eftersöker Thuram i detta fall. Kaptenen har haft en tuff inledning i säsongen efter en strålande Copa América i sommar där han såg till att Argentina vann cupen. Han har inte hittat nätet än och var ännu blekare än sin kollega där i fram.
Det är otroligt viktigt att han kommer igång med målskyttet. Förutom att han är kaptenen för Italiens bästa lag så är han även den som ska lyfta laget när det går tufft, precis som det gjorde denna afton.

3. Taktik -  hade vi kontroll?
Det såg ut på långa vägar att det skulle sluta 0-0 med en bitter eftersmak. Eftersmaken är fortfarande bitter men det som förvånar mig mest var att Inter släppte in en boll. Monza hade otroligt svårt att skapa något av värde då de enda de sysslade med var att slå långbollar på Djuric som gav Parvard en match i luftrummet. Monza lyckades trycka dit en boll som kom som en käftsmäll och tvingade Inter att inse allvaret. Här hade jag hoppats på att man alltid ”inser allvaret” och gasar på när det står oavgjort på resultattavlan. Upplevde att Interspelarna var på något sätt ”nöjda” när det stod 0-0 minut 75, vilket störde mig otroligt mycket då med tanke på att förra säsongen så urinerade Inter på Monza och utklassade dem på denna mark. Nesta gjorde sin läxa och låste Inters anfallsvapen. Dock så hade man chansen flera gånger om att göra mål i första halvlek.

Ingen idé att dra några större växlar på detta. Det är över 30 matcher att spela denna säsong och man har all chans i världen att ro hem titeln igen. Dock är 3 poäng septembermånad lika mycket värda i april och därför känns detta surt.