Matchrapport & Analys - Manchester City vs Inter : Disciplinerat försvarsspel ledde vägen

Man gav inte bort mycket. Matchen slutar oavgjort i Engeland där båda lagen hade chansen att spräcka nollan. Inter gav hela världen en lektion på hur man spelar försvarsspel då City hade otroligt svårt att luckra upp italienarna.

Matchrapport
Lautaro Martinez inleder matchen på bänken (oväntat) då Taremi tar plats bredvid Thuram och Carlos Augusto ersätter skadade Dimarco på vänsterkanten. Bisseck går in istället för Parvard bredvid Acerbi och Bastoni och vi välkomnar tillbaka Calhanoglu och Barella in i startelvan medan Zielinski debuterar från start. Nu gäller det grabbar! Nu kör vi!

Matchen började som många hade förutspått. Man City lägger en hög press på Inter. Dock får Inter matchens första målchans efter 6 spelade minuter. Inter startar en kontring där bollen hamnar hos Taremi som i sin tur slår den till Thuram. Fransmannen avslutar men Ederson räddar.

Inter ligger ganska lågt och väntar på att City ska komma in på deras planhalva. Italienarna skapar några bra omställningar som hade kunnat farligheter men skärpan finns inte där.

Halvleken fortsätter med att engelsmännen pressar på för att spräcka Sommers nolla men italienarna är väldigt disciplinerade i sitt försvarsspel samt vassa i sina omställningar. Kapten Barella tillsammans med Zielinski och Calha spelar sig ur flera kluriga situationer under press vilket leder till att Taremi får många bra ytor.

Inter får en chans att gå upp i ledning innan halvtidsvila. Genom en kontring får Carlos Augusto en boll i djupled av Taremi. Brassen får den lite för långt framför sig men han får till ett avslut som Ederson parerar till hörna.

Första halvlek slutar 0-0 där båda lagen vill gå för ledningen men målvakterna och försvararna är med på noterna.

Andra halvlek börjar likt hur det var i början av första. Dock så avtar City-pressen ganska snabbt och Inter börjar att äga mer boll och kontrollerar matchen. Inter lyckas även vaska fram några halvlägen men slarvar i den sista tredjedelen, som vanligt.

Minut 65 byts Thuram ut mot Lautaro Martinez och Zielinski mot Mikhitarian. Thuram har sprungit kopiöst mycket och hade kunnat stått med i målprotokollet ifall han haft bättre avslut i första halvlek. Zielinski visar redan att han kommer att vara en stor tillgång då han är klippt och skuren för Inzaghis sätt att spela fotboll.

Precis innan och efter bytet börjar matchbilden att skifta lite. Inter faller något längre ner på banan medan City börjar ta över bollinnehavet lite mer. City skapar fram deras bästa läge där Grealish och Gündogan vägpassar sig igenom Inters försvar där bollen landar till slut hos Phoden som har ett guldläge att göra mål men skjuter rakt i Sommers famn.

Inzaghi gör fler byten. Minut 74 byts Darmian ut mot Dumfries och Parvard mot Bisseck.

Bytet ger effekt direkt. Barella slår en fin djupledsboll mot Dumfries på högerkanten där han slår ett lågt inlägg. Bollen passerar Taremi på första stolpen men når Mikhitarian men tyvärr skjuter armeniern högt över. Bättre läge får du knappt!

Strax därefter får också City ett bra läge där efter en långdragen press mot Inters straffområde får Sommer göra en svettig räddning på Gvardiols hårtpressade skott.

Minut 82 byts Frattesi in för Calhanoglu. Turken har verkligen levererat mot ett stjärnspäckat City-mittfält och började se trött ut mot slutet.

Mitt i pressen lyckas Inter snyggt spela ur sig och skapa en omställning. Martinez får bollen i djupled till vänster där han viker inåt och avlossar ett skott som Ederson räddar.

Slutet av matchen domineras av City där de går för vinsten men skapar inget märkvärdigt.

Matchen slutar välförtjänt 0-0.

3 punkter

1. Uppställning
Visst, jag måste medge att jag blev något förvånad att Bisseck fick starta istället för Parvard en sådan här match. Men det visar även att Inzaghi hade tänkt igenom detta, framför allt på fasta situationer samt i det fysiska spelet där den unge tysken går före fransmannen. Sedan anser jag även att det var rätt att man bänkade Lautaro denna match till förmån för en mer löpstark Taremi som länkade upp fint med Thuram i anfallet.
Sedan gjorde Zielinski en bra insats där han, tillsammans med Calha och Bare, spelade väldigt fin fotboll. Återigen blir man imponerad av modet mittfältarna visar upp som kan gå långt ner i egen planhalva för att spela sig ur City-pressen.

2. Kapten Barella
Man märker när han är på plan. En riktig motor i detta lag som både kan ta sig ur de mest krångliga situationer med hjälp av sin teknik samt att han kan driva upp bollen. Engelsmännen hade riktigt svårt att komma åt honom och City-spelarna hade svårt många gånger att ta sig fram högre upp på plan när den lilla italienaren stod där.

3. Taktik - Ligga lågt? Mer eller mindre…
Även om det inte blev en vinst samt att det lutade mot en City-vinst med tanke på forceringen så måste jag säga att man blir stolt över att kolla på hur Inter uppträder denna match. Man kommer till Etihad utan rädsla och spelar sitt spel. Man räds inte att City-spelarna flåsar dem i nacken när de spelar sig ur pressen, gång efter gång, med ryggen mot Haaland och Company. Man uppvisar ett extremt disciplinerat försvarsspel i kombination med en taktik där man ska spela sig ur pressen med ett kortpassningsspel. Flera gånger under matchens gång spelar man sig ur pressen vilket leder till fina omställningar. Tyvärr, som jag har nämnt förr, saknar man skärpan i den sista tredjedelen och det har man inte råd med mot ett lag som City.

Nu är all fokus mot derbyt på söndagen. Även om detta inte var en vinst så var det en moralstärkande match där man mötte ett lag som slaktar allt i sin väg i PL, på bortaplan. Med bättre skärpa i den sista tredjedelen hade man kommit till halvtidspaus med en ledning. Nu tar vi med oss denna energi till Milano-derbyt.