Lagbanner
Oscar Lindgren Ortiz: Vill ha bort Conte
Antonio Conte out, tycker Lindgren Ortiz.

Oscar Lindgren Ortiz: Vill ha bort Conte

Oscar Lindgren Ortiz är sportjournalisten som bland annat jobbat för AIK och synts i 08fotboll. Med en lång rad erfarenheter från fotbollsjournalistik är han en stjärna i det svenska mediagamet. En kille som helt enkelt är given att kontakta när vi ska ta ner säsongen.

Inter slutade på en andraplats i Serie A efter en säsong som innebar flera kliv framåt för klubben. Vad ger du för betyg till den italienska ligasäsongen som Antonio Conte och hans lag har gjort? Motivera gärna och jämför med dina egna förväntningar inför säsongen.

Godkänt om man ser till att vi blev best of the rest efter en slutkamp mot Atalanta och Lazio. Ej godkänd om man ser till att laget skulle flytta fram positionerna jämfört med tidigare tränare och år. Jag utvecklar det resonemanget senare i texten, men att åka ur CL i november/december, vara avsågade från ligatiteln månader innan det avgörs samt att spela håglösa Europa League-matcher har varit vår vardag de senaste åren. Är man snäll blir det godkänt, men vi har gjort exakt 0 framsteg.

Den sportsliga ledningen har sett till att värva en hel del spelare. Närmare bestämt nio stycken. Christian Eriksen, Valentino Lazaro, Diego Godin, Romelu Lukaku, Alexis Sanchez, Nicoló Barella, Ashley Young, Cristiano Biraghi och Stefano Sensi. Vad säger du om utgången av säsongens två transferfönster? 

Okej, inte strålande men absolut inte uselt. Överlag så har de nya kommit in och gjort det bra skulle jag säga. Men som mitt genomgående tema är så har ingen av dem tagit laget till nya höjder. Sensi inledde ju riktigt bra, men jag håller alltjämt Lukaku och de Vrij som de två bästa och viktigaste pjäserna i det här laget. Jag har stora krav på Godin och Eriksen till kommande säsong.

Framgångsrika mot Napoli, Milan och Atalanta, men inte lika bra mot Lazio, Roma och Juventus. Inters facit mot topplagen är en av de stora anledningarna att inte lo scudetto hamnade i Samir Handanovic händer. Det gäller även i Champions League mot Barcelona och Borussia Dortmund. Vad kan göras åt ett sådant problem?

Få in fler vinnare i truppen. Senaste storhetstiden bytte vi Ibrahimovic mot 4-5 spelare som varit ute och vunnit titlar och avgjort CL-finaler, vilket sedan gjorde att de kunde krydda den redan starka truppen och trotjänarna. Dagens Inter har blivit något av en elefantkyrkogård till spelare som varit i större klubbar men som inte längre är önskvärda i Tottenham, United, Chelsea eller Atletico Madrid. Visst, det är jättebra att få in några såna men att bygga ett helt lag på rejects från lag som är strax under toppen i de största ligorna (det är inte City, Real, Barca eller Bayern M som vi hämtar spelare ifrån) så förstår man ju att det blir svårt att vinna. Jag fattar såklart att ekonomin gör att vi inte kan peka på och få vem som helst, men det behövs vinnare och sedan ge dem speltid. Jag förstår inte meningen med att värva Eriksen och Godin om de sen inte får spela alla matcher? Ska en 35-årig Borja Valero vara den som tar Inter till en ny Europa-framgång och göra att vi tar oss förbi lag som Dortmund i Champions League?
 
Efter slutsignalen mot Atalanta var nog de flesta Interisti glada. Sista omgången var avverkad mot Italiens mest farliga offensiv utan att ha släppt in mål. Dessutom blev det två framåt vilket säkrade lagets andraplacering i Serie A 2020. Men på presskonferensen strax efteråt skulle Antonio Conte riva upp sår som nu verkar leda till att han kan få sparken. Huruvida det händer eller inte, det vet vi inte ännu. Men vad är din take på de problemen som han nämner och vad tycker du om sättet han gör det på och timingen?

Personligen hopps jag att Conte lämnar Inter. Han har inte tagit laget någonstans och att skylla på andra faktorer, som att Juventus har bättre infrastruktur, gör honom till en dålig förlorare i mina ögon. Inter-supportrar drömmer om två saker; att vinna ligan och att gå vidare i Champions League. Conte åkte ur CL tidigt och i ligan var vi aldrig när att vinna, trots många nyförvärv. Att Inter slutar en poäng bakom Juventus hoppas jag ingen luras av, då de var klara mästare och gick ner i varv på slutet. Att komma tvåa före Atalanta och Lazio var såklart positivt denna så märkliga säsong.
 
