Matchrapport & reflektion : CL-premiär slutar oavgjort i Baskien

Wow! Är vi fortfarande bakfulla av derbyvinsten? La Real från Baskien visade direkt att vi var gäster i deras borg efter ett tidigt ledningsmål. Men efter 80 minuters kontroll av hemmalaget så kunde Inter avsluta matchen starkt genom en sen kvittering av kaptenen Lautaro Martinez.

Matchrapport
Inzaghi radade upp en startelva med flera förändringar jämfört med matchen mot Milan. Parvard gick in för Darmian, De Vrij mot Acerbi, Augusto mot Dimarco, Asllani mot Calhanoglu och Arnautovic mot Thuram. Spontant fick man känslan över att Inzaghi ville skapa anfallsspelet högre upp på banan istället för att bygga upp bakifrån. Kan bero på att Calhanoglu inte fanns tillgänglig och inte vill att Asllani ska styra spelet från låg position? Vem vet men oavsett vad som började det illa för de orangeklädda Inter för kvällen. Hemmalaget lyckades med att göra 1-0 redan efter 4 minuter och då hade man hunnit med en stolpträff dessförinnan. Yann Sommer spelade upp bollen på Bastoni som snubblade precis utanför straffområdet och tillät Brais Mendez få öppen gata och friläge mot Sommer.

Efter målet så började Inter få mer boll men lyckas inte skapa något av värde. Sociedad-spelarna hade Inter precis där de ville ha dem. Baskerna filmade till sig flera enkla frisparkar och irriterade upp gästerna.

Första halvlek slutade med en rättvis 1-0 ledning som kunde ha varit större.

Andra halvlek börjar med ett stort tryck från hemmalaget där Sommer gör en paradräddning på en nick från nära håll.

Inzaghi får nog av det undermåliga spelet och gör ett trippelbyte minut 55. Dimarco mot Bastoni, Frattesi mot Asllani och Thuram mot Arnautovic. Ingen större effekt sker utan andra halvlek fortsätter med gräsätande spanjorer som försöker på alla möjliga sätt att destabilisera Inter, vilket de har lyckats med. Minut 69 byts Alexis Sánchez in istället för Mikhitarian.

Runt minut 80 börjar energin att avta från La Real och då börjar Inter att ha mer boll i sin ägo. Thuram börjar hota mer med sin snabbhet och kombinationen mellan Augusto, Dimarco och Barella börjar ge effekt. Från ingenstans (sett till målchanser) så gör Il capitano Martinez 1-1 efter ett misslyckat skott från Frattesi (eller var det en passning?) Som gick genom hela Sociedad försvaret och nådde en framrusande Martinez som tryckte dit kvitteringen i nättaket från snäv vinkel.

Resten av matchen ägdes av bortalaget där Inter gick för strupen för att kunna döda av matchen men tyvärr så lyckades man inte göra det vinnande målet.

Matchen slutade 1-1 där La Real hade kontroll på matchen ända fram till minut 80 men kunde lika gärna ha slutat med en Inter-vinst.

Reflektioner och tankar
Om jag ska göra en objektiv analys av denna match så unnar jag aldrig ett lag som Real Sociedad någonting. Ett lag vars taktik går ut på att slänga sig så fort vinden smeker hårstråna på armarna är bara omoraliskt och äckligt. Var det därför Brias Mendez, Oarzabal och grabbarna började spela fotboll som 6-åringar för att det var kul att rulla runt på gräsmattan och skrika ut den obefintliga ”smärtan” de får av gräset som vidrör skorna? Trots detta kan nog de flesta stämma in på att Real Sociedad kunde ha dödat denna match mycket tidigare där de hade flera chanser på att utöka ledningen mot ett svagt Inter. Bittrast är nog Sociedad-spelarna.

Personligen är jag besviken på inställningen Inter-spelarna visar upp. Var det bakfyllan från derby-förnedringen som hängde i? Man begick för många misstag, både i uppspelsfasen men framför allt på offensiv planhalva. Trots kvitteringen så var Lautaro väldigt dålig idag där hans första touch var under all kritik. Dock viktigt att han får sätta dit kvitteringen.

Summa summarum kan vi vara nöjda med en poäng ikväll med tanke på hur matchbilden såg ut. Det finns mycket att lära sig från denna match, framför allt att agera annorlunda mycket tidigare när de märker att matchplanen inte fungerar. Sedan blev det tydligt att Asllani inte ska starta viktiga matcher. Han klarar inte av pressen av att vara en regista. Han har potentialen men det krävs mycket mer än så att diktera tempot i ett taktiskt starkt lag som Inter. Ingen skräll att det blev en förändring när man bytte ut honom. Ingen idé att kritisera Bastoni för mycket. Visst, valpigt misstag där han lika gärna kunde ha tjongat iväg bollen men som tur det så gör han sällan misstag. Arnautovic hade chansen att konkurrera om platsen bredvid Luataro men tog inte den då han stod för en blek insats.

Nu blickar vi fram mot söndagen där Inter gästar Empoli som kommer från en 7-0 förlust mot Roma. Är det någon gång man ska slå Empoli på bortaplan så är det nu.