Men, jag känner inte att Conte tar laget framåt och jag känner en avog inställning till att ha någon som är Juve by heart och som alla vet att han inombords firar sina gamla kompisars 9:e raka titel. Det Inter behöver är någon ”ny” Mourinho eller Simeone. En ung, nytänkande tränare med nya idéer och som kan uträtta underverk med en sämre trupp. Alla vet att Juventus har bättre förutsättningar och bättre spelare. Inter (Atalanta, Lazio, Napoli eller Roma) kommer aldrig kunna vinna ligan om inte något alldeles nytänkande och revolutionerande inträffar. Atalanta är på god väg. Men en dålig förlorare som gnäller på de egna leden istället för att fokusera på att göra laget bättre kommer inte ta Inter till nya höjder. Jag hoppas att Conte inte står vid bänken när ligan inleds i september.

Vem som ska stå där istället har jag ingen aning om, men ex-juventinin har visat att han inte har vad som krävs för att bli en ny Mourinho eller Simeone. Att vinna ligan med Chelsea en gång med de ekonomiska musklerna och spelarna som laget hade är ingen merit – bara att uppfylla ett krav. Så länge Conte är tränare får vi vara nöjda med att sluta max tvåa och fajtas i EL mot lag som Getafe, precis som under Vecchi, Pioli och Spalletti.

Achraf Hakimi är klar för Inter och nu ryktas även Sandro Tonali bli klar inom kort. Om vi utgår ifrån att Antonio Conte blir kvar, räcker det för att kunna vinna ligatiteln nästa år? Om inte, vad söker du för nyförvärv till Nerazzurris trupp?

Kort svar; Det räcker absolut inte till att vinna ligan nästa år. Hakimi känns väldigt spännande och som en klassvärvning, Tonali är såklart en fjäder i hatten att han valde oss med tanke på intresset från andra klubbar och är det något Inter behöver så är det ett bättre mittfält. Bakåt håller gänget ett år till och vår målvakt samt backlinje är med Hakimi som tillskott definitivt tillräckligt bra, där behöver vi inte lägga pengarna.
 
Anfallet är okej, jag räknar med att om vi säljer Lautaro så finns det pengar att köpa någon som kan bistå Lukaku. Alexis kommer inte kunna lira 38 Serie A plus alla CL och vi får inte göra oss så beroende av en striker igen som vi var under Icardi. Det var plågsamt att se. Mittfältet är där vi behöver förstärka, eller få igång de yngre killarna som nu är ett år äldre och mer erfarenhet. Är Eriksen fortfarande tillräckligt bra så ska han spela och jag ser gärna en Toni Kross/Modric typ bredvid. Någon med erfarenhet och skickligt passningsspel som kan slå snabba bollar i djupet. Kanske kan Tonali bli det redan i år, vi får verkligen hoppas.
 
Drömvärvning för egen del; James Rodríguez. Det finns tillräckligt mycket fotboll och talang och garanterade poäng i honom fortfarande. Där har vi en kille som kan ta över efter Lautaro och göra 10 + 10 i Serie A och som har levererat överallt han spelat, utom hos Zidane som verkar hata honom personligen. Han har erfarenhet från högsta nivå, titlar från fyra länder, har vunnit CL och är ”bara” 29 år. Ihop med Alexis bakom Lukaku skulle det bli en väldigt fruktad trio som skulle kunna avgöra vilka matcher som helst, även i CL.
 
Slutligen, tippa utgången i höstens Europa League-slutspel

Manchester United får gälla som stor favorit efter deras sommar och starka avslutning i ligan. Hårt matchande i en jämn Premier League gör att de kommer i stark form till turneringen. Samtidigt har Inter en mycket god chans att nå final den här gången och i en match kan allt hända, så jag skulle säga att möjligheten att Inter vinner EL i år är betydligt större än tidigare säsonger när jag tycker att det ramlat in ännu starkare lag i EL än den här gången. Samtidigt kan det ta slut redan i kvarten om det blir Leverkusen, med Inter vet man aldrig. Sjachtar Donetsk vet man heller aldrig hur starka dom är/kan vara så det blir absolut ingen lätt väg till final. På andra halvan ser jag bara Sevilla som en seriös utmanare till United.

Konrad Grönlundkonrad.gronlund@fotbollshubben.sekarlkonradaxel2020-08-09 22:08:00
Author

Fler artiklar om Inter

Inför Inter - Torino: Kan vi hålla nollan